fbpx
▼Hirdetés

▼Hirdetés

Izgalmas napok jönnek a magyar dinnyére, de jut exportra is

Írta: Kohout Zoltán - 2025 július 04.

Eddig kifejezetten kedvezőek voltak a magyar dinnye hazai piaci és exportkilátásai a szezonban, kérdés, mi jön most, amikor hirtelen érik be a nagy termés. Élénkül a nyugat-európai kereslet is, sőt, elvesztett piacokra is újra betörhetünk. Ugyanakkor a még hatékonyabb, jövedelmezőbb piaci szerepléshez szükség lenne a termelők megszervezésére.

Jut exportra is bőven

Idén a magyar görögdinnye termésmennyisége 170–180 ezer tonna körül alakul, ami bőséges kínálatot jelent a belföldi fogyasztás mellett is. Várhatóan a termés harmada, mintegy 50–60 ezer tonna kerülhet exportra, főként a közép- és nyugat-európai piacokra. A főbb exportpiacok és kereslet elsősorban Németországot, Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát jelenti, de a mediterrán országok problémás időjárása miatt Nyugat-Európában is nő az érdeklődés. A dinnyeexport újra bővült, 2024-ben 46 ezer tonnát szállítottak ki.

A magyar görögdinnyének főleg a spanyol, olasz és marokkói dinnye jelent erős konkurenciát. De aki kóstolta az utóbbi években a Mediterráneum termését, érti, miért bír a magyar dinnye klimatikus előnyei és kedvező talajadottságai révén stabil piaci pozíciókkal.

dinnye szüret
Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Beomolhatnak a hazai árak

Mindez főként a hazai dinnyetermesztői kör hatékony, gyors alkalmazkodásának eredménye. Az előrejelzések szerint 2025-ben hektáronként átlagosan 50 tonna terméshozamra lehet számítani, így mintegy 175 ezer tonna dinnye kerülhet a piacra. A termőterület 2022 óta 10%-kal bővült, 3700 hektárra, különösen a kelet-magyarországi régióban. Ez egyben az aggályok fő oka is most a hazai piacon. A MezőHír szerint a kezdetben szűkös kínálat a hazai dinnyének 400-500 forintos kilónkénti árat adott, ám a mostani melegben felgyorsult a gyümölcsök érése, hirtelen nő a kínálat, így nem kizárt, hogy a felvásárlók már csak 110–120 forintot, hamarosan ennek is csak a felét fizetik majd érte…

Hatékonyabb a magyar szegmens

A fajtaválaszték és a termeléstechnológia terén tett előrelépések nyomán a magyar dinnyetermelés minősége, mennyisége, piacossága és így jövedelmezősége is javult. Az új hibrid és oltott fajták alkalmazása és a fólia alatti termesztés lehetővé teszi a szezon előre hozását. Mindez segíti a dinnyék minőségének és mennyiségének növelését, miközben a termésbiztonság és ízletesség megmarad.

Itthon a fogyasztói szokások változásával a kisebb, 4-6 kilogrammos, magszegény görögdinnyék iránti kereslet erősödött. Ez egyrészt amiatt van, hogy több az egyedül élő, illetve egyre kevesebb kispénzű vásárló, akik nem akarnak 7-10+ kilós gyümölcsökkel hazatérni. Keresettek továbbá a magnélküli és a sötét csíkos fajták.

Erősíthetne a hazai szegmens, ha összefogna

Az utóbbi években a kamara és a szegmens termelői érdekképviselete eredményesen harcolt a hazai termény belföldi piaci pozícióiért. Ugyanakkor a hazai dinnye piaci pozíciójának megtartásához és az exportpiacok bővítéséhez elengedhetetlen a termelői szervezetek megerősítése. A siker kulcsa, hogy a termelői szerveződések általánossá váljanak az ágazatban, mivel csak így lehet a hazai piacot megőrizni és a dinnyeexportot növelni. Az import csökkentésére és a versenyképesség javítására az áruházláncokkal való sikeres együttműködés, valamint a termelői szemléletváltás is nagy hatással volt. A termelők és kereskedelmi láncok közötti harmonizáció, a válogatás és szállítás fejlesztése hozzájárult ahhoz, hogy a magyar dinnye homogénebbé és exportképesebbé vált.

Végül egy pár szó a hazai vásárlókhoz J – íme, néhány jó tanács a legjobb minőségű darabok kiválasztásához!