fbpx

Intenzív búzatermesztés egyenlő gazdaságossági kényszer?

Írta: - 2024 március 23. -Hirdetés

A fenti cím egy kölcsön kapott gondolat, de nagyon jól megfogja a lényeget. Évtizedek óta tart a vita: sokat, de mindegy milyen minőségben vs. kevesebbet, de malmi/javító kategóriában. A jelenlegi, illetve a középtávú piaci trendek egyértelműen azt mutatják, hogy a magyarországi búzatermesztésben annak lesz esélye jobb áron (vagy egyáltalán bárhogy) eladni a búzáját, aki jó/kiváló minőséget kínál. Ehhez szükséges, de nem elégséges egy jó fajta elvetése.

Kis költséggel hatékony beavatkozás

Az agrotechnikai beavatkozások során jelenleg a tápanyag-harmónia megteremtése, valamint a növényvédelmi munkák időben történő elvégzése a két legfontosabb feladat. A tápanyagvonalon a makroelemszinten elsősorban a N/P arány a meghatározó, de azt gondolom, itt már túl sok lehetőség nem maradt. A nitrogén esetében még a későbbi beavatkozások időzítése lehet a fontos, valamint, ha nitrogénpótláson gondolkodunk, akkor a kénes N az ideális megoldás. A lombtrágyázásban rejlő lehetőségeket nem szabad kihagyni, relatíve kis költséggel igen hatékonyan avatkozhatunk a rendszerbe. A YaraVita Gramitrel 3 liter/ha dózisa tartalmazza a szükséges réz-, cink-, mangánmennyiséget.  Ezen mikroelemek a legfontosabb élettani folyamatban vesznek részt, elősegítik a nitrogén-anyagcserét, ezzel javítják a fehérjekoncentrációt, a sikértartalom, a Zeleny-szám növelését. Ezenkívül még nagyon sok enzimatikus folyamat kulcselemei. A magnézium elősegíti az egészséges zöld felület kialakítását, javítva a fotoszintézis hatékonyságát, így természetesen szintén kulcsszereplő a mennyiség és a minőség növelésében. A Gramitrel esetében nem elhanyagolandó, hogy a réz és cink egyszerre kerül kiadásra, így egyik sem kerül minimumba, megmarad a tápanyag-egyensúly.

YaraVita Gamitrel

Nagy hatóanyag-tartalom

FONTOS: A YaraVita Gramitrel hatóanyag-tartalma nitrogén nélkül (ezeket a termékeket nem a nitrogén pótlására használjuk ebben az időszakban, amikor javában fejtrágyázunk) 556 g/l, ami jóval felülmúlja több, a piacon hasonló időszakban, hasonló céllal javasolt termék nitrogén nélküli hatóanyag-tartalmát. Bármilyen búzaárral számolunk is, ennek a terméknek a megtérülése többszörös (4-5). Ha valaki költségoldalról közelíti meg ezt a kérdést, akkor azt láthatja, hogy hatóanyagra vetítve az egyik legjobb megoldást kínáljuk. Hasonló a helyzet, ha a javasolt hektárdózist és a liter-árat nézzük, vagyis a hektárköltséget. Természetesen az nem válasz erre, hogy egy jóval „vékonyabb” termékből ugyanannyit javasol valaki, mint a YaraVita Gramitrelből. Több esetben látható, hogy hasonló termékek hatóanyag-tartalmát figyelembe véve, a Gramitrelből 1 liter is bőségesen elegendő lenne.

Komoly hatás érhető el

Egy plusz információ a legfrissebb növényvizsgálati adatok alapján. Gyakorlatilag az összes kalászos minta bórhiányt mutat. Ez egy újabb jelenség, ami alapján a Gramitrel mellé 1-1,5 l/ha YaraVita Bortrac kijuttatását is javasoljuk. Az összes anyagköltség még mindig 10 ezer forint alatt marad, ami figyelembe véve az eddig leírtakat, azt gondolom, hogy nagyon jó és kedvező szám.

Természetesen a vegetáció kései időszakában, amikor már nem adunk ki a nitrogént, akkor a zászlóslevél kiterülésekor, vagy azt követően egy magas kén- és nitrogéntartalmú terméknek van létjogosultsága. Direkt beavatkozás a sikérmennyiség és -minőség javítására. A YaraVita Thiotrac erre ideális termék, a literenként több(!) mint 1 kg hatóanyag szintén messze kiemelkedik a mezőnyből, 4-5 l/ha dózisával komoly hatást érünk el.

Az intenzív jelző azt gondolom, erősödni fog a következő időszakban. A kommersz végtermékek piacán egyre nehezebb lesz boldogulni, ez lehet az egyik kitörési pont, egy kezelhető költséggel.

Az elérhetőségről, termékekről, technológiákról az információt a honlapról vagy a honlapon megtalálható Yara szakanácsadóktól szerezhető be, a keverhetőségről pedig a www.tankmix.com felület ad információt.

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.