fbpx

Birtokbejárás – 2024

Írta: Sándor Ildikó - 2024 augusztus 30.

Múltat is idéztünk, a jövő megoldásait is kerestük” – hangzott el az idei birtokbejárás utolsó megállóján, Versegen, egyik zsűritársunktól. Szinte vándortáborra vagy osztálykirándulásra hasonlít az a népes zsűri, amelyik már nyolcadik éve jelöli, mérlegeli, megvitatja, majd személyesen is meglátogatja az éppen legszebbnek vélt birtokokat országszerte. Változnak a kategóriák, olykor a zsűritagok, természetesen a jelöltek, sőt, harmadik éve már a „merítés” is, hiszen határainkon túl is keressük a legszebb birtokokat. A cél és a szempontok viszont nem változtak: be szeretnénk mutatni a mezőgazdaság értékeit és szépségeit, függetlenül attól, hogy ez kinek mit jelent. Felhívjuk a figyelmet azokra a gazdákra, termelőkre, akik a profi szakmai munka mellett egy-egy birtok szépségeit is szem előtt tartják, és azokra a helyekre, amelyek élelmiszer-előállításunk alapját jelentik. Meggyőződésünk ugyanis, hogy hazánk agrárkultúrája, szépségei és szakmai színvonala semmiben nem marad el a nyugat-európai birtokok oly sokszor emlegetett szépségétől.

Így ezúttal sem munkahelyeket láttunk, hanem embereket és életformákat, innovatív gondolkodásmódot, gyakran küzdést. Láttunk elfeledett búzafajtákat, de jövőbe mutató beépített bypasst is; leégett és újjáépített marhaistállót, „Kádár-kockából” született megvalósult álomvilágot, állathospiceházat, kecskeól előtt szaladgáló vagy épp cumival is vasvillát cipelő kisgyermeket, könnyeivel küszködő édesanyát és nem egy, a saját életpályájára is rácsodálkozó, büszke gazdálkodót is. Nemcsak egy üzleti mérleg vagy egy aktuális piaci ár tudja jellemezni ezeket a gazdaságokat, hanem ezek a pillanatok is, itt látszik valójában, hogy mit jelent a mezőgazdaság vagy épp egy jól értelmezett generációváltás, gazdaságátadás.

Minden jelöltnek gratulálunk, élmény volt megismerni őket! Olvasóinknak a kategória legjobbjait tudjuk most bemutatni, aztán majd a szeptember 14-ei gála és ünnepélyes eredményhirdetés után még bővebb tudósítással is jelentkezünk!

Elindult az MLB közönségszavazása. A következő linken Ön is leadhatja szavazatát:
https://agrotrend.hu/magyarorszag-legszebb-birtoka-kozonsegszavazas/

A Birtokok, amelyre savazhatnak:

Eredetileg a sivatagra született, de Nánáson is „jól fut”
Más utakon járunk, mint a nagy átlag
Egy holisztikus Hospice-ház lovaknak
Valóban szívesen cserélnék magammal
Ahonnan Gubac, az idei győztes származik
Mertek nagyot álmodni: ez is mezőgazdaság
Csak azt vegyük el a Földtől, amit feltétlenül el kell
Apai örökség az alma és a csónakorchidea szeretete
Első szezonját zárja az üvegház-birodalom
A cumi mellett már a vasvilla is megfér
A minőségi tömegtakarmány titkai
Három kultúra egy ciklusban
A szőlőnek szolga kell, nem gazda
A borsótermesztés hazájában
Tudják, mit termeltek az őseink, és talán hogy mit fognak az utódaink

Sándor Ildikó főszerkesztő, zsűritag