fbpx

A határidő minden kötelezettre vonatkozik

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 09.

A hazai élelmiszerlánc-szereplőknek a 2022. évi felügyeleti díj bevallásukat május 31-ig kell benyújtaniuk, melyet már jelenleg is teljesíthetnek – hívja fel az érintettek figyelmét a határidőre és a kötelezettségre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Online munka, egy hölgy részletei és a laptop
Ketyeg a határidő, felügyeleti díj bevallás (Fotó: Pixabay)

Elektronikus felületen teljesíthető a kötelezettség

Azon személyek vagy vállalkozások, akik az élelmiszerlánc felügyelet hatálya alá tartozó tevékenységet végeznek Magyarország területén, díjat kötelesek fizetni. A részletes tevékenységi lista elérhető a Nébih honlapján.

A bevallási felület elérhető a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (a Felügyeleti díj menüpontban). Vállalkozások esetén a bevallást a cég önálló képviseletére jogosult személy vagy meghatalmazott nyújthatja be. A bevallási kötelezettség teljesítésének végső határideje – minden kötelezett esetében – 2022. május 31.

Változás a korábbi évekhez képest, hogy az idei évtől a megállapított felügyeleti díj a kiépített központi elektronikus fizetési és elszámolási rendszer (EFER) révén már online is kiegyenlíthető.

A befizetést kettő részletben kell teljesíteni

A befizetéshez szükséges pénzügyi bizonylatokat a bevallási határidőt követően, a bevallási felületen érhetik el az érintettek. Az első részlet befizetési határideje 2022. július 31., a második részlet befizetési határideje 2023. január 31. lesz.

A felügyeleti díjjal kapcsolatban hasznos információkat olvashatók a Nébih/Gyakran ismételt kérdések oldalán.

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc