fbpx

Ijesztő számok, padlófék a mezőgazdasági gépforgalmazásban

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 23.

Tíz év után tört meg a lendület, tavaly év végére már a covidos év gyenge eredményei körül járt a mezőgazdasági gépek értékesítésének nagyságrendje idehaza.

vetőgép

2016 óta – döntően az Európai Unió támogatásai révén – egyértelmű, intenzívnövekedés volt tapasztalható egészen a 2023-as év második feléig. Az aszály, majd az inputanyag-áremelkedés ellenére 2022-ben a magyar gazdálkodók gépbeszerzési kedve töretlen maradt, a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma elérte a rekord nagyságú 465 milliárd forintot. Bár tavalyra helyreálltak az ellátási láncok, csökkentek a szállítási határidők, az agrárgéppiac számos kihívással – a terményárak csökkenése, a gyengülő finanszírozási lehetőségek – szembesült. A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta tapasztalt dinamikus növekedése 2023 elején még tartott, melyhez nagymértékben hozzájárult a digitalizációt támogató pályázat kifutása. 2023. első negyedévben még kimagasló forgalmat sikerült elérni mind a mezőgazdasági gépek, mind az alkatrészek piacán. A második negyedévtől azonban bekövetkezett a máig is tartó visszaesés, a gabonapiaci helyzet kivárásra kényszerítette a gazdákat. 2023-ban a gépeladás 25 százalékkal csökkent, ezt a visszaesést csak kis mértékben kompenzálta az alkatrészvásárlás 6 százalékkal nagyobb forgalma. Leginkább a traktorok és a gabonakombájnok piaca zuhant.

A kedvezőtlen trendben addig aligha várható változás, amíg ezt ismét európai és/vagy állami támogatás, hitelkonstrukció vagy más eszköz, illetve a mezőgazdálkodás jövedelmezőségének javulása nem mozdítja elő. Jó hír, hogy az idei pályázati kiírások között szerepel az év második felében, év végén egy precíziós, technológiai tematikájú pályázati felhívás kiírása.