fbpx

Jó hír az állattartóknak – is, nő a hús- és vegán piac

Írta: Kohout Zoltán - 2025 augusztus 11.

Egyre többen vagyunk, egyre többet és egyre többfélét eszünk – munkát ad a mezőgazdaságnak, hogy több húsra is szüksége lesz az emberiségnek.

Több állat, több hús

A FAO és az OECD közös előrejelzése szerint a globális állattenyésztés 14%-kal bővül a következő tíz évben, miközben az állati termékek fogyasztása fejenként 6%-kal emelkedik. Míg Nyugat-Európában csökken a termelés, a közepes jövedelmű országokban várható a legnagyobb növekedés, ahol a népesség és a jólét egyaránt gyorsan nő. A teljes hús-, hal- és tejtermékfogyasztás globálisan 13%-kal emelkedhet, ennek felét a népességnövekedés, másik felét a fejenkénti fogyasztás növekedése adja. A szegényebb régiókban a teljes fogyasztás nő, de a fejenkénti mennyiség változatlan marad.

A mezőgazdasági termelés bővülését részben a termelékenység javulása hajtja – új technológiák, tőkebefektetések, műtrágya- és takarmányhasználat –, részben pedig a termőterületek növekedése, főleg Afrikában és Dél-Ázsiában. Az üvegházhatású gázok kibocsátása 6%-kal emelkedhet, ugyanakkor termékegységre vetítve csökkenhet, és alacsony kibocsátású technológiákkal akár 7%-kal is mérsékelhető.

Nő a vegánpiac is

Ezzel párhuzamosan dinamikusan nő a húsmentes piac. A vegán gyorséttermek szegmense 2025 és 2035 között átlagosan évi 4,1%-kal bővül, míg a húspótló termékek piaca a jelenlegi 25 milliárd dollárról 2033-ra közel háromszorosára nőhet. A trendet egészségügyi, környezeti és etikai szempontok, technológiai fejlesztések, hírességek hatása, valamint a gyorsétteremláncok kínálatbővítése is erősíti.

húsmarha szarvasmarha
Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

▼Hirdetés

▼Hirdetés