fbpx

Ötmilliárd a kiskérődzők állatjóléti támogatására

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 17.

Új pályázati felhívást hirdetett meg az Agrárminisztérium kiskérődző állatjóléti támogatás címen, VP3-14.1.3-22 kódszámon 5 milliárd forint keretösszeggel.

Juh, a legelők fűnyírója
Cél az állatjóléti feltételek javítása és az állategészségügyi problémák megelőzése (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Évente 208 eurónak megfelelő forint, vissza nem térítendő támogatás állategységenként

Az új vidékfejlesztési intézkedés az állattenyésztési ágazat ellenálló képességének növelését, az állatjóléti feltételek javítását és az állategészségügyi problémák megelőzését segíti. A konstrukció célja, hogy a gazdálkodók a szigorú higiéniai és takarmányozási előírások teljesítésével hozzájáruljanak az állattartás fejlesztéshez.

A felhívás alapján a támogatott tevékenységi körbe a körömápolás, a belső élősködő fertőzöttség ellenőrzése, a külső élősködők, valamint a legyek, szúnyogok, nyüvek elleni védekezés, és az ásványi anyag kiegészítése tartozik. A pályázatnak köszönhetően az ágazat szereplői évente 208 eurónak megfelelő forintösszegű vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek állategységenként – mondta Nagy István, agrárminiszter a felhívás bejelentésekor.

Határidő

A pályázati felhívás elérhető a kormány pályázati portálján.

A kérelmek benyújtására 2022. május 16. és június 16. között lesz lehetőség.

A támogatás kötelezettségvállalási időszaka 2022. július 01-től 2024. december 31-ig tart.

A pénzügyi segítségben minden olyan mezőgazdasági termelő részesülhet, aki a nyilvántartási rendszerekben bejegyzett állattartóként szerepel, és hatósági állatorvos által ellenjegyzett nyilatkozattal rendelkezik arról, hogy tenyészetei maradéktalanul megfelelnek a hatályban lévő állatjóléti előírásoknak.

A juhágazat aktuális kérdéseiről, a piaci helyzetről újságunk 4. lapszámában bővebben olvashat.

Forrás: AM/Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc