fbpx

Digitális tejtermelés: jó az állatnak, nyereséges a gazdának

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 11.

Világszerte egyre nő a tej és a tejtermékek iránti igény, ezért világszerte nőnek az állományok. Emiatt egyre kevesebb idő van törődni az állattal, pedig a gondos törődés gyorsan megtérül a jobb tej- vagy húskihozatalban. Még jó, hogy új és új profi megoldások születnek a tejelőállományok jóléte és így termelékenysége érdekében.

 

Több állat, több vizsgálat, kevesebb idő…

A kereslet és a tejelőállományok méretének növekedésével általában csökken az egy állatra jutó gondoskodás. Ráadásul a tehénfejés, az istállóhigiénia, a tőgykezelés, a tőgy állapotvizsgálata és a gyulladás előrejelzése, a tejminőség vizsgálata összetett és időigényes. Emiatt viszont kevesebb az idő az egyes állatok megfelelő megfigyelésére és kezelésére, ami veszélyezteti az állatok egészségét és jólétét.

 

Korszerű fejőgéprendszer egy Somogy megyei nagygazdaságban
Korszerű fejőgéprendszer egy Somogy megyei nagygazdaságban

 

Ezért jönnek az új technók

A kihívásokkal leküzdéséhez a fejlettebb technológiai megoldásokra van szükség a tejtermékek iránti megnövekedett kereslet kielégítésére. Az új technológiák (Dolgok Internete, mesterséges intelligencia, nagy adathalmazok alkalmazása, digitális tejtermelés) remek lehetőségek arra, hogy az automata fejési eljárással kevesebb munkaerővel hatékonyabban kielégítsék a növekvő tejtermék-igényt.

 

20-50 százalékos javulás az automatával

A kézi fejés egy tehenészetben munka- és időigényes, sőt, a kézi műveletben végzett tartósítás bakteriális fertőzést okozhat a tejben. A modern tejtermelőtelepeken az automata fejés akár 20-50 százalékkal javítja a munka hatékonyságát olyan berendezésekkel, mint az automatikus fürteltávolítás, valamint a gyors be- és kijárati kapuk. A gazdálkodók megszabadulnak a fejési folyamattól és a merev időbeosztástól. Így több időt-energiát fordíthatnak az állatok felügyeletére, takarmányozására és egyéb tevékenységekre.

 

Az egyedszintű megfigyelés csodákra képes

Az automatikus fejés ráadásul kíméletesebb, állatra szabottabb. A vákuumszintet az egyedekből származó tejáramlás alapján szabályozzák, így kisebb a tőgysérülés veszélye. A fejési gyakoriság növelése emeli a tejhozamot, ami kevésbé terheli a tőgyet és növeli a tehén kényelmét.

Több kutatás szerint az automata fejőrendszer csökkenti a fiziológiai stresszt és kényelmetlenséget a nem automatizált fejéshez képest.

A testre rögzített eszközök figyelik és érzékelik a szarvasmarhák egészségét és viselkedését is. Így a gazda szinte azonnali visszajelzést kap az egyes egyed aktivitásáról, egészségéről – ezzel gyorsabb a rendellenességek feltárása, gyógyítása is.

Más vizsgálatok arra irányulnak, hogy az egyes tejelőfajták számára megtalálják a legoptimálisabb napszakot, fejési gyakoriságot a különböző laktációs és szaporodási ciklusokban. Vizsgálják azt is, hány automata fejőállomás szolgálná ki optimálisan az adott állományméretet és fajtát. Az ilyen optimalizálás csökkenti a sántaság előfordulását, csökkenti a költségeket és növeli a hasznot a jövőben.

 

szarvasmarha

 

Gyenge nettel viszont…

Vannak ugyanakkor még ma is olyan akadályok, amik fékezik a korszerű rendszerek elterjedését – emlékeztet a Diary Global. A legtöbb tejtermelő gazdaság olyan távoli területeken található, ahol az internetkapcsolat gyenge a gyors adatátvitelhez és nagy adathalmazok felhőbe továbbításához, elemzéséhez, feldolgozásához. Emellett az adatátvitel költségei is sokszor akadályozzák a digitális technológiák terjedését.