fbpx

Termésnövelés környezