fbpx

A vetőmag-termeltetés bizalmi kérdés

Írta: Sándor Ildikó - 2019 augusztus 01.

Németh Csabának mindig is igénye volt a precíz munkára és a rendre, ami nélkül a vetőmagtermesztés elképzelhetetlen. A rábaszentmihályi gazdálkodó 21 éve termel vetőmagot, de gazdaság múltja sokkal régebbre nyúlik vissza, hiszen azt még nagyszülei alapították 1919-ben. Akkoriban elképzelhetetlen lett volna, hogy itt egyszer RTK mutatja majd az irányt, mint ahogy az is, hogy változtatható tőszámra akár csak gondoljanak.

Nyolc esztendeje indult a családi gazdaságban az a korszerűsítési hullám, aminek az alapja a precízió, az okszerű és adatokon alapuló termelés. Az eredeti tervek persze már megvalósultak, gyorsan személetet és gépparkot is cseréltek, azóta pedig megszületett már a precíziós öntözés és a sávműveléses technológia gondolata is. Tehát a történet folytatódik. Sokakkal ellentétben viszont itt a precízió bevezetésével a cél nem feltétlen a termésnövelés volt, hisz az eredményekkel akár elégedettek is lehettek, sokkal inkább a heterogenitást szeretnék csökkenteni, még kiszámíthatóbbá tenni a termelésüket.

A család méltán büszke minden családtagra, valamint a 15 t/órás szárítójára ugyanúgy, mint a nemrégiben épült irodaépületére, vagy a hibátlanul tisztán tartott 10 ezer tonnás terménytárolóira, és nem utolsósorban a 600 hektárt uraló precíziós gépparkjára is.

Augusztus 1-től 20-ig Ön is szavazzon kedvenc jelöltjére a Magyarország Legszebb Birtoka Facebook-oldalán!