fbpx

KÖCKERLING ALLROUNDER FLATLINE: egy eszköz, megannyi felhasználás

Írta: - 2023 május 16. -Hirdetés

Az eddig kedvező időjárás eredményeképpen, a gazda szeme igen ígéretes állományokkal találkozhat a határszemlék alkalmával. Épp ezért, még jócskán a betakarítási szezon előtt gondoskodnunk kell a megfelelő tarlóhántó eszközről, hisz bárhogyan is alakul hozamunk, az időben elvégzett tarlóápolási munka elengedhetetlenül fontos a talajnedvességünk, talajállapotunk és a technológiánk szempontjából.

A KITE Zrt. átfogó kínálata a KÖCKERLING céget képviseli a prémium talajművelő gépek terén, amely cég hű a méltán híres német minőség tradíciójához.

Az ALLROUNDER „mindenes” talajművelő eszközök eddig is bizonyították tudásukat. A többgerendelyes kapás szerszámok a közelmúltban kerültek a gazdák fókuszába, hisz kíméletesen, sekélyen, gyorsan és teljes keresztmetszetben végzik a rájuk bízott feladatot, legyen szó tarlóhántásról, tarlóápolásról vagy magágykészítésről.

A FLATLINE az ALLROUNDER gépcsalád továbbgondolt, továbbfejlesztett változata.
A végeredmény egy 13 cm-es – szűkebb – kapaosztás, amely 6 sorban került elrendezésre
70 cm-es gerendelytávolság mellett. Ez biztosítja azt, hogy a gép a szármaradványokra kevésbé érzékeny, ugyanakkor finomabb szerszámosztással alkalmasabb a magágykészítő műveletekre. A széria 6, 7,5, valamint 9 méteres munkaszélességgel áll a felhasználók rendelkezésére, vontatásiteljesítmény-igénye 35-50 LE méterenként.

A FLATLINE repcetarlón

Az intenzív munkavégzést a FLATLINE „ELEPHANT” dupla rugós kapaszárai garantálják.
Keresztmetszetük 90×12 mm, az általuk biztosított keretmagasság 64 cm. A keret főtartóinak keresztmetszete 100×100 mm. A gép keresztirányú talajkövetése páratlan, hisz három szekcióból áll, az úszó vonórúd pedig a kiváló hosszirányú talajkopírozás záloga.

A kapakínálat sokszínű. A tarlóhántásra, teljes keresztmetszetű sekély művelésre 200×6 mm-es lúdtalpkapák állnak rendelkezésre, ugyanakkor a mélyebb – 5-12 cm – talajszelvény megdolgozásához a 290x60x10 mm-es lándzsakapákat kínálja a gyártó. Természetesen mindkét szerszámcsalád rendelkezésre áll gyorscserélős, valamint keményfém-berakású kivitelben egyaránt.

Az, hogy a tekintélyes átömlési keresztmetszet adott, a fenti paraméterek tekintetében magáért beszél. A cég viszont nem elégszik meg ennyivel, hisz a FLATLINE száraprító henger alkalmazásával biztosítja magának a dobogó legfelső fokát. A henger 360 mm átmérőjű, a szármaradványok roppantását, aprítását 6 db küllőre szerelt vágókés végzi. Ez a művelet több szempontból is fontos. Egyrészt, az aprított szármaradvánnyal a kapaszekció garantáltan elboldogul, a növényi részek hamarabb feltáródnak, hasznosulnak. Másrészt, az aprítás redukálja a különböző rovarkártevők búvóhelyét, ezáltal gyéríti a populációjukat. A kések elrendezése spirálalakú, amelynek köszönhetően a terhelést egyenletesen kapják, rezonanciamentesen működnek. A megfelelő talajnyomásukat hidraulikus előfeszítés biztosítja.

A száraprító henger bármikor cserélhető hidraulikus mellső simítóegységre, amely szinte nélkülözhetetlen kiegészítője a magágykészítő műveleteknek.

A száraprító henger

Futóműve 500/55-20“méretű kerekekkel van szerelve (620/40R22,5“a FLATLINE 900 esetében), garantálva a biztonságos közlekedést és a stabil fordulókat. A légfékberendezés kötelező alaptartozéka az eszköznek. A precíz mélységszabályozást elöl 4 db 380/55-17“méretű kerék szavatolja. A mélységállítás természetesen hidraulikus, amely egy mechanikus rudazat segítségével lehetővé teszi a munkamélység egyöntetű állítását a gép elején és hátulján egyszerre. A hátsó mélységet természetesen a dupla STS hengerek biztosítják, csakúgy, mint a minőségi visszatömörítést.

Az STS henger – Soil to Soil – olyan „U” alakú gyűrűprofilokból áll, amelybe a talaj betapadva egy rendkívül kíméletes módszerrel tömörít, mindezt nedvesebb viszonyok között is eltömődésmentesen. A hengerek átmérője 530, osztásuk 250 mm. A komfortos, kezelőbarát mélységállításon túl a rendszer egy mélységjelző skála segítségével egzakt információval látja el a gépkezelőt.

A henger után rendelkezésre áll egy 13 mm-es átmérőjű rugós pálcasor, amely egyrészt egyenletesen eloszlatja a felszínen lévő szármaradványokat, másrészt a kivágott gyomokat kifordítja, megakadályozva az esetleges újbóli kisarjadásukat. A pálcasor lehet szimpla és dupla soros.

A dupla STS henger duplasoros pálcás elmunkálóval

Az opciós listáról nem hiányozhat a hidraulikusan aktiválható és beállítható nyomlazító garnitúra, csakúgy, mint a lejtős terület műveléséhez elengedhetetlen irányítótárcsa, amely 700 mm-es átmérőjével, rugós terhelésével garantáltan a kívánt nyomvonalon tartja a munkagépet.

A lejtőtárcsa

Aki zöld trágyát szeretne egy menetben vetni a FLATLINE-nal, annak is segít a kínálat a SPEEDDRILL fantázianevű eszköz segítségével. Az ISOBUS-os kivitelű 400 literes egység ventilátora hidraulikus, adagolója elektromos vagy hidraulikus meghajtású. A vetőmag a megfelelő elosztókúp segítségével a henger mögé kerül kijuttatásra, miután a pálcasorok talajjal takarják be, mindezt a gép teljes munkaszélességében egyenletesen, és pontosan szabályozva.

A SPEEDDRILL zöldtrágyavetőegység

Az európai gyomirtószer-kivonások új kihívások elé állítják a gazdálkodókat. Emiatt a német gyártó megalkotta a FLATLINE BIO kivitelű modelljeit, amelyek a mechanikai gyomirtás és tarlóápolás alapgépei lehetnek.

E sorozatnál a hátsó mélységszabályozást nem a megszokott STS henger biztosítja, hanem gumikerekek. A kerekek nyomait rugós kapák dolgozzák át, a kivágott gyomok kezelését, illetve a felszínegyengetést pálcás elmunkálók végzik.

A hagyományos ALLROUNDER FLATLINE átszerelhető BIO kivitelre, ám a beavatkozás idő- és szakértelem-igényes feladat.

A FLATLINE BIO kivitele

Összegezve, a KÖCKERLING legújabb alkotása nem csak egy egyszerű tarlóhántó vagy magágykészítő eszköz. Adottságai alkalmassá teszik arra, hogy zúzatlan napraforgótarlóból vagy épp zúzott kukoricatarlóból magágyat készítsen, de nem hátrál meg akkor sem, ha magas repcetarlót kell meghántania. Ez a fejlesztés egy igazi mindenes.

Ha jobban meg szeretné ismerni ezt a kiváló terméket, kérjük keresse a KITE Zrt. munkatársait!

Pataki Sándor, kereskedelmet támogató mérnök