fbpx

Hatalmas kutatás keresi a hőtűrés génjét a tehenekben

Írta: Kohout Zoltán - 2022 február 09.

A kulcs az idegrendszerben van, vélik a tudósok a példátlanul nagy kutatási merítés alapján. És már sejtik is, mi az az 5 gén és DNS-régió, ami felelős a hőtűrésért.

Ahogy nő a meleg, csökken a teljesítmény

Köztudott, hogy a hőmérséklet emelkedésével arányosan változik, nagy melegben csökken a tejelőtehenek teljesítménye. Amikor a hőmérséklet és a páratartalom nő, a tejelő tehenek csökkentik a takarmányfelvételüket, ami a tejtermelés csökkenését okozza. Az utóbbi évtizedekben a tartáslogisztika és a takarmány-összetételt célzó kutatások is igyekeztek erre a kihívásra választ adni. Különösen azért fontosak e kutatások, mert a klímaválsággal a kánikulai napok száma és a hőmérsékleti extrémitások súlyossága is nő.

szarvasmarha
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

A valaha volt legnagyobb vizsgálat

Ausztrál kutatók nemrég félmillió(!) tejfelvétel és 30 ezer Holstein tehén vizsgálata alapján 5 olyan, új gént azonosítottak, amelyek szorosan kapcsolódnak a tejelő tehenek hőtűréséhez. Ez a minta méretének hatszoros növekedése a korábbi összehasonlítható vizsgálatokhoz képest. A valaha készült legnagyobb vizsgálat során 15 millió SNP-t, a teljes genom DNS-változatait használták, míg a korábbi kutatások kevesebb mint 1 milliót. Ilyen nagy mennyiségű genomikai adat felhasználása azt jelenti, hogy magabiztosan azonosíthatják az új markereket. Ennek révén könnyebben kiválaszthatják, melyik tehenek tolerálják jobban a hőt.

Az idegrendszerben van a kulcs

A kutatók szerint egyébként az idegrendszerhez kapcsolódó gének jelentik a kulcsot a hőtűrés szempontjából. Ez egy új és kulcsfontosságú felfedezés; az idegrendszer fontos, mivel összeköti az állat belsejét a külső környezettel.

CÍMKÉK