fbpx

20 százalékot zuhan az orosz búza exportja

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 30.

Az új szezon első két hónapjában 8,2 millió tonnát exportálnak Oroszországból az egy évvel korábbi 9,8 millió tonnával szemben – vetítik előre a SovEcon szakértői.

búza
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az orosz búzaexport augusztusban várhatóan második hónapja lesz alacsonyabb a tavalyinál az alacsonyabb exportőri árrések és a viszonylag alacsony búzakereslet miatt. Augusztus 20-án az orosz búza értékesítésére megkötött szerződések volumene 3,9 millió tonna volt, szemben a tavalyi 5,8 millióval. Az orosz elemzők szerint ennek az az oka, hogy az orosz búza eddigi partnerei előnyben részesítik más országok terményeit. Ezek között említik például Egyiptomot – erről ebben a cikkben írtunk nemrég! –, amely a korábban kilátásba helyezett 3,8 millió helyett csak 300 ezer tonnát vásárolt. Minőségi problémák vagy az erősödő ukrán és kazak kivitel miatt ingadozik az oroszok kínai pozíciója is. A háború miatt továbbá számos orosz termék szorul ki az európai piacról is.

Az orosz búza ára exportára nagyon alacsony: a tavalyi 252-vel szemben csak 220 dollár tonnánként, de a kikötői árak (177-170 dollár/t) magasabbak, mint tavaly.

Az export jelenlegi lanyhulásában az is szerepet játszhat, hogy egyrészt magas a kereslet a belföldi piacokon, másrészt a gyengébb termés miatt kicsivel kisebb a kínálat, mint például tavaly, továbbá a rubel tovább gyengült az amerikai dollárral szemben. A gyártók ezért visszafogják az eladásokat, és jobb árakra várnak.