fbpx

Az EU is segít: már bő 75 ezer hektárt sújt az aszály

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 08.

Döntően a kukorica és a napraforgó érintett: augusztus elejére elérte a 75 ezer hektárt és hetente további több tízezer hektárral gyarapszik az aszálykárra bejelentett területek nagysága. Még szerencse, hogy idén bő 11 ezer mezőgazdasági termelő 713 ezer hektárra kötött aszályfedezettel bíró növénybiztosítást.

Két éve 1 millió, idén eddig több mint 75 ezer hektár

A kárenyhítési alapot pénzügyileg feltöltötték, a termelők pedig 713 ezer hektárra kötöttek aszálybiztosítást – erősítette meg Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Erre szükség is lesz, mert míg a 29. héten 10 ezer, addig a 30. héten 18,6 ezer, addig a 31. héten már csaknem 29 ezer hektárral emelkedett az aszálykárra bejelentett területek nagysága, amely így augusztus elejére összességében elérte a 75 ezer hektárt. Ez is sok, de a 2022-es aszályos év ugyanezen időszakában már több, mint 1 millió hektár aszálykárt regisztráltak az elektronikus bejelentő felületen. Igaz, két éve nemcsak a tavaszi, hanem a vegetációs időszak korábbi szakaszában már az őszi kultúrák is számottevő kárt szenvedtek el.

Az idei aszálybejelentések fele eddig három vármegyére – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád – koncentrálódik, de jelentős kiterjedésű kárt jelentettek már Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest vármegyéből is. Az aszálykárok mintegy nyolcvan százalékában a kukorica és napraforgó kultúra érintett, de ezen túlmenően a siló- és csemegekukorica esetében is komoly méretű károkat tapasztalhatunk.

aszály napraforgó

Az EU is forrást biztosít a kárenyhítésnek

Feldman Zsolt hozzátette, az agrárkár-enyhítési rendszerhez való csatlakozás feltételei a korábbi évekhez képest nem változtak. Újdonság, hogy idéntől az EU is forrást biztosít a rendszer működtetésébe, így a korábbi évekhez képest jelentősen nagyobb, csaknem 35 milliárd forint áll lesz a kifizetések 2025. márciusi időpontjában. (Viszonyításképpen, a 2022. évi károk után a kárenyhítési alap szűk 51 milliárdnyi volt, de ennek az összegnek eredetileg csak negyede állt rendelkezésre az alapban az előző évek káreseményeihez kapcsolódó kifizetések után, a különbözetet az állam biztosította.)

(Forrás: AM)