Amikor Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője kora reggel végigsétál a hatalmas tárolók és kombájnok között, mindig elgondolkodik azon, mennyi munka és mennyi apró, jól időzített döntés kell ahhoz, hogy egy gazdaság valóban hatékonyan működjön. A vállalat főagronómusával, Varsányi Miklóssal közösen szívesen engedtek bepillantást abba, hogyan szervezik meg nap mint nap a több ezer hektáros gazdaság működését, milyen szerepe van a mikrobiológiai készítményeknek a technológiáikban, és miért tartják kulcsfontosságúnak a BactoFil® CELL szárbontó alkalmazását.
„A Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport összesen 3 ezer hektáron gazdálkodik, további 2 ezer hektáron végzünk teljes körű bérmunkát a tervezéstől a fizikai megvalósításig és még 2500-3000 hektáron csak fizikai bérmunkát, megrendelésre. Ehhez a tevékenységhez megfelelően nagy gépparkkal rendelkezünk, többek között 13 kombájnnal és számos traktorral. Helyi integrátorként is funkcionálunk, 80-100 gazdával vagyunk kapcsolatban Lajoskomáromban és a szomszédos településeken” – kezdte a cégcsoport bemutatását Csepregi Attila.

Sokszínű tevékenység
Mint megtudtuk, klasszikus szántóföldi növényeket termelnek, bár van náluk cukorrépa és étkezési napraforgó is, valamint a vetőmagtermelésben is érdekeltek. 75 ezer tonna tárolókapacitással rendelkeznek, és van két szárítótelepük.
Kukorica-vetőmagot állítanak elő közel 200 hektáros területen, amit öntözni is tudnak. Összesen 250 hektár öntözhető területük van, de víz csak korlátozottan áll rendelkezésre. Most adtak be egy pályázatot, mert az a céljuk, hogy 530 hektáron tudjanak öntözni, és vizük is legyen. Ezenkívül kalászosvetőmaggal is foglalkoznak, és működik egy kalászosvetőmagokat feldolgozó vetőmagüzemük.
„Van továbbá két sertésfialtatónk összesen 2000 anyakoca számára. Hozzávetőlegesen 40 ezer darab malacot tudunk előállítani évente. Ez jelenleg az ország egyik legmodernebb telepe” – büszkélkedett az ügyvezető.
A mikrobiológiai termékeket már azóta használják, amióta megjelentek a magyar piacon, tehát kisebb megszakításokkal közel 30 éve.
Miért váltottak a BactoFil® CELL szárbontóra?
A szárbontó termékekkel kapcsolatos kérdések megválaszolásakor Varsányi Miklós vette át a szót. Kiderült, hogy már több évtizede használnak ilyen készítményeket, az AGRO.bio termékeit 2018 óta alkalmazzák. Eleinte más készítményeket használtak kukorica, illetve napraforgó alá, és mintegy három éve tértek át a BactoFil® CELL-re. A váltás okaként határozottan állította, hogy „mind a cég szaktanácsadójának prezentációja, mind a gyárlátogatáson látottak és hallottak nagyon meggyőzőek voltak a készítmény hatékonyságát és hasznosságát illetően”.
Számukra azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy ez a készítmény bontja a legjobban a gyökér- és szármaradványokat, a cellulózt a piacon kapható megoldások közül.
Logisztika, frissesség és hatékonyság
Tapasztalataik alapján nemcsak a termék hatékonysága kiemelkedő, hanem a felhasználhatósága is. Szárbontás alkalmával nagyon előnyös a gazdaság számára, hogy kisebb dózisú szerről van szó, ami jelentősen megkönnyíti a logisztikát. Azt pedig nagyon kedvelik az AGRO.bio hozzáállásában, hogy folyamatosan, egy héten akár kétszer is frissen gyártott terméket kapnak tőlük. Olyat, amely nem állt benne a kannában hónapokig, ami szintén a hatékonyságot erősíti.
Hogyan és mikor használják a BactoFil® CELL-t?
Az őszi szárbontás folyamatára rátérve a főagronómus elmondta, hogy általában a napraforgó és kukorica utáni szármaradványok kezelésére szokták a készítményt rendelni.
„Napraforgó után búzát vetünk szeptember közepén, illetve kukorica után őszi vagy tavaszi sörárpa következik, és ezeknek a szármaradványait bontjuk. Ezen túl ősszel használjuk a búza szármaradványára is, ami után jellemzően őszi árpa kerül a földbe.”
1-1,5 litert használnak hektáronként egy erre a célra vásárolt kijuttatógéppel, a talajműveléssel egy menetben. A gép nagyon pontosan dolgozik, a traktor menetsebességéhez állítja be a kijuttatott szárbontó mennyiségét.
Gyorsabb lebomlás, egészségesebb növények, kevesebb műtrágya
Kérdésünkre Varsányi Miklós a BactoFil® CELL alkalmazásának legfőbb előnyeit gondolkodás nélkül sorolta:
- Ezzel a szerrel gyorsan lebomlanak a tarlón a kukorica-, kalászos- és napraforgószárak, úgyhogy nem kell hónapokig vacakolni velük.
- Ha például a napraforgó után a búzát vetjük, ekkor már jól látható, hogy a napraforgószárak bontása javában zajlik, és a folyamat sokkal gyorsabb, mintha semmit nem használnánk.
- A másik fontos szempont, hogy nemcsak a szárat, hanem azzal együtt a káros kórokozókat is szinte teljesen visszaszorítja, így egészségesebb lesz a vetés, és kevesebb baj van a betegségekkel.
- Feltárja a növényi maradványokban lévő tápanyagot, amit aztán a következő vetés szépen fel tud venni, tehát sokat spórolunk a műtrágyán is.
- Ráadásul még hideg, nedves talajon is bevethető, így már az őszi tarlókezeléssel elintézzük a szárbontást, nem kell tavaszig várni.
- Úgy tapasztaljuk, hogy a termék használatával nő a talaj szervesanyag-tartalma, levegősebbé, porózussá válik. Könnyebben jár a traktor, és akár 20-30%-kal kevesebb üzemanyagot fogyaszt a gép.
- Ráadásul két pont jár a termék használatáért az AÖP-ben, ami szintén nem elhanyagolható tényező a mai agráriumban.
Az elmondottakból egyértelműen kiderült, hogy a cégcsoportnál elégedettek a készítménnyel, használatát a továbbiakban is tervezik. A következő szezonra már meg is rendelték a szárbontáshoz szükséges teljes mennyiséget.
BactoFil® CELL – dióhéjban
A szárbontásra kifejlesztett, 2008 óta elérhető és bizonyítottan kiválóan működő BactoFil® CELL egyedülálló mikrobiológiai gyökér- és szármaradványbontó készítmény jelentősen meggyorsítja a szár- és gyökérmaradványok elbomlását. Mikroorganizmusai elbontják a növénymaradványok cellulóz- és hemicellulózrostjait, így a bennük lévő tápanyagok jelentős része a következő kultúra számára felvehetővé válik, továbbá annyi légköri nitrogént kötnek meg, hogy nem kell műtrágyát adni semmilyen szárbontáshoz, és így nem lesz pentozánhatás sem. A készítmény csökkenti a növénymaradványokból a talajba került kórokozók életterét, visszaszorítja a szaporodásukat, ezáltal a következő kultúráknak kisebb fertőzési nyomással kell megküzdeniük (hatékonyabb növényvédelem). Az elbomlott rostok megkönnyítik a talajművelést, hiszen a talajközeli szármaradvány morzsalékos állagúra bomlik, a talajmunkák üzemanyagköltsége lényegesen csökken.
Az AGRO.bio BactoFil® CELL termékét egyedülálló módon ellenőrzött gyógyszergyártási technológiával, a Kárpát-medencében őshonos baktériumtörzsek használatával, az ISO 9001:2015 minőségirányítási rendszer és az ISO 14001:2015 környezettudatos irányítási rendszer előírásai szerint állítjuk elő.
Az AGRO.bio villámgyorsan szállít
A gyors reagálást és a precíz időzítést a magunk részéről nemcsak a bizonyítottan kiváló minőségű BactoFil® CELL egyedülálló mikrobiológiai gyökér- és szármaradványbontó készítményünkkel, hanem villámgyors kiszállítással is támogatjuk. Mi több, a gondos termékfejlesztésnek köszönhetően a BactoFil® CELL az év egyik felében melegtűrő, míg a másik felében hidegtűrő baktériumtörzs-változatokat tartalmaz, a minél rugalmasabb és hatékonyabb felhasználás érdekében.
Az AÖP-ben 2 pontot ér a BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó használata. Ökológiai gazdálkodásban is felhasználható készítmény.
Felhasználási javaslat:
A BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontót 1 l/ha dózisban, 200–400 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva közvetlenül az egyenletesen felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Ha BactoFil T-Jettel végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A talajmunkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítve egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.
Keresse területi szaktanácsadó kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésre, akár szakmai segítségre, akár gyors szállításra van szüksége, vagy az aktuális akcióink iránt érdeklődik: https://agrobio.hu/hu/kapcsolat
A termelői interjú elkészítésében közreműködött a Magro.hu.
Daoda Zoltán
AGRO.bio Hungary Kft.
www.agrobio.hu

Szöveg és képek forrása: AGRO.bio