fbpx

Kezünkben a jövő

Írta: Sándor Ildikó - 2019 augusztus 01.

A hajdúk fővárosában, közel 4 ezer hektáron gazdálkodik a Béke Mezőgazdasági Kft. A 64 éves szakmai múlttal, ugyanakkor a mai kor kihívásainak is megfelelő fejlesztésekkel a szó klasszikus értelmében nagyüzem.

A történet első látásra kereknek tűnik, mégsem egyszerű: a termelésben 400 őstermelőt és 1100 bérlőt integrálnak, a jól csengő 4 ezer hektár pedig 954 parcellából áll, tehát az elaprózott birtokszerkezet fogalmát itt kimerítették. Ennek ellenére be tudták bizonyítani, hogy mit jelent nagyban gondolkodni. Növénytermesztésük elsődleges feladata természetesen a sertés- és szarvasmarha-ágazat takarmányigényének kiszolgálása, így egyértelmű, hogy a kukoricatermesztés van túlsúlyban. Mégis a „Békében” teljes körforgásban, összefüggésben tudnak tervezni és dolgozni: a biozagy és hígtrágya felhasználásával öntöznek, a 8 éve épült biogázüzem hígtrágyát használ fel, és persze áramot termel, ami költségeiket csökkenti, sőt, még a fennmaradó szeparátum sem veszélyes hulladékká válik, hanem brikettálják, és az épülő sertéstelep fűtésébe fogják visszaforgatni.

A növénytermesztési ágazat része természetesen a 26 ezer tonnás tároló, a szárító és a terményüzem is, vagy a gépi bérmunka is a talajmunkától a betakarításon át egész a betárolásig, sőt, akár az értékesítésig tudnak segíteni.

Augusztus 1-től 20-ig Ön is szavazzon kedvenc jelöltjére a Magyarország Legszebb Birtoka Facebook-oldalán!