fbpx

Apró termet, önmagához képest hosszú farok

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 01.

A 10 és 15 cm közötti, apró termetű – bár ennek a felét, önmagához képest hosszú farka adja – törpeegeret választotta 2022-ben az év emlősének a Vadonleső Program.

Törpeegér a repcében
Az apró termetű törpeegeret imádja mindenki ebben az évben (Fotó: DISCOVERwildlife)

Nyolc éve indították útjára „az év emlőse” kezdeményezést

A programot az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével. Önkéntesek bevonásával 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatait gyűjti 2009 óta.

Az év emlőse kezdeményezés révén egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet a kiválasztott védett vagy fokozottan védett emlősfaj és környezete, a biodiverzitás fontosságára.

A védett törpeegér – a legkisebb rágcsálónk

Mindössze annyit nyom egy levélmérlegen, mint egy zacskó sütőpor. Tudományos neve, a Micromys minutus is 10 és 15 cm közötti, apró termetére utal, bár ennek is a felét önmagához képest hosszú farka adja. Az egér háta vörhenyes barna, oldala világosabb, míg hasa egészen fehér.

Életterének, elsősorban a magaskórós mezsgyék, vízparti nádasok, a cserjés erdőszélek csökkenése miatt a törpeegér elterjedése visszaszorulóban. Ezért is esett a választás az idei évben e kevéssé ismert fajra, ezzel is a sérülékeny élőhelyeinek védelmére irányítva a figyelmet.

A szegély-élőhelyek megőrzése, fenntartása; a külterjes, kistáblás, búvósávokkal tagolt mezőgazdaság erősítése; a természetes erdőszerkezet fenntartása, valamint az általános rágcsálóirtók visszaszorítása kiemelten fontos a faj védelme érdekében is.

A törpeegér hazánkban 2012 óta védett állatfaj

A természetben ritkán kerül szem elé, ezt rejtőszínezetén és apró termetén túl sűrű növényzetű élőhelye is magyarázza. A magas növényzetben, mezsgye-sávok magaskórósaiban, nádasokban, sövényekben és bozótos erdőszegélyeken szinte láthatatlan. A sűrű növényzet közé építi művészien kialakított, ökölnyi fűfészkét is, amelyet tavasztól őszig használ.

Mozgására jellemző, hogy fürgén, szinte akrobatikusan mászik fűszálakon, a bokrok, cserjék legvékonyabb ágain, de a fák törzsén is felszalad, és jól úszik. Mászás közben rendkívül mozgékony farkával egyensúlyozza apró testét, de ügyesen kapaszkodik is.

Az idei évi eseményeket, programokat a Vadonleső honlapján, közösségi oldalain, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján és közösségi felületein követhetik az érdeklődők.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc