fbpx

400 ezer baromfi pusztult el a hőségben, mi a megoldás?

Írta: Kohout Zoltán - 2022 február 05.

A januári kánikula legalább 400 ezer csirke halálát okozta Uruguayban, ahol 40 fok van. Majdnem fél évszázada nem történ ilyen tragédia. A jövőben sok múlik a „hőstresszbiztos” takarmányon és a tartáslogisztikán.

baromfi
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

43 éve nem láttak ilyen kánikulát

Az uruguayi sajtó szerint az érintett, déli országrész baromfitermelői a nemzeti produktumhoz 10-20 százalékkal járulnak hozzá, ezért a 43 éve nem látott esemény nagyon súlyos jelenség. Az országos meteorológiai intézet (Inumet) szerint az országban minden idők legmagasabb hőmérsékletét regisztrálták: 44°C-ot Florida városában január 14-én. Ez a rekord megegyezett Paysandú 1943 januári hőmérsékletével. Volt olyan település, ahol a talajszinti hőmérséklet elérte az 57 fokot. A magas hőmérséklet nemcsak a teljesítményt csökkenti, hanem megölheti a csirkéket, mivel nincs verejtékmirigyük, küzdenek a testhőmérséklet-szabályozással, nehezen lélegeznek, és elpusztulhatnak.

A hőség miatti állatveszteségekre Dél-Amerikában sajnos gyakran van példa. Tíz éve 200 ezer csirke pusztult el Uruguayban; a brazíliai São Paulo államban egy 41 fokot hozó, történelmi hőhullám megközelítőleg 1 millió csirkét is ölt meg 2020 októberében.

Hőcserélők, új takarmányok a klímaváltozásban

A klímaváltozással érkező globális hőmérséklet-emelkedés miatt terjednek az innovatív, növényi alapú takarmányozási megoldások a brojler és a tojó teljesítményének stabilizálására meleg időben. A másik megoldás a tartáslogisztika fejlesztése. A szellőztetők, talajhőcserélők, párásítók alkalmasak rá, hogy kellően befolyásolják a talaj alsó 30 centiméterének levegőjét. Persze, sok múlik azon, milyen magas és milyen tartós extrém hőhullámokat hoz a jövő…

Visszaesik a teljesítmény

A hőstresszes időszakok kezelése, benne részben a légkondicionálás mindenesetre döntő jelentőségű az ágazatban. A forróságban nő az állatok légzésszáma, és nemcsak az aktivitásuk csökken, hanem az étvágyuk – ezzel pedig a takarmányhasznosításuk is. A baromfitelepeken, a tojók halmazában 30 fokos melegben akár bő harmadával (!) is visszaeshet a takarmányfelvétel a normális, 20-22 fokos viszonyokhoz képest.

CÍMKÉK