fbpx

Elképesztően sokat fizetünk a klímaváltozás okozta károkért

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 03.

30 éve nem volt olyan magas a természeti katasztrófákból eredő káresemények számlája a világban, mint az idei első félévben. Természetesen a mezőgazdaság az egyik fő veszélyeztetett.

Rekord veszteségekről számolnak be

…a biztosítók: a természeti katasztrófák 120 milliárd dollárba kerültek. A teljes globális kár ugyan 2024 első felében alacsonyabb volt, mint az előző évben, 120 milliárd dollár, míg tavaly 140 milliárd dollárnál jártak. Ám a reális képet árnyalja, hogy a 2023-as évet nagyon magas veszteségek jellemezték a törökországi és szíriai súlyos földrengés miatt. A Munich Re viszontbiztosító szerint 2024 első felében az összes veszteség jelentősen meghaladta az elmúlt tíz vagy 30 év féléves átlagát. A viszontbiztosító szerint a klímaváltozás a jövőben még nagyobb szélsőségeket okozhat. Az időjárási adatok változó statisztikái egyre egyértelműbb jeleket küldenek. Az egy fokkal melegebb légkör 7%-kal több nedvességet képes megtartani, ami több energiát jelent a szélsőséges időjárás és a heves csapadék esetén. Más szóval, a gazdáknak heves esőzésekre és aszályokra kell számítaniuk.

Anomáliák, károk Közép-Európában

A szélsőségekből Magyarország is kap rendesen. A 2022-es aszály 100 éves nagyságrendben jelentett példátlan szárazságot, és máig terhes anyagi következményeket a szántóföldi gazdálkodásban. Szélviharokban, belvízben és aszályban tavaly és idén sem volt hiány, a kukorica például idén is megszenvedte a két nyári hőhullámot. És bár a talajerózióban a korszerűtlen talajművelés is ludas, az időjárás pusztító változását mi is megérezzük. Németországban – ha csak az idei tavaszi anomáliákat vesszük – a május végén és június elején jelentkező viharok és árvizek sokmilliárd dolláros károkat okoztak. Tavasszal Csehországot, Ausztria egyes részeit és Lengyelország egy részét soha nem látott fagy sújtotta, amely a márciusi szokatlanul enyhe hőmérsékletek után nagymértékben megviselte a (egyébként itthon is) gyümölcsösöket és a szőlőültetvényeket. Ausztriában a gyümölcs-termőterület felét letarolta a párnapos hideg, felére csökkentve a termést, és összesen 54 millió eurós kárt okozva.

Ilyen a földi pokol – és ennyi a számla

Az időjárási szélsőségekre elképesztő példák vannak. Az száraz és forró Egyesült Arab Emírségekben, Ománban és a régió más országaiban árvizek alakultak ki. Dubaiban hevesebben esett, mint az elmúlt 75 évben. A régióban keletkezett teljes kár 8,3 milliárd dollár. Összességében a természeti katasztrófák csak az ázsiai/csendes-óceáni és afrikai régiókban összesen 40 milliárd dollár veszteséget okoztak az év első felében. Amerikát is érintette az eső. A heves, akár 420 mm/m2-es csapadék földcsuszamlásokhoz és áradásokhoz, az elmúlt 80 év egyik legsúlyosabb árvízi katasztrófájához vezetett Brazíliában: a kár körülbelül 7 milliárd dollár. Észak-Amerikában a tornádók és a sorozatos viharok okozták a globális károk nagy részét, 60 milliárd dolláros kárt okozva.