fbpx

A keleti piacokon drágul a kukorica és a búza is

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 26.

A takarmánykukorica-ágazatban a mindenütt várható kisebb termés emeli az árakat, de nőnek az árak a búza kereskedelmében is.

Nagy meleg, kis hozamok, nagy érdeklődés

A múlt héten a takarmánykukorica-ágazatban tapasztalt aktív kereslet felhajtotta az árakat keleti-európai kereskedői körökben. A fokozatos áremelkedést befolyásolta a kelet-európai és orosz régiók rendellenesen meleg időjárása és a várható kisebb hozam, kínálat. Azok a vásárlók, akiknek sürgősen több tonnás nyersanyagmennyiséget kellett piacra vinniük, megemelték a felvásárlási árakat. Végül múlt héten a takarmánykukorica keresleti árai 6800-8500 hrivnyás tonnás áron kereskedtek (egy ukrán hrivnya 8-9 forint).

Idehaza az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 72,2 ezer forint/tonna termelői áron (–8 százalék) cserélt gazdát a takarmánykukorica július utolsó hetében. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica novemberi jegyzése 4000 forinttal 72 ezer forint/tonnára emelkedett július 22. és augusztus 2. között. A párizsi árutőzsdén a termény augusztusi tőzsdei elszámolóára 203–223 euró/tonna között alakult ugyanekkor.

kukorica tároló
Fotó: Horizont Média/archív

Árnövekedés a búzaágazatban is

Az említett kelet-európai áremelkedés nemcsak a takarmánykukoricára, hanem a búzaágazatra is jellemző volt. A legtöbb feldolgozó, megpróbálva további mennyiségű nyersanyagot vonzani, készen állt a keresleti árak emelésére. A gabonákra vonatkozó ajánlatok száma azonban korlátozott maradt, miután a baromfiipar nem módosított jelentősen az árakon, bár készek voltak több tonnás búzamennyiségért külön fizetni. A 2. osztályú búza ára 100-300 hrivnyával nőtt 9000-9800 hrivnyára, a takarmánybúza ára pedig 7100-8200 hrivnya volt, ami magasabb ár, mint a hónap első felében volt.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 73,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron (+15 százalék) kereskedtek az étkezési búzával július utolsó hetében. A takarmánybúza az egy évvel korábbival megegyező, 65,7 ezer forint/tonna termelői áron forgott ugyanekkor. A Budapesti Értéktőzsdén az euró búza augusztusi jegyzése változatlanul 67 ezer forint/tonna volt július 22. és augusztus 2. között. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény szeptemberi jegyzése 215–226 euró/tonna között alakult.