fbpx

Állatjólét, tanyakultúra és élhető mezőgazdaság a sógoroknál

Írta: Agrárágazat-2024/8. lapszám cikke - 2024 augusztus 03.

Gazdaszemmel rovatunk rendhagyó cikkel jelentkezik. Egyrészt nem idehaza jártunk, hanem Ausztriában, az Alpok lábánál toppantunk be egy mintagazdaságba, másrészt nem riportot fognak most olvasóink viszontlátni, hanem „csak” egy benyomást.

Felső-Ausztriába, a festői Hausruckviertelbe invitálta a nemzetközi sajtó képviselőit a PÖTTINGER, hogy szálastakarmány-betakarítási technológiáját, legújabb fejlesztéseit gyakorlat közben mutassa be. Nem titkoljuk el természetesen a gépeket sem, cikkünkben abból is kapnak ízelítőt, viszont a rendezvény helyszínéül szolgáló farm és a házigazda életszemlélete mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Philipp Hütthaler és családja (fotó: hofkultur.at)

Philipp Hütthaler és a Hofkultur

Goethe egyszer azt mondta: „Aki jót akar tenni, az legyen előbb jó!” Philipp Hütthaler számára ez azt jelenti, hogy példát mutat a felelős állattartásban. Ennek módja már elterjedt Ausztriában, szó szerint fogalommá vált a Hofkultur tanyakultúra, amelynek legfontosabb alapelve a fajoknak és a környezetnek, régiónak megfelelő állattartás.

A „Hütthaler’s Hofkultur” Európa első állatjóléti projektje, amely a teljes értékláncra kiterjed a gazdálkodótól kezdve a szállítmányozón és a vágóhídon át egészen a feldolgozásig és a kereskedelemig. „Csak akkor garantálható a hús-, kolbász- és sonkatermékek magasabb minősége, ha optimális alapot teremtünk az állatokkal történő felelősségteljes bánásmódhoz is” – vallja a házigazdánk.

A mintagazdaság tulajdonosa Philipp Hütthaler, aki 15 éves kora óta dolgozik a családi vállalkozásukban, kezdetben persze nyári gyakornokként. Feladatai már nagyon sokrétűek voltak akkor is: a számos szakmai gyakorlattól a tanulószerződéses gyakorlaton át a termelésben való alkalmazotti munkáig, majd később a minőségirányítási és termékfejlesztési irányokba való átállásig.

Sosem volt kérdés, hogy más szakmát válasszon, az állatjólét pedig már akkoriban is nagyon fontos volt számára. A tanyasi kultúra szerves részét képezi az állatokkal való személyes kapcsolat – ezt mi is láttuk, ugyanis a hirtelen jött újságírócsapattól sem riadtak meg a duroc malacok és a marhák sem, sőt, „szemrebbenés” nélkül sétáltak át a fotósok, újságírók és a gépek között, vélhetően a saját útvonalukon.

A mezőgazdaság és az állatok iránti tisztelet nem Philipp Hütthaler találmánya, a szemlélet gyökereit is otthonról hozta. Sokat tanulhatott nagyapjától, a családi vállalkozás sikere, az összefogás ereje tehát a Hütthaler család genetikájában keresendő.

Strand, játék kontra átgondolt vágóhídi koncepció

A Hütthaler név nemcsak egy farmot jelent a szelíd állataival az Alpok lábánál, hanem takarmány-előállítás, növénytermesztés, trágyakezelés, húsfeldolgozás, kereskedelem, sőt, vendéglátás teszi teljessé az értékláncot.

Szarvasmarha-istálló a Hütthaler mintagazdaságban

Itt például 14 millió eurót fektettek be a redlhami vágóhídba és annak kiszolgálásába, nem messze Schwanenstadttól. Hatalmas istállók, egyénileg adaptálható karámrendszerek, minden állat számára lényegesen több hely tágas magasságokkal, permetlés hűtéssel, akár hűsítő vizes medencékkel, stresszlevezető játékokkal. Az állatokat akadálymentesen vezetik a kirakodástól a kábításig, a bevezető utak pedig úgy vannak kialakítva, hogy a sertések és a szarvasmarhák intuitív módon eligazodjanak, de a vágás előtti zajcsökkentésre is figyelnek, ezért a fő alapanyag mindig a fa.

A kezelt szerves trágya nemcsak a technológia, de a Hofkultur szerves része is

Visszatérve a hausruckvierteli helyszínükre: a gépbemutató után bejártuk szinte a teljes birtokot, így láthattuk még az istállók hátsó falát, az eldugottnak vélt vasvillát vagy trágyadombot is: gyom sehol, virág, díszkert annál több, rend, tisztaság és a még mindig sétáló kacsáknak sem látjuk a „nyomát”. És – bár nem kérdeztük rá a helyi HACCP létezésére, itt megfér szó szerint egymás mellett az istálló és az étterem. És senkit sem zavar.

Az állatjólétbe nemcsak a stresszmentes élettér és bánásmód tartozik, annak része a saját legelő és saját technológiával betakarított takarmány is. Ezért választotta ezt a környezetet a PÖTTINGER a sajtótájékoztatója helyszínéül.

A duroc is tud szelíd lenni, bánásmód kérdése

Az istállók mellett az étterem és kiskereskedelem is megtalálta a helyét

Az osztrák mezőgazdasági gépgyártónál ezúttal a digitalizáció mellett a hatékonyság, a gépek hosszabb élettartama, a szervizmunkák idejének lecsökkentése volt a konstruktőrök feladata. A bemutatón a felfrissített vagy épp teljesen új NOVACAT, EUROCAT kaszák, a HIT és TOP VT rendkezelők, a BOSS és JUMBO rendfelszedő kocsik mellett a PÖTTINGER saját appja is bemutatkozott.

Automatikus ívelt elfordítással jött ki a NOVACAT F

A PÖTTINGER kaszák eddig is megfeleltek az optimális talajkövetés, az alacsony veszteség követelményének, időigényes beállítások nélkül. Az új NOVACAT F 3100 OPTICURVE elfordítási rendszere a front kaszán garantálja a tökéletes átfedést a hátsó kaszával, és biztosítja, hogy a traktor ne a renden haladjon még kanyarodás közben sem.

Ezzel a megoldással a teljes munkaszélesség kihasználható, ráadásul kanyarodáskor sem marad lekaszálatlan felület. Előnye, hogy képes észlelni a front kasza és a hátsó kasza(k) közötti átfedés változó fokait, és automatikusan reagál.

NOVACAT V 9200 CF: új modell a rendek összevonásához szársértő nélkül

Néhány évvel ezelőtt vezette be a kaszálási technológiájába a rendek (külön rendképző nélküli) összevonását optimalizáló CROSS FLOW rendszert a PÖTTINGER, egy keresztáramú CF szűkítettrend-képző csigát integrálva a kaszába.

A rendképző a takarmányt vagy egy rendbe egyesítette, vagy szétterítette a hátsó kasza munkaszélességén. Ezzel a kisebb betakarítási veszteséget, kevesebb szennyeződést garantáló rendszerrel már a NOVACAT V 9200-ast is felszerelték.

Új kaszakombinációkkal jelent meg a NOVACAT H

Kisebb teljesítményigényük miatt lehetnek majd kedvencek a NOVACAT H kasza kombinációi. A kisebb, 9,46 m munkaszélességű NOVACAT H 9500 működtetéséhez 130 LE-s traktor is elegendő, de a 11,14 m munkaszélességű és 2040 kg súlyú NOVACAT H 11200 is beéri egy 160 LE-s erőgéppel.

Ezeknek a kaszakombinációknak a „szíve” az anyagáramlást biztosító, mindössze 4 cm magas és 28 cm gerendelyszélességű kasza, melynek középső felfüggesztése +/-22,5° mozgástartományt biztosít a talajkövetéshez. A hidraulikus súlycsökkentéssel, központi T-hajtóművel, hosszú kardántengellyel szerelt NOVACAT akadályba ütközve hátrafelé kitér, majd visszaáll munkapozícióba. A kaszakombinációk elemei a BASIC CONTROL terminállal külön is kezelhetőek, és szállításkor hidraulikusan hátrahajthatóak.

Az új NOVACAT F 3100 OPTICURVE elfordítási rendszere a front kaszán garantálja a tökéletes átfedést a hátsó kaszával

Megérkeztek az új front dobos kaszák: EUROCAT F

Az EUROCAT F sorozat 2,70 m és 3,05 m munkaszélességű új modelljei ötvözik az alacsony súlyt és a nagyobb erőt: a kompakt hárompontos kapcsolószerkezetük a súlypontot nagyon közel helyezi a traktorhoz, így könnyebb traktorokon, sőt, meredek terepen is használhatóak. Ez négy egyforma méretű kaszadobbal szerelt változat, amelynél a pengék íve minden dobnál azonos, ami tiszta és rendezett vágási mintát garantál.

A középen elhelyezkedő nagy kaszadobok bőséges helyet biztosítanak, a két középső dob pedig keskenyebb, ami további helyet jelent. A kasza +/-8 fokos mozgásíve lehetővé teszi, hogy jól kövesse a talajegyenetlenséget. A kasza súlyát vagy a traktor kapcsolószerkezete viseli, vagy opcionálisan két erős felfüggesztőrugó a kasza kapcsolószerkezete és a traktor felszerelőkonzolja között. Az összes dob vágási magassága egy központi pontból állítható 40 és 65 mm között.

A TOP VT 6820 S 6,80 m-es munkaszélességű

A nagy teljesítményű, 45 késes JUMBO 5370 rendfelszedő kocsi

Új ikerrotoros rendképzők, kiváló eredményekkel

A PÖTTINGER szintet lép az új, oldalra rendet készítő TOP VT 6820 S és TOP VT 7620 S ikerrotoros rendképzőivel. Az alacsony teljesítményigény ellenére ezeket a rendképzőket úgy tervezték, hogy nagy rendeket készítsenek: a TOP VT 6820 S 6,80 m, míg a TOP VT 7620 – a nevéből adódóan is – 7,60 m munkaszélességű.

A szögben álló fogak enyhén megemelik a terményt, hogy tisztán tereljék össze anélkül, hogy a takarmányt végigvonszolnák a földön. Az alapfelszereltséghez tartozó rotor-alátámasztás és a csuklón rögzített rotor biztosítja a fogak pontos irányítását egyenetlen talajon is, de opcionálisan egy MULTITAST kopírkerék is hozzáadható, amely érzékeli az egyenetlenségeket a fogak előtt, és ennek megfelelően emeli a rotort. A rendképzési magasság kényelmesen, elektrohidraulikusan a traktor fülkéjéből vagy kézzel, egy hajtókarral állítható.
A rotorkerekek emeléséhez mindössze egy kettős működésű csatlakozó szükséges a traktor hidraulikájától, úszó beállítással. Ez lépésvezérléssel mindkét rotort egymás után emeli és süllyeszti. A Basicline előválasztó rendszernek köszönhetően a rotoregységek egyenként is emelhetők vagy süllyeszthetők, ami különösen praktikus a maradék területek és a mezők határainak rendsodrásához.

A TOP rendképzők kiváló manőverezhetőségükkel is lenyűgözőek: a kormányzott alváz 80°-os fordulási szöget tesz lehetővé, így a rendképző pontosan követi a traktor nyomvonalát. Az 50 cm-es hasmagasság sem jelent problémát a rendeken való áthajtásnál.

Rendfelszedő kocsik minden méretre a BOSS-TÓL a JUMBO-ig

A szecskázott takarmány nemcsak a kérődzők takarmányozására előnyös, hanem hatékonyan és eredményesen tömöríthető a silóban is. A nagy teljesítményű, 45 késes JUMBO 5000 rendfelszedő kocsi POWERCUT szecskázórendszerének köszönhetően itt a szecskaméret mindössze 34 mm hosszúságú. A kések egyenként védettek az idegen tárgyak ellen, ami megakadályozza a leállásokat, a kihajtható EASY MOVE pedig megkönnyíti a kések cseréjét és megfordítását is. A 32 és 54 m3 közötti raktér-kapacitású JUMBO-nál alapfelszereltség a mozgatható elülső panel, ami 4,3 m3 további rakodási kapacitást biztosít azonos platóhosszúság mellett.

Meredek lejtőre a lényegesen kisebb rendfelszedőket ajánlja a PÖTTINGER. A 3 méretben elérhető BOSS 2000 ALPIN rendfelszedő kocsik DIN-rakodókapacitása 13,50 m³, 16,10 m³ és 18,70 m³. Ezek mindössze 40 lóerővel és 540 fordulat/perc PTO-sebességgel, régebbi és/vagy kisebb traktorokkal is üzemeltethetőek.

A PÖTTINGER vállalat egyébként nemcsak a szálastakarmány-betakarításban jeleskedik, idehaza is ismertek ekéi, talajművelő gépei és vetőgépei. Ezek innovációiról augusztusban tartanak majd ismét nemzetközi sajtótájékoztatót Kremsben.

Sándor Ildikó