fbpx

Kiváló árat adnak az étkezési búzáért, kár, hogy kevés van

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 06.

A búzánk négyötöde idén takarmányminőség. Az egymillió tonnányi étkezési búzára alighanem könnyedén talál vevőt a hazai kereskedelem, de kérdés, mi lesz a többivel.

Kukorica helyett búza is kerül a takarmányba?

Az 5 millió tonnás búzatermés 80 százaléka gyengébb minőségű, takarmány-alapanyagként fog elkelni – kérdés, mikor és mennyiért. Míg a malmi minőségért 80-85 ezret adnak tonnánként, a takarmánybúza ára jelenleg tonnánként 65 ezer forint környékén mozog. Ez nemzetközi összevetésben messze nem számít drágának, csak éppen jelenleg nincs nagy konjunktúrája a terménynek. Az értékesítési lehetőségek egyik iránya a hazai takarmányipar felé mutat. Miután kukoricából csaknem közel kerülünk a negatív rekordhoz (4-4,5 tonnás termés várható, továbbá annak is jó része toxinfertőzött lehet), felértékelődnek az olcsóbb, kalászos-takarmányösszetevők. A 60-65 ezer forintos búza- és árpaár alapján ez a valószínű, miután exportra kevés az esély.

Gyenge kereslet

A MezőHír szerint a hazai búzatermesztők kivárnak, bíznak a piac téli, jövő évi élénkülésében. Nekünk kedvező, hogy az orosz termés 8 millió tonnával kevesebb a tavalyinál, a legutolsó becslés szerint 84 millió tonna (-9%). Csökken az ukrán export is a nemzetközi piacok felé -28%-kal, és az EU búzatermése is 4%-kal lehet kevesebb a tavalyinál. A kereslet jelenleg nagyon gyenge, az árak pedig egyelőre ugyancsak mélyponton vannak. Ahol továbbá nem termett 6-7 tonna hektáronként, ott a 65 ezres ár nem rossz, de egyelőre még a vásárlói érdeklődés is kérdéses. Más a helyzet az étkezési búzával, amire – miután Európa-szerte kevés van belőle – előbb találni majd vevőt.