fbpx

A borsótermesztés hazájában

Írta: Sándor Ildikó - 2024 szeptember 06.

Szántóföldi növénytermesztő birtok kategória – Jancsek Birtok

Jancsek Tibor és családja

A nagypapájuk és édesapjuk mellett tanultak bele a mezőgazdaságba a Jancsek-unokák, Karolina és Máté. A 32 éven át pékként dolgozó nagyszülők a rendszerváltás előtti szokás szerint munka után a földeken „húzták le a második műszakot”, leginkább zöldborsót termelve. Akkoriban a 2-3 holdas borsóföldeken még kézi szedés volt csak jellemző, utána pedig jöhetett a piacozás. Közben változtak az idők, a területek, a család a privatizáció után komolyabban belefogott a mezőgazdaságba. A több mint fél évszázados agrármúlttal rendelkező egykori Micsurin major területén kezdtek közösen dolgozni, kezdetben csak 30 hektáron. Azóta már két gépésztechnikus és egy agrármérnök is van a családban, a szántóföldi növénytermesztés tehát életcélként, a zöldborsó pedig fő kultúraként is megmaradt. Mivel a környéken nincs vízlelőhely, a települést ugyan érinti a Vanyarci-patak, azonban gyenge a vízhozama, öntözési lehetőségük így nincs. Eddig még a legaszályosabb évben is elérték borsóból hektáronként az 5 tonnás átlagtermést, jobb csapadékellátás mellett pedig akár a 7,5 tonnát is. Így elővetemény-hatása mellett jövedelmezősége miatt is marad a versegi vetésforgóban a borsó.

Az időközben 700 hektárosra nőtt területükön a még mindig jelentős, most is 120 hektárnyi borsó mellett cukorrépát, káposztarepcét, kukoricát, napraforgót és őszi kalászosokat termelnek, a kapacitásaik és teljes gépparkjuk kihasználására pedig további 600 hektáron bérmunkát is vállalnak.

Jancsekék évek óta precíziós növénytermesztési technológiára építkeznek, igyekeznek a legfejlettebb technológiával kiszolgálni a talajaikat, így a borsó kivételével a forgatás nélküli talajművelést preferálják. Gépparkjukat is ebbe az irányba fejlesztik, ma már öt gabona- és három zöldborsókombájnnal dolgoznak, de a speciális gépparkot igénylő cukorrépa-termeléshez is teljes technológiával rendelkeznek, a logisztikához pedig vetőmagüzemet, fix és mobil szárítókapacitást és tárolókat is építettek, napelemparkjuk kialakítása folyamatban van már, de a tervek között szélerőmű, újabb tárolók ugyanúgy szerepelnek, mint például a már héthektáros telephely fásítása.

Elindult az MLB közönségszavazása. A következő linken Ön is leadhatja szavazatát:
https://agrotrend.hu/magyarorszag-legszebb-birtoka-kozonsegszavazas/