fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző | December

Írta: Szerkesztőség - 2014 december 12.

Műtrágya:

A hazai műtrágya piac nem mutatott nagy aktivitást az elmúlt hónapban, illetve lassan hozzátehetjük, hogy az elmúlt hónapban sem. Ennek több oka is lehet, de a legfőbb oka talán a gabonák alacsony ára, ami miatt a termelők nem mernek műtrágyából bevásárolni. Általánosságban elmondható, hogy egy nem eléggé csökkenő, vagy még inkább stagnáló műtrágya árakkal kombinált olcsóbb gabona árak mellett jogos igény, hogy valamit, valahol megspóroljanak a földművelésből élők, de legalább is kivárjanak, hogy hátha a szituáció változik. Hátha megemelkedik a gabonaár tavaszra, vagy esetleg csökken a műtrágyák ára, esetleg egyéb input termékek árai. A műtrágyán való spórolást általánosságban a káliumon, majd a foszforon szokták világszinten gyakorolni és ebben – a hazai tapasztalatok alapján elmondható – nem lógunk ki a sorból. Gyakorlatilag ennek is köszönhető, hogy a MOP, vagy kálisó készletek beragadtak a hazai forgalmazóknál. Igaz a másik ok a repce vetése volt, hiszen nagyobb területtel számolt mindenki, de az időjárás közbeszólt és így nem tudták a behozott tételeket megfelelő mennyiségben értékesíteni. Az egyik német kálisógyártó, -forgalmazó az elmúlt időszakban akciót is meghirdetett, de a piaci hírek alapján a kedvező árak mellett sem ugrott meg a forgalom, nem sikerült kellő mértékben értékesíteni. Az árak a hazai kálisó piacon gyakorlatilag változatlanok maradtak. Az akciók miatt enyhén csökkent az átlag.

A foszfor piacon sem mondható el változás a hazai árszintekben. A MAP/DAP ára továbbra is 150.000 forint környékén mozog. Igaz a piacon lehet hallani bizonytalan forrásból származó, ennél olcsóbb árakról is. Egyes vélemények szerint a most már régóta a média figyelmében lévő ÁFA ügy ezt az ágazatot is megfertőzte.

Műtrágya összetétel 2013. december 2014. október 2014. november
AN Ammónium Nitrát, big-bag 75000 Ft/t 81000 Ft/t 82000 Ft/t
CAN Cálcium Ammónium Nitrát, big-bag 72000 Ft/t 71000 Ft/t 71000 Ft/t
MAP Mono Ammónium Foszfát, big-bag 126000 Ft/t 150000 Ft/t 150000 Ft/t
MOP Kálisó, ömlesztett, big-bag 100000 Ft/t 90000 Ft/t 89000 Ft/t
NPK 3×15 ömlesztett 103000 Ft/t 102000 Ft/t 102000 Ft/t

A nitrogén árak tekintetében szintén stagnáló hónapot mondhatunk magunk mögött. Az egyetlen különbség abban nyilvánult meg, hogy – piaci információk szerint – nehézkes volt a hazai gyártású ammónium nitrát elérhetősége. Az import termék ára kissé magasabb, 82-83.000 forintos szinteken mozgott, szemben a hazai gyártó által meghirdetett 79 ezer forintos árral. A karbamid, vagy urea ára 91 ezer forintos szinten, a CAN, azaz a kálcium ammónium nitrát (Pétisó, MAS) 71 ezer forintos szinten volt kapható november folyamán.

A teljes hazai műtrágya piacot nagyon kicsi kereslet jellemezte. Különböző források szerint a legnagyobb hazai gyártó értékesítése is igen alacsonyan volt, a termelők érdemi elővásárlásokat nem végeztek.

