fbpx

Újabb szereplő termel rekord mennyiségű gabonát a piacokra…

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 27.

Nagyon rosszul áll a betakarítás, de így is rekord mennyiségű búzát és gabonát várnak Kazahsztánban. Olyan sokat, hogy egyelőre azt sem tudják, mivel fogják piacra vinni a rengeteget terményt, ha nem akarják szén nélkül hagyni őszre a lakosságot…

Az elhúzódó vetési időszak és a késői vetési időpontok késleltették a betakarítási kampányt Kazahsztánban. A tömeges betakarítás általában augusztus 10-től 15-ig kezdődik ott, de idén az elhúzódó vetési időszak és a késői vetési időpontok késleltették a munkálatokat. A kazak Exportőrök Országos Szövetsége is megerősítette, hogy a betakarítás üteme jelentősen elmarad a hagyományostól: a bruttó termésnek mindössze 10 százalékát csépelték ki augusztus derekára, míg az időszakban 40-50%-on szokott állni a teljesítés. Ugyanakkor, ha az időjárás kedvező lesz, rekord magas gabonatermést gyűjt be Kazahsztán. 2022-ben 20-21 millió tonna gabonát takarítottak be, idén legalább 22-24 millió tonnára számítanak.

Kazahsztán Mezőgazdasági Minisztériuma bő 17 millió tonna búzatermést prognosztizál – írja a Kazinform. Ez is rekord, miután a jó évjáratnak számító 2022-ben is csak 16,4 millió tonnát értek el (tavaly a rossz időjárás miatt 12,5 millió tonna alá csökkent ez a mennyiség).

A kazak gabonatermesztés olyan ütemben nő, hogy azt még a mezőgazdasági logisztika sem képes követni. Mint nemrég az Agrárágazat is megírta, Kazahsztán infrastruktúrája nem áll készen arra, hogy exportra és az országon belülre szállítsa az idén betakarításra tervezett magas gabonatermést. Az illetékes állami szervezet szerint ősszel Kazahsztán kénytelen lesz választani a gabona exportra szállítása és a lakosság szénellátása között.