Egy hihető ígéret

Nehéz a gazdálkodók dolga, ha az inputgyártók és -forgalmazók szédítő ígéretei között akar eligazodni. Mekkora termésnövekedés elérése a reális egy növénykondicionáló vagy biostimulátor készítmény használatával? Nos, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a 10% körüli többlet már igen jónak számít. Természetesen, a kiugró eredmények bizonyos kultúrákban, évjáratban, időjárási körülmények (stb.) között elképzelhetők. Az emberi szem számára egyébként a 20% feletti hozamtöbblet észlelhető. Számos inputanyag-gyártó különböző magas nitrogén- és magnéziumtartalmú készítményekkel eléri ugyan a zöldítő effektust, de ez a növény vegetatív stádiumában bekövetkező hatás nem feltétlenül jelent a későbbiekben mázsákban mérhető többletet a mérlegen!

A Huminisz Kft. technológiájának használata 8 év átlagában kukorica, napraforgó és szója esetében 13,9%-os terméstöbbletet eredményezett. Ez kifejezetten magas értéknek számít, különösen, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a megtérülési mutató ezeknél a kultúráknál átlagosan 4-5-szörös. A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. A piac meghatározó szereplőjeként fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles információval lássa el a növénykondicionálás és lombtrágyázás hatásáról, és ezek gyakorlati felhasználásáról. Termelőknél (nagyüzemi és kisüzemi), valamint kutatóintézetekben (kisparcellás) végzett kísérletekben az ország mintegy 50 helyszínén történik értékelés. Az üzemi tesztek terméseredményei áttekinthetők honlapunkon: https://huminisz.hu/eredmenyek/Egyes preemergens gyomirtószerek alkalmazása napraforgó, szója és kukorica esetében bizonyos körülmények között (pl. talaj alacsony humusztartalma, szélsőségesen sok csapadék felverődéssel, erős szélverés, illetve hideg) jelentős mértékben visszavetheti növények kezdeti fejlődését. Ezeket sajnos együttesen is tapasztalhatjuk/tapasztalhattuk 2019. májusában.

Az ilyen tünetek (sárgulás, megtorpant, illetve lelassult növekedés) gyorsan és hatékonyan kezelhetők humin- és fulvosavtartalmú Kondisol termékekkel. A tünetek megjelenését követő kijuttatás utáni 2-5 napban a növény klorofiltartalma emelkedni kezd (+4-5 SPAD-érték) és a hosszanti irányú növekedés is elindul.

Napraforgó

Napraforgó esetében 3,5-5 t/ha hozamú Huminisz-készítményekkel kezelt állományokban a terméseredmény egy kezelés hatására 0,2-0,4 t/ha, két kezelés esetén általában hektáronként 0,4-0,6 tonnával meghaladja a kezelt/kezeletlen táblarészek terméseredményeit, magasabb olajtartalom mellett. A komplex Huminisz napraforgó technológia alkalmazása kiemelkedő hatással bír a megfelelő vízháztartás kialakításában és a növény vitalitásának növelésében. Növekszik a gyökértömeg, intenzívebbé válik a tápanyagfelvétel, homogén állomány alakul ki. Üzemi kísérleti eredményeink szerint a kontroll parcellában mért eredményekhez képest a növekedés meghaladja a szárátmérőben 2%-ot, növénymagasságban 3%-ot, a tányérátmérő a 4%-ot, összeségében a teljes növénytömeg többlet a 18%-ot. A fitotoxikus tünetek megjelenése a felére, 50%-al csökkent (1.ábra, 1. kép).

1. ábra. Hajdúböszörmény (2018)

1. kép. Hajdúböszörmény (2018)

2. kép. Balatonmagyaród (2018)

3. kép. Balatonmagyaród (2018)

4. kép. Kislippó (2018)

Kukorica

Takarmánykukoricában 2011-2018 között jellemzően egy vagy két kezelés hatására átlagosan 1 t/ha terméstöbbletet realizáltak termelő partnereink a kezelt/kezeletlen kontrollhoz viszonyítva. Így a Huminisz-technológia 4,18-szeres megtérülést eredményezett számukra. A jövedelmezőség tekintetében a vetőmag (2.,3. kép) a csemegekukorica- és a waxy-kukorica-előállításban a magasabb értékű végtermék miatt a jövedelmezőség ennél is magasabb lehet.

Szója

Szója esetében 2011-2018 között 2,554,88 t/ha közötti Huminisz-eredmények születtek üzemi tesztekben és kisparcellás kísérletekben. A 2 kezeléses Huminisz-technológiának +0,48 t/ha átlaghozama volt a kezelt/kezeletlen kontrollal szemben (megtérülés=5,8-szoros).

Szójatermesztésben az okszerű tápanyagellátás mellett elengedhetetlenül fontos a megfelelő fenofázisban elvégzett, lombon keresztüli növénykondicionálással egybekötött mikro- és mezoelem alapú növénytáplálás. A Huminisz Kft. a 2019. évben megújult tartalommal, technológiával és széles körű szaktanácsadási rendszerrel várja, segíti a meglévő régi és a bizalmat szavazó új partnereit.

Pais István, Vaszily Zsolt
Huminisz Kft.

 


biostimulátor gazdálkodók huminisz kukorica napraforgó növénykondicionálás szója termelők