Új hír volt a hazai műtrágya palettán azonban, hogy az ukrán válságnak köszönhetően megfordulhat a nemzetközi műtrágya kereskedelem útja. Az egyetlen hazai tulajdonban lévő gyártó elindította a bejegyezési folyamatot az összes termékére az ukrán piacon, válaszolva a kereslet igényeire. Mint ismeretes az ukrán fegyveres konfliktusok miatt a műtrágya gyárak egy része leállt, nem termel, ami hiányt okozott az ottani ellátásban. Annak ellenére, hogy eddig Ukrajna nettó exportőr volt, most elképzelhetően importőr szerepbe kényszerül. A leállásoknak két oka van, az egyik, hogy háborús időszakban veszélyes az ammónium nitrát gyártása, hiszen robbanóanyagok alapjának számít. Egy működő műtrágya gyárat érő esetleges bombatalálat hatalmas károkat okozhat annak környezetében is. A másik viszont egy egyszerű magyarázat, az oroszok nem adnak gázt, ami az ammónia alapanyaga, illetve ha adnak is, kifejezetten a piaci árak felett, így nem éri meg a saját gyártás. Ez nyitja meg a kaput az importhoz, és lehetőséget ad a magyar cégek számára, akik akár előnyt is tudnak majd kovácsolni a kialakult piaci helyzetből.

Gabona:

Az európában irányadó Párizsi Árutőzsdén novemberben stabilizálódtak a malmi búza árai és gyakorlatilag az aratás előtti szintre erősödtek (1-es ábra). A hazai, Budapesti Árutőzsdén, illetve ennek jogutódján a malmi búza árak gyakorlatilag csak megmutatnak egy fiktív árat, mert se november 3-án, az első novemberi kereskedési napon, se cikkünk leadásának pillanatában, november végén nem volt nyitott kötésállomány. Az ár sem változott, mindkét alkalommal 49.800 forintos árat mutatott a hazai tőzsde. Hozzátartozik, hogy amíg a nemzetközi eurós ár emelkedett néhány eurót, addig a forint is erősödést mutatott, azaz részben kompenzálta a növekvő európai árakat. Ugyanez a takarmány búza magyar árutőzsdei kötéseire már nem mondható el, ott kis mennyiségű kereskedelem zajlott a hónap folyamán. Az ár azonban november 3-a óta gyakorlatilag változatlan, 45 ezer forintos szinten állt. A hazai árutőzsdén a kukorica kötések a legélénkebbek. November vége felé 347 kontraktusnyi nyitott kötésállomány volt, ami 34.700 tonnának felelt meg. Ez a nyitott állomány október utolsó napján még 27.400 tonna volt. Sajnos még mindig nem használja a piac, vagy inkább már nem használja a piac a hazai árutőzsdét. Gyakorlatilag a malmi búza esetében a Párizsi Árutőzsde teljes mértékben átvette az európai árak irányadását, a hazai intézménynek létjogosultsága sincs. A kukoricában még talán lehetne mit keresni, de ehhez is szélesebb fokú összefogásra lenne szükség, illetve arra, hogy a hazai termelők és felhasználók is meglássák a lehetőséget az árutőzsdében.

1-es ábra: A januári lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

1-es ábra: A januári lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

A búzák európai árerősödését elsősorban a megnövekedett export igény irányította. Ez több rétegű, hiszen nem csupán a harmadik országok felé irányuló kivitel erősödött, hanem az EU-n belüli kereskedelem is nőtt. Előbbi oka egyrészt az orosz és ukrán áruk árszintje, melyek megerősödtek annak függvényében, hogy már az előszezonban igen kedvező áron jelentős mennyiségeket értékesítettek, és ezért a hagyományos export partnereknél, mint az észak-afrikai országok, vagy Irán, megnőtt az igény az európai búzára. Másrészről a szintén ukrán takarmány búzát vásároló Spanyolország most francia és angol termés után kénytelen nézni, ami szintén a francia árutőzsde árszintjét mozdítja felfelé. Az export másik oka, hogy a hagyományosan nagy búza exportőrök, mint Argentína, vagy Ausztrália csupán január második felében tud majd a piacon értékesíteni.

Szintén kikristályosodott, amit már amúgy is tudott a piac, hogy az idei malmi búza minősége elmarad a tavalyitól. Az egyik legnagyobb piacon, a német piacon a javító minőségű, elsősorban a jó esésszámmal és magas fehérjével rendelkező búzák mennyisége töredéke az előző szezonban termelt mennyiségeknek.

Termény (országos átlag) 2013. december 2014. október 2014. november
Búza 53000 Ft/t 43000 Ft/t 46000 Ft/t
Árpa 52000 Ft/t 37000 Ft/t 39500 Ft/t
Kukorica 46000 Ft/t 34000 Ft/t 37000 Ft/t
Napraforgó 93000 Ft/t 86000 Ft/t 93000 Ft/t
Repce 104000 Ft/t 94000 Ft/t 96000 Ft/t

Ennek köszönhetően a búza piac idén igen erősen kettévállt. A takarmány búzákból nem csupán a tengeri kereskedelemtől távol eső, ezáltal mozgatásukkal drága logisztikai költségeket igénylő közép-európai országokban, mint hazánkban vannak még jelentős készletek, de Franciaország, az Egyesült Királyság és példának okáért Bulgária is exportálható készletekkel rendelkezik. Így a takarmány búza ára feltehetően stagnálni fog az elkövetkező időszakban is, míg a malmi búza ára tovább erősödhet. Ennek csupán a déli félteke termése fog tudni majd gátat szabni, az emelkedést esetlegesen megállítani, vagy visszafordítani.

A kukorica nemzetközi ára gyakorlatilag változatlan maradt, hiszen mind az irányadó Chicago-i Árutőzsdén (2-es ábra) mind a Párizsi Árutőzsdén (3-as ábra) megegyeztek az árak az október végi szintekkel.

Világszinten a hónap folyamán a szakértők tovább növelték a várható átmenő készletek nagyságát a szezon végére. Most már közel 65 millió tonnával magasabb záró készletekkel számolnak az elemzők, mint két évvel korábban volt. A kilátásokat kockázatos lenne erősödésre építeni, még úgy is, hogy az USA-ban az aratás lassan, hátráltatva zajlott. Globálisan vizsgálva a kukorica várható árát, tavaszig nehéz lenne erősödést jósolni. Európában azonban nehéz lenne további csökkenést elképzelni. Az európai kukorica árak már most is alacsony szinteken vannak, kedvezőek a kivitelhez, versenyképesen lehet exportálni. Az alacsony európai árak szintén megakadályozzák, hogy harmadik országok felől áru érkezzen. A mostani számítások szerint közel 10 millió tonnával kevesebb kukorica érkezhet a 28 tagú Európai Unióba, mint a tavalyi szezonban. Persze azért el lehet olyan esetet is képzelni, ami szerint tovább csökkenhet az Uniós árszint, de ennek esélye egyelőre kisebb, mint az, hogy a kukorica árak tavaszig már nem gyengülnek. Aztán tavasszal majd belépünk az időjárás piacba, amikor elkezdődnek a számítások, hogy mennyi csapadék esett a télen, milyen mértékben változhatnak a vetésterületek, stb.

2-es ábra: A decemberi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

2-es ábra: A decemberi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

3-es ábra: A januári lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

3-es ábra: A januári lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

Takarmány:

November továbbra is magasan tartotta a szójadara árát az irányadó amerikai árutőzsdén (4-es ábra). Nem csupán a szójadara folytatta vesszőfutását, de maga a szójabab is. Annak ellenére, hogy rekord nagyságú termésről beszélünk, egyelőre nem gyengül a szója ára. Az amerikai termés jó lett, nagy az igény az exportra, ami erősen tartja az árakat. A keresletet elsősorban Kína irányítja, ahol egyrészről valós kereslet mutatkozik, azaz nő a fogyasztás, másrészről készleteket építenek. Ez a készletépítés egyébként most szinte mindenhol jellemző, de nem tudnak akkora mértékben növekedni, mint azt egyes elemzők jelezték, mert a kereslet is erősödött. Ettől függetlenül a szójabab zárókészletét most 88 millió tonnára számítják, ami több mint 18 millió tonnás emelkedést jelent a tavalyi évhez viszonyítva. Ez 30%-ka az éves felhasználásnak. A 7 vezető olajnövény készletnagysága szintén nő és rekord 100 millió tonnás szint felé emelkedhet, ami több mint 20%-os szintnek felel meg az éves felhasználás viszonylatában. Mégis miért marad továbbra is erős a szója, illetve a szójadara ára? Az egyik fő ok most a kedvezőtlen dél-amerikai időjárás. Hetek óta nem esik megfelelő mennyiségű eső, és ez csökkenti a várható termésnagyságot. Igaz, még így is újabb rekord termésről beszélhetünk majd, hiszen közel 160 millió tonnás várható termésnagyság közel 2,5%-kal magasabb, mint az idei rekord mennyiség volt. Az amerikai árutőzsdei árat azonban továbbra is az export, illetve a kereslet nagysága húzza. Várhatóan 5 millió tonnával nagyobb lesz az USA kiviteli adata, mint az a tavalyi szezonban volt.

Takarmány 2013. december 2014. október 2014. november
Szójadara 46%-os, brazil, Gépkocsira rakva dunai kikötőben 139000 Ft/t 128000 Ft/t 126000 Ft/t
Napraforgódara Országos átlag 54000 Ft/t 54000 Ft/t 54000 Ft/t
Repcedara Országos átlag 71000 Ft/t 60000 Ft/t 62000 Ft/t
MCP EUR, leszállítva 490 EUR/t 520 EUR/t 520EUR/t

Az európai szójadara árakat elsősorban a dél-amerikai árak szabályozzák. Miután nagy az igény az olajra, ezáltal a szójadara készletek növekedni fognak. Ez magával kell hozza az alacsonyabb árakat, hogy a dara több helyet kapjon a takarmány formulákban. Egyes elemzők tonnánkénti 420 dollár körüli holland kikötői árakat prognosztizálnak brazil darára a tavaszi hónapokra. Miután a gabonák, elsősorban a kukorica alacsony árakon mozognak, ezek melléktermékeik is alacsony árakon mozognak. Ezekből példának okáért a DDGS jelentős fehérjeforrás lehet a takarmányokban. Ezeket a magasabb szójadara használat függvényében csak alacsonyabb dara árakkal lehet kiütni a receptúrákból.

A többi fehérje forrást tekintve a napraforgó ára megerősödött az elmúlt időszakban, miután csökkent a termésnagyság a tavalyi évhez viszonyítva. A 2014/15-ös szezonban világviszonylatban közel 2 millió tonnával csökkent a learatott mennyiség. Ez az EU-t különösen érinti, hiszen az Uniós termelés is csökkent, illetve az orosz, ukrán mennyiségek is több mint 2 millió tonnával gyengébbek a tavalyi szezonban nyert termésnagysággal összehasonlítva.

A hallisztek piacán továbbra is gyengélkedik a kínálat. A legnagyobb kiesést Peru okozza, ahol kevesebb, mint fele a halliszt gyártása a tavalyi szezonhoz képest. A perui FOB, kikötői árak az egekbe szöktek. Egy tonna halliszt már 2400 dolláros szinten mozog. Egyelőre itt nem is várható pozitív elmozdulás.

4-as ábra: A januári lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: barchart.com

4-as ábra: A januári lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: barchart.com

Végtermék:

Itthon sajnos nem tudtuk magunk mögött hagyni az október közepén hazánkban is megjelent kéknyelv vírust. November 19-ig már öt hazai megye volt érintett a fertőzéssel, 140 marhából, 10 juhból és egy kecskéből mutatták ki a hatóságok a betegséget Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Tolna megyékben. A korlátozások gyakorlatilag négy megyét kivéve már az ország teljes területét érintik. Egy 2009-es FVM rendelet előírásainak megfelelően a vektormentes időszakig, azaz amíg a szúnyogok fertőzni tudnak, a fertőzött állatokat elkülönítik, és ezeket elkülönítve le is vágják. A szúnyogokat is irtani kell. A leggyakoribb előfordulásuk a telepek mellett található pocsolyák, sekély vizek, de bizony a trágyatárolók is lehetnek. Ezeket nem csupán vegyszeresen kell irtani, de egyszerű művelettel is segíteni lehet a védekezést, ha földdel takarjuk be ezen szúnyogok számára kiváló nedves élőhelyeket. A szúnyogmentes, vagy vektormentes időszakról akkor beszélhetünk, ha a maximum hőmérséklet két hétig 10 fok alá csökken, vagy egy hétig 10 fok alá csökken úgy, hogy közben a minimum hőmérséklet minimum 3 napig fagypont alá csökken.

Végtermék 2013. december 2014. október
Csirke Vágóbaromfi havi termelői ár 276 Ft/kg 276 Ft/kg
Pulyka Vágóbaromfi havi termelői ár n/a 393 Ft/kg
Kacsa Vágóbaromfi havi termelői ár n/a n/a
Sertés Termelői ár hasított meleghúsban 484 Ft/kg 447 Ft/kg
Bárány Az élőbárány termelői ára 899 Ft/kg 843 Ft/kg
Szarvasmarha Vágótehén ára hasított meleghúsban 534 Ft/kg 534 Ft/kg
Vágóüsző ára hasított meleghúsban 601 Ft/kg 527 Ft/kg
Fiatal bika ára hasított meleghúsban 758 Ft/kg 726 Ft/kg
Tej Nyerstej havi termelői átlagára 105,99 Ft/l 98,96 Ft/l
Tojás 21,68 Ft/db 22,02 Ft/db

A kéknyelv betegség tovább ronthatja a szarvasmarha kereskedelmet, ami már így is csökkent 2013-hoz képest.

A kedvezőtlen időszakban kissé enyhülést jelenthet, hogy a de minimális támogatásokat az MVH már emelt szinten fizeti ki 2015 tavaszán. Az anyajuhokra 500 forinttal emelkedett a támogatás összege, így most már 3000 forintot kaphat 2014-re a 870 ezer darab anyajuh gazdája. A kecskéknél 20 ezer darab anyakecskéről beszélünk az idei évre, amik támogatása 5000 forint lett egyedenként. Ez 1500 forintos emelést jelent. Megjegyzendő, hogy egy termelő a két jogcím bármelyikén legfeljebb 5000 euró támogatást vehet fel.

Hollandiában egy igen fertőző madárinfluenza vírus jelent meg. A holland hatóságok igen gyors és effektív intézkedéseket vezettek be. A vírus miatt rögtön leállították a szállításokat az országukban található összes baromfifarmról. A fertőzött baromfitelepen a teljes 150 ezres állományt megsemmisítették. Annak ellenére, hogy a FAO még szeptemberben egy H5N6-os törzsre hívta fel a figyelmet a holland fertőzést egy H5N8-as törzs okozta, ami az emberre kevésbé veszélyes. Mint utóbb bebizonyosodott ez ugyanaz a törzs, ami Európában először november 4-én Németországban ütötte fel először a fejét, és Ázsiában hatalmas gondokat okozott. Dél-Koreában több millió állatot pusztítottak el, de Kínában és Japánban is több esetről számoltak be. A holland eset azért is számottevő, mert Hollandia a világ egyik vezető tojás és baromfi exportőre. Igaz a külföldre értékesített tojás mennyiségének 75%-a Németországban landol. A most fertőzött holland baromfifarm elsősorban tojástermelésben és értékesítésben volt érdekelt. A telep főként a helyi piacra termelt, de a német exportból is kivette részét. A szállítások leállítását az egész országban ugyan csak 3 napra vezették be, de Hekendorp-ban, illetve annak 10 kilométeres környékén a tilalom 30 napig fentmarad. Ez 16 holland farmot érint. A holland hatóságok november 20-án újabb madárinfluenza megbetegedéseket jelentettek, de cikkünk leadásának időpontjáig még nem azonosították be a törzset. Nagy a valószínűsége azonban, hogy ugyanarról az igen fertőző vírusról lesz szó, hiszen a második fertőzést 25 kilométerre találták az első esettől. A második esetnél 43 ezer tojótyúkról beszélünk, így közel 200 ezres állományt semmisítettek eddig meg. A legrosszabb holland év 2003 volt, amikor 30 millió baromfit pusztítottak el madárinfluenza miatt. Hollandiában egyébként 95 milliós az állomány nagysága és a tojás export értéke közel 11 milliárd euró évente.

Valuta:

Mérföldkőhöz érkezett a devizahitelesek ügye az országban. Kimondták, meg kell szüntetni a devizahiteleket, és forintosítani kell az adósságokat. A szint is napfényt látott, hiszen a november 7-i hivatalos MNB árfolyamokon történik majd az átváltás. Ez a svájci frank esetében 256,50 forintos, míg az euró esetében 309,00 forintos árfolyam szintet jelent. A részletek még nem teljesen tisztázottak, napról napra jelentek meg újabb és újabb információk, mely szerint kötelező lesz a váltás, és feltehetően csak azok törleszthetnek továbbra is az adott valutában, akiknek jövedelme is abból a valutából származik. Amennyiben logikusan gondolkodunk, akkor ez azt jelenti, hogy forintot kell eladjunk, azért, hogy eurót, vagy frankot vegyünk belőle, amiből előtörlesztjük az idegen valutában felvett hitelt. Ez a magas szintű forint értékesítés tovább gyengítené a már most is gyenge szintjét a hazai valutánknak. Ezt megakadályozandó a jegybank 8-9 milliárd eurót már rendelkezésére bocsátott a bankoknak saját tartalékából. Az érdekessége a dolognak az lett, hogy gyakorlatilag a bejelentés óta erősödött a forint, és cikkünk leadásának időpontjáig az euró átváltási árfolyama nem érte el a 309 forintot, hanem alatta maradt, azaz a hazai fizetőeszköz erősebb volt. Érdekes szituációt hozna, ha a valós átváltási időszakban, amikor majd efektíve forintosítani kell a szerződéseket az árfolyam kedvezőbb szinten lenne. Ez bosszúságot váltana ki a lakosságból, hogy a kormány most egy esetleges rossz döntést erőltetne rájuk. Feltehetően ezt átlátva Varga Mihály miniszter bejelentést tett, ami szerint az átváltás időpontjában a 309 forintos szint kedvező lesz. Ez sajnos nem hangzik jól egy átlagos ember számára, mert további forint leértékelődést sejtet maga mögött. Ami mondjuk hazánk versenyképességét növelné, de az európai átlaghoz viszonyítva szegénységünket, elszegényedésünket is növelné, hiszen egy 150 ezer forintos fizetés még kevesebbet fog érni euróban, vagy mondjuk dollárban számolva. A gyenge forint jót tesz az exportnak, jót tesz annak is, hogy a külföldi tőkét ide csábítsa, hiszen olcsóvá válik a munkaerő, azonban nem tesz jót az import áraknak, nem tesz jót az olaj forint alapú árának, vagy mondjuk a szójadara forint alapú árának.

Valuta 2013. december 2014. október
EUR/HUF 300,57 307,80
USD/HUF 219,47 242,72

Ennek a miniszteri bejelentésnek tudatában igen kockázatos most euró alapon beszerzési szerződéseket kötni a tavaszra, az árfolyam kockázatok elkerülése végett forintban érdemes a beszerzéseket megkötni.

A dollár tovább erősödött az euró ellenében, és november 7-én elérte az 1,2360-as szintet is. Innen az euró egyelőre meg tudott kapaszkodni, de még most is kétséges, hogy megfordul-e a trend, vagy tovább gyengül majd az uniós fizetőeszköz a zöldhasúval szemben. Gyakorlatilag novemberben 1,25 körül, de inkább alatta mozgott az árfolyam, de még nem tudott az amerikai valuta ennél tovább erősödni. November végén egy kedvezőtlen amerikai riport újfent 1,25 felé szorította egy pillanatra a dollárt, de azt, hogy trendfordulat következhet-e be, csak a december eleji hetek tudják majd megmutatni. Feltehetően egy 1,25-ös árfolyam felett erősödésnek indulhat az euró.

A jegybanki alapkamat szintje novemberben sem változott. A Monetáris Tanács következő kamatmeghatározó ülését december 16-án tartja. Az elvárások alapján feltehetően változatlan, 2,1%-os szinten tartják majd az alapkamatot.