fbpx

A zöld távfűtés erősítése: szalmabálákat vásárol a régió gazdáitól a pécsi erőmű

Írta: Szerkesztőség - 2019 július 01.

Ismét elindítja lágyszárú-tüzelőanyag felvásárló kampányát a Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó Pannon-Biomassza Kft., amely az idei évben is közel 200 ezer tonna gabona és egyéb szalma megvásárlására készül a térségbeli agrárvállalkozóktól. A régióból beérkező szalma tüzelőanyagként hasznosul, tudniillik a Pannon Hőerőmű Zrt. egy speciálisan erre a célra kialakított kazánjában égetik el. A felvásárlási kampány célja többek között az energetikai és az agrárszektor közötti együttműködés évről-évre történő folyamatos erősítése, a mezőgazdasági melléktermékek energetikai hasznosítása érdekében.

A Pannon-Biomassza Kft. a gabonaszalmán túl minden más lágyszárú terméket is örömmel fogad a beszállítóktól, amely tüzelőanyagként felhasználható. Így a búza, a rozs, az árpa, a triticale, az energianád és a szója maradványai is megfelelőek, ahogy a rétekről, mezőkről, kaszálókról származó fűkaszálék bálák is egyaránt értékesíthetők a vállalat számára. Elsősorban nagy kockabálákat (250x90x120 cm) vásárolnak fel, de könnyebbség, hogy a tavalyi évhez hasonlóan kisebb mennyiségben idén is bármilyen megformálású és méretű bálát lehet vinni eladásra. Fontos szempont azonban az alapanyag nedvességtartalma. Alapvetően a 30% nedvességtartalmat nem meghaladó bálákat veszi át a társaság, de kisebb mennyiségben fogad magasabb nedvességtartalmú kötegeket is, így csökkenhet a beszállítók kazalban tárolásból származó vesztesége. „A felvásárlási kampánnyal célunk a zöldtávfűtés erősítésén túl, hogy egy kölcsönösen előnyös együttműködést alakítsunk ki az agrárszektorban dolgozó vállalkozásokkal. Ez a fajta kooperáció úgy segíti a fenntarthatóság erősítését és a hatékonyság javítását az energiatermelésben, hogy közben pótlólagos és kiszámítható bevételt nyújt a régió gazdálkodóinak” – mondta Lenti Ákos, a lágyszárú biomassza tüzelőanyag beszerzéséért felelős kereskedelmi vezető. Az anyagi hasznon felül a beszállítók további előnyökkel is számolhatnak. Az erőmű kazánjaiban visszamaradó hamutermék olyan minősítéssel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a gazdákhoz visszajutva hasznosíthatóvá váljon az égetés végterméke a termőterületen. A hamu pH-értéke lúgos, ami a Magyarországon túlnyomórészt jellemző savanyú termőtalajokon segíti a növények jobb tápanyag-hasznosítását. A savanyú talajok pH-értékének javítása mellett a termőterületekre kiszórt hamu foszfort, káliumot és egyéb olyan mikroelemeket tartalmaz, ami elősegíti a növények tápanyagellátását.

Hazánkban Pécs az első megyeszékhely, amely energiaellátásának egészét megújuló alapokra helyezte. Az erőmű biomassza alapú tüzelőanyag felhasználásával évente mintegy 31,5 ezer lakás és 460 közintézmény hőigényét elégíti ki. A létesítmény kogenerációs technológiával működik, vagyis egyszerre képes villamos- és hőenergia előállítására. Ez évente mintegy 220 gigawattóra villamosenergiát jelent, ami nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülállóvá teszi a pécsi erőművet.

A szalma energetikai felhasználása

Magyarországon évente megközelítőleg 5 millió tonna szalma képződik, melyből a pécsi Pannon Hőerőmű Zrt. mindössze 4%-ot használ fel, vagyis a szalmatüzelésű blokk tüzelőanyag-ellátása biztonságosan megoldható hosszú távon. A szalma energetikai felhasználása nem veszélyezteti sem az állattartás, sem a feldolgozóipar melléktermék igényének a kielégítését. A biomassza alapú tüzelés környezetkímélő, szén-dioxid semleges technológia, hiszen a lágyszárú biomassza elégetése során nem kerül többlet szén-dioxid a légkörbe, csak annyi, amennyit a növények a fotoszintézis során felhasználnak. A szalmatüzelésű erőmű évente több mint 150 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki, ezzel hozzájárulva az országos klímavédelmi célkitűzések megvalósításához. Tudjon meg többet a pécsi erőmű különleges tüzelőanyagairól a biomassza.veolia.hu oldalon!