fbpx

Innovatív megoldások repcében a Bayertől

Írta: - 2024 július 04. -Hirdetés

Az idei évben a DEKALB repcevetőmag-portfóliója a Magyarország klimatikus viszonyainak leginkább megfelelő, középkorai, középérésű szegmensre fókuszál. Ebben tökéletes társként állnak rendelkezésre a DK EXCITED és a DK EXBURYhibridek. Mindkét hibridünk kiváló terméspotenciállal rendelkezik, valamint kiemelkedő egészségprofilt is magáénak tudhat, beleértve a TuYV (tarlórépa sárgaság vírus) „rezisztencia” gént is.

A DK EXCITED az igazán mindenes hibridünk, nem csoda, hogy ez a termelők által legnagyobb területen elvetett DEKALB hibrid. Terméspotenciálja mellett magas olajtartalma és kiváló kipergés-ellenállósága is tovább erősíti a renoméját. S ha mindez nem lenne elég, ez a hibrid az, mely Acceleron PRECISION néven különleges csávázással is évről-évre elérhető. Ez az eljárás az elmúlt években is nagy segítséget jelentett a vetéspontosság tartásánál, s ezáltal a homogén kelés elősegítésénél. Az idei évtől újabb vetőmagvédelmi megoldás is került ajánlatunkba. A fiatalkori kórokozó és kártevő elleni védelem mellett 2024-től a korai fejlődést támogató Zinc boost csávázással is elérhető a DK EXCITED. Ennek fő összetevője a cink, mely biostimulánsként működve elősegíti a fiatal növények gyökér- és biomassza-fejlődését, különösen olyan stresszhelyzetben, mint a szárazság. A Zinc boost segítségével erősebb állományt engedhetünk bele a tavaszba, amely végső soron terméstöbbletet tud nekünk biztosítani a nyári betakarítások alkalmával.

A DK EXBURY egy újabb genetika, de javarészt a vezérhibridünk tulajdonságaival bír. Előnyét elsődlegesen magasabb terméspotenciálú helyeken tudjuk kihasználni.

Fejlesztői kísérletek, grafikon

Aki igazán korán tervezi a repce aratását, annak a legjobb választás a DK EXPECTATION, melynek betakarítása – koraiságának köszönhetően – bátran tervezhető az őszi búzáé elé. Emellett kiemelkedően magas olajtartalom is jellemző rá, ami értékesítéskor „hozhat többet a konyhára”.

Az igazán intenzív termelőknek rendelkezésére áll a DK EXCENTRIC, mely a portfólió legnagyobb terméspotenciálját hordozza magában. Ehhez persze szüksége van a megfelelő támogatásra mind a talaj, mind a termelő részéről. Magas, robusztus állományt képez, mely nagyon stabil „lábakon” áll, így a megdőlés nem jellemző rá.

Akinek nincs módja, vagy nem tervezi hidas traktor igénybevételét a vegetáció során, annak igazán fontos az állománymagasság. A DK SEQUEL elsődlegesen ilyen esetekben jelenthet tökéletes megoldást. De fagyzugos helyeken kiemelkedő télállóságával és úgy általánosságban, a DK EXCITED hibriddel vetekedő hozamával bárhol megállja a helyét.

Végezetül, de véletlenül sem utolsó sorban, szeretnénk felhívni a figyelmet portfóliónkból az imidazolinon-toleráns (CL) hibridek között terméspotenciáljával mérföldkőnek számító DK IMMORTAL CL-re. Ez a genetika akkora lépcsőt jelentett csoportjában, hogy már teljes értékű hibridnek számít a konvencionálisak között is. Középkorai érésidejével tökéletesen illik a magyar termesztési viszonyokhoz.

Természetes innovációval, természetesen a repcéért

Azoknak, akik úgy érzik, hogy egyre nagyobb gondot okoz a hatóanyag-kivonások mellet az állomány kártevőktől való megóvása, izgalmas hírünk van: megérkezett a magyar piacra az EXAVANCE!

Mondhatnánk portfóliónk újdonságának is, de sokkal inkább számít egy új, innovatív megoldásnak, mintsem hibridnek. Ez a szuperkorai genetika önmagában termesztve ugyan elmaradást mutat a vezető hibridjeinkhez képest, üzemi hibridünkkel keverékben alkalmazva (ahol az EXAVANCE aránya nem haladja meg a 10%-ot) azonban, semmiféle termésdepressziót nem okoz. Ellenben a normál hibrideket átlagosan 10-14 nappal megelőző virágzásának köszönhetően, az EXAVANCE természetes „fénybogár-csapdaként” működik.

repce kísérleti parcella
EXAVANCE és DK EXCITED 7:93 aránya (balra) és DK EXCITED állomány (jobbra), Hencse, 2023.04.06

Azaz, már akkor elkezd virágozni, amikor az üzemi hibridünk még csak sárgabimbós (vagyis a repce-fénybogár által legveszélyeztetettebb) állapotban van, és mindaddig impozánsabban virágzik, míg az elsődleges hibridünk be nem virágzik, és ezáltal drasztikusan le nem csökken a Meligethes aeneus okozta gazdasági kockázat. Mondhatni olyan, mint egy jó testőr: ha kell, feláldozza magát az üzemi hibrid épségéért. A gyakorlatban ez plusz védelmet ad a termesztett hibridnek egy megcsúszott kezelés esetén (legyen az ok műszaki, időjárási, vagy bármi más), de akár indukálhat egy rovarölő szeres kezelésszám-csökkentést is. Az EXAVANCE bármely termesztett hibrid védelmére alkalmazható.

Válassza ki integrált ajánlatunkból a termőhelyének és elvárásainak leginkább megfelelőt repcehibridjeink, növényvédelmi megoldásaink és digitális szolgáltatásaink közül! Érjen el sikert olyan eszközökkel, melyeket Ön választ, hiszen az Ön megoldása a jó megoldás.

További információ >> dekalb.hu és agro.bayer.co.hu

Bayer