fbpx

Betakarítógépek átállása

Írta: - 2022 július 29. -Hirdetés

Az idei év nagyon különleges és váratlan helyzeteket hozott a mezőgazdaság számára. Kelet-Magyarország egyes részein már július elejére befejezték az aratást. Ezt a területet rég nem látott aszály sújtotta, így a betakarítási munkák 2-3 héttel hamarabb elkezdődhettek. Az ország szinte kettészakadt az időjárást tekintve. Más és más terhelésen dolgoztak a dunántúli és az ország keleti részén dolgozó gépek. Egy dolog azonban minden gépben közös, közeledik a napraforgó betakarítása és minden gépet át kell szerelni, fel kell készíteni az őszi betakarításra.

John Deere GoHarvest, alkalmazás, képmentés
A mai, modern mezőgazdaságban telefonos alkalmazások is segítik az átszerelést

Fontos, hogy mindig a betakarítandó növénynek megfelelően legyen átszerelve a kombájn

Ha befejeztük a nyári betakarítást, az első lépés a gépek tisztítása. Először levegővel tisztítsuk meg a kombájnokat, ezt követi a mosás és a zsírzás. A tisztítás után nézzük át a gépet, hogy kell-e valamilyen alkatrészt cserélni vagy valamit javítani.

Ha rendben van a kombájn, elvégeztük a javítási feladatokat és megcsináltuk a karbantartást, jöhet az átszerelés. Mindig a betakarítandó növénynek megfelelően legyen átszerelve a kombájn. Az átszereléshez számos segítséget vehetünk igénybe. Első a kezelési utasítás, amiben minden növényhez részletes leírás található. A modern világban már telefonos alkalmazások is segítik, megkönnyítik az átszerelést. Ilyen a John Deere GoHarvest alkalmazása, ami képekkel illusztrálva megmutatja, hogy a kombájn mely részeit és hogyan kell az adott növényre átszerelni.

Kombájn pontozva
A kombájn-átszerelés kiemelt pontjai

Nézzük, mire kell odafigyelni a kombájn átszerelésekor!

1. Ferdefelhordó: fordulatszám és a pozíció helyes megválasztása.

2. Cséplőszerkezet: cséplődob-fordulatszámtartomány helyes megválasztása, cséplésfokozó beállítása, cséplődob-fordulatszámbeállítás, helyes dobkosár kiválasztása és átszerelése, utóverő fordulatszám és hézag beállítása. Ha dobkosarat is kell cserélni a kombájnban, akkor minden esetben újra kell kalibrálni a dobkosár hézagot.

3-4. Tisztítórendszer: rosták, szelelő rendszer beállítása. Előfordulhat, hogy speciális betakarítási körülmények miatt akár a rostabetéteket is cserélni kell. Ládás kombájnok esetében a szalmarázó ládabetétek cseréje is szükséges lehet. Napraforgó betakarításnál a szalmarázó ládákra fel kell szerelni a gumilapokat, amely megelőzi a szalmarázó ládák törését.

5. Magszállító és ürítőrendszer beállítása: helyes ürítőcsiga-fordulatszám megválasztása, mag ráfolyás lemez állítása, speciális esetekben a magfelhordó lapátokra fém lapátokat is fel kell szerelni.

6. Szecskázó és terítőszerkezet beállítása: szecskázó fordulatszám beállítása, állókések beállítása, törőlemezek helyzete, pelyvaterítő fordulatszám, pelyvaterítő lapátok pozíciója.

Nem kevés dologra kell figyelni, de ha pontos és költséghatékony betakarítást szeretnénk, akkor az átszerelés megéri a fáradtságot.

A kombájn átszerelését követően következik a vágóasztal

Mindig nézzük át, készítsük fel a szezonra a vágóasztalt is, mert nem engedhetjük meg, hogy a betakarítási időt javítással töltsük. A vágóasztal csatlakoztatása után mindig be kell állítani a ferdefelhordó billenőkeretét.

Csatlakozás után el kell végezni a vágóasztal kalibrációját. Ellenőrizzük a magasság- és dőlésszög-érzékelők megfelelő működését.

Alkalmazás felülete, képmentés
A precíziós gépek képesek az egymás közti kommunikációra, megosztják a lefedési térképeket

Miután beállítottuk a kombájnt és a vágóasztalt, már csak a dokumentáció és az automata kormányzást kell beállítani

A dokumentáció és az automata kormányzás alapja a helyes gépméretezés és az egységes adatbázis kialakítása a gépekben. Mindig ellenőrizzük a helyes kombájn és vágóasztal méreteit a kijelzőben. Válasszuk ki a megfelelő növényt. Hozamtérkép készítéshez szükség van egyes típusok esetében a hozammérő rendszer kalibrálására. Ha több gép dolgozik egyszerre a táblán, akkor lehetőség van a gépek közötti kommunikációra. Megosztják egymás között a lefedési térképet és a nyomvonalakat. Egymás térképeit használják átfedés szabályozásra és egységes hozamtérképet készítenek.

A betakarítás nem egyszerű feladat és nagy odafigyelést, felkészülést kíván

Fel kell készülnünk és gyorsan le is kell reagálnunk a folyamatosan változó körülményeket. Ezt csak jól felkészített és beállított gépekkel lehet kiváló minőségben végrehajtani. Mindig hagyjunk elég időt a gépeink munkára való felkészítésére, hiszen a tudását és a benne rejlő lehetőséget csak így tudjuk teljesen kihasználni.

A betakarítógépek üzemeltetéséhez a KITE Zrt. a következő szolgáltatásokat kínálja:

  • szezon előtti gépkezelői oktatás, gépbeállítás;
  • szezon közbeni kombájnbeállítás és adatelemzés;
  • napi jelentés;
  • dokumentációs oktatás és beállítás;
  • törzsadatbázis-kialakítás;
  • telefonos segítségnyújtás;
  • szezon közbeni kombájnbeállítás.

Ha szeretné a betakarítógépben rejlő tudást, teljesítményt kihasználni, akkor keresse a gépüzemeltetést támogató kollégáinkat, és használja a MyJohnDeere és PGR alkalmazásainkat!

További információért látogassa meg a Precíziós Gazdálkodási Rendszer oldalát, ahol minden egy helyen, egy kattintással elérhető!

Hodos Lajos, gépüzemeltetést támogató vezető

Kite