fbpx

Figyelem, fontos változások jönnek jövőre az új AKG-ban!

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 31.

Új AKG-felhívás jelenik meg ősszel, jövőre pedig már indul is. Mindez érinti a 2025-ös vetésszerkezeteket is.

Lezárul, és új indul

A Vidékfejlesztési Program keretében működő agrár-környezetgazdálkodási támogatás (AKG) kötelezettségvállalási időszaka 2024. december 31-én lezárul. A magyar állam azonban fenntartja ezt a támogatási formát, ezért 2024 őszén meghirdetnek egy új, 5 évre szóló, 2025. január 1-től induló új AKG-felhívás. Az Agárminisztérium az Európai Bizottsággal való egyeztetéssel párhuzamosan megkezdte a pályázati felhívás kidolgozását – egyelőre tehát csak előzetes tervekről, tájékoztatásról van szó, ami – elsősorban a szántó vetésszerkezeti előírások kapcsán – a gazdák felkészülését segíti. Az AKG továbbra is önkéntes, a gazdálkodó saját döntései alapján választott vállalásokon alapuló intézkedés marad.

talajművelés
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Két fontos alapelv

Az új program kapcsán két általános vezérlő elv emelendő ki. Először, általános európai uniós elvárás a tagállamok, így Magyarország felé, hogy a KAP ST keretében meghirdetendő környezetvédelmi, éghajlattal kapcsolatos intézkedésekben – közte az AKG intézkedésben – foglalt vállalások a környezeti célok tekintetében mutassanak túl a korábbi időszak azonos vagy hasonló intézkedésekben foglalt előírásokon. Így az új AKG-ban a tervek szerint kibővül egy-egy korábbi, elsősorban szabadon választható vállalás, valamint bevezetnek új vállalásokat. Emellett a szántók esetében kialakítanak egy a horizontális szántó tematikus előíráscsoportnál (TECS) magasabb környezeti hozzáadott értékkel rendelkező két új TECS-et (talajmegújító szántó; Natura 2000 szántó).

A másik fontos cél a vállalások és a kapcsolódó szabályok egyszerűsítése. Ennek megfelelően a korábbi 16 helyett 10 TECS kialakítása tervezett, miközben a szabadon választható vállalások számát is racionalizálják. Az őszi vetési időszakhoz kapcsolódó, az új AKG szántó TECS-eket érintő változások – azon tervezett vállalásokat, amelyek érinthetik a 2025. évi vetésszerkezet kialakítását – külön táblázat ismerteti.

Az őszi vetések

…kapcsán fontos, hogy továbbra is választható vállalás lesz a táblaméret maximalizálására vonatkozó vállalás, miszerint a vállalással érintett teljes területen – az évelő szántóföldi kultúrák, zöldugar, illetve méhlegelő kivételével – a táblák maximális mérete 5 hektár lehet. 3 Jelen tájékoztatásban természetszerűen a szántó TECS-ekkel kapcsolatos tervezett vállalásoknak csak egy része került ismertetésre. A teljes listáról a későbbiekben – az Európai Bizottsággal történő egyeztetések előrehaladásával – adunk tájékoztatást. A sikeres felkészülést segítve további tájékoztatók megjelentetése is tervezett az új AKG szabályaival kapcsolatban, a közeljövőben a területek kimérésének szabályainak ismertetésére számíthatnak az érdeklődők, írja az Agrárminisztérium.