fbpx

Fix vagy változó kamrás bálázó

Írta: - 2023 április 14. -Hirdetés

A John Deere a szálastakarmány-betakarítás terén is törekedett arra, hogy minden gazdaságnak méretéhez és technológiájához igazodva ideális bálázót tudjon kínálni.

Legyen szó nedves vagy száraz anyag bálázásáról, portfóliónkban megtalálható fix kamrás (F441M/R) és változó kamrás bálázó (V451G/M/R, V461M/R) egyaránt, attól függően, hogy melyik gazda milyen bálázási technológiát preferál.

A fix kamrás bálázóink kedvezőbb árfekvésű, kisebb erőgép-teljesítményt (75-85 LE) igénylő gépek, amelyeket évi ~3-4000 bála készítésére terveztek. Előnye egyszerű felépítésében és univerzalitásában rejlik.
Két bálakamra-felépítés érhető el az F441 gépeknél. Mindkét esetben 1,21 m széles és 1,25-1,35 m átmérőjű bála készíthető.
Egyik a 18 db hajtott görgővel szerelt ún. „Silage Special”, amit többnyire nedves anyagok (szilázs, szenázs) bálázására ajánlunk. Itt 18 db erősített csapágyazással szerelt bálaforgató görgő felel a bálák tömörítéséért és forgatásáért.
A másik bálakamra-kialakítás „MultiCrop” név alatt fut. Ennél a változatnál a bálakamrában 7 db bálaforgató görgő és egy rúdlánc kapott helyet, ami formálja és tömöríti a bálákat. Ez a verzió ugyan még megbirkózik a nedvesebb anyagokkal, de inkább száraz anyag (szalma, széna) bálázására fejlesztették.

A gép rendfelszedője és rotorja a változó kamrás bálázókkal megegyező.
A jóval népszerűbb, változó bálakamrájú bálázók a John Deere portfóliójában a V451/V461 széria alatt érhetők el. Ezen gépeknél a bálák formázását és tömörítését a görgők mellett egy nagy teherbírású heveder végzi, ami már ~60 cm-es bálaátmérőtől egészen a végleges 1,65-1,85 m bálaátmérőig szorítja össze a bálákat, ezáltal sokkal tömörebb és nagyobb tömegű bálák készíthetők.
A bálázók a nagy teljesítményű, vezérelt ujjas rendfelszedőnek és az integrált csigás anyagtovábbító egységnek köszönhetően páratlan teljesítményre képesek, ugyanis az anyagáramlás a rendfelszedő és a rotor között folyamatos, megtörés nélküli. Így vastag rendek esetén is tartható a munkasebesség.

Átgondolt bálakamra-kialakítása és hevederelrendezése pedig garantálja az egységes bálák, és a beállításnak megfelelő tömör, akár extrém tömör bálák elkészítését.

A John Deere V451R sorozatú körbálázók a termelékenységet, a teljesítményt, az anyagsűrűséget és a komfortot egy eddig ismeretlen szintre emelik. A gép prémium rendfelszedője 5 sorban elhelyezett, 6 mm-es átmérőjű fogakkal van szerelve, ez garantálja az extrém rendfelszedési kapacitást.

Idegen anyag (nagyobb kövek, ágak) rendbe kerülése esetén a hidraulikusan, teljes szélességében leengedhető padlóval azonnal megszüntethető az elakadás.

Az integrált csigás rotor szinte azonnal elkapja a továbbított anyagot a rendfelszedőtől, így az anyagáramlás folytonos, elakadás-, lerakódásmentes. Amennyiben a bálázandó anyag további aprítást igényel, abban az esetben 13 vagy 25 késes elődarabolóval is szerelhető a gyorsbálázó.

A 2 db végtelenített heveder a tisztítógörgőkkel száraz és nedves anyag bálázására is alkalmassá teszi a gépet. Az extrém nagy hevederfeszítés által ezek a bálázók képesek a legtömörebb bálák készítésére.
A teljes alvázas koncepciónak köszönhetően minden elem a saját feladatának megfelelően került kialakításra. Itt a bálakamra-ajtónak nem szükséges a teherviselő elem szerepét is betölteni, mint más típusú gépeknél, ahol vázként is viselkedik.

A gyorsbálázó további teljesítményfokozását segítik bálaürítésnél a bálakamra oldalra 5-5 cm-t kimozduló falai. Ezáltal az ürítési folyamat még gyorsabb, a nedves bálák nem ragadnak meg a kamrában.

Bővebb információkért keresse bizalommal gépértékesítő kollégáinkat!

Kolozsvári István
kereskedelmet támogató mérnök