fbpx

Új AKG: szőlővel, no-tillel hatalmasat lehet keresni

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 29.

Már tallózható, milyen támogatásokat nyújt az új agrár-környezetgazdálkodási program (AKG). Várható néhány meglepetés…

Már a vetést is érintheti!

A Vidékfejlesztési Program keretében működő agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatások rendszerében új időszámítás, új lehetőségek nyílik január 1-től. A most meghirdetett, 5 évre szóló továbbra is önkéntes, a gazdálkodó saját döntései alapján választott vállalásokon alapuló intézkedés marad, de számos újdonságot tartalmaz. Az nem új, hogy a KAP ST keretében meghirdetett környezetvédelmi, éghajlattal kapcsolatos célok túlmutatnak a korábbi előírásokon, ám ezekhez nagyobb támogatást is rendel a rendszer. A szántók esetében kialakítottak egy a horizontális szántó tematikus előíráscsoportnál (TECS) magasabb környezeti hozzáadott értékkel rendelkező két új TECS-et (talajmegújító szántó; Natura 2000 szántó). Ezzel párhuzamosan a vállalások és a kapcsolódó szabályok rendszerét egyszerűsítették, így a korábbi 16 helyett 10 TECS-et alakítottak ki. Mindeközben ősz lett, így az őszi vetési időszak miatt is érdekesek az új AKG szántó TECS-eket érintő változásai (lásd a nyáron már kiadott táblázatot itt).

talajművelés vetés
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

200 ezer no-tillre, 410 ezer szőlőre

Az új AKG tervezetének egyik érdekesebb része tehát a TECS-ben elvárt, választandó vagy szabadon választható előírások összegzése (2.a melléklet). A táblázat mutatja, milyen területen milyen vállalás hány euróval/hektár támogat az Európai Unió. Ezekből rögtön látszik a fenntarthatóság, az új szemléletű talajművelés felé való törekvés, de például a szőlészet kiemelt támogatása is. Lesznek köztük nagyon ismerős, de új elemek is. Aki például no-till talajművelésre vált, az mai árfolyamon durván 200 ezer forint éves támogatást kap ehhez hektáronként, de kiemelt támogatást kap a strip-till művelés, illetve a madárvédelmi szántók bevitele a programba. Ugyancsak komoly támogatást élveznek a horizontális ültetvények, különösen a szőlő, amely bő 410 ezer forintos támogatást élvez hektáronként. A MezőHír arra int, hogy az adott területre vállalat AKG-tevékenységek nem lehetnek azonosak az AÖP-ben tett vállalásokkal! A Natura 2000-ben járó kifizetéseket pedig levonják a megítélt AKG-kifizetésből.

Sietni kell, és lesz kötelező képzés is

Aki részt vesz a programban, máris kezdhet gondolkozni: a támogatási kérelmek benyújtására 2024. november 15. és 2024. december 16. között lesz lehetőség. A kedvezményezettnek kötelező lesz képzésen részt vennie, és a Gazdálkodási naplót a teljes gazdaságára nézve folyamatosan vezetnie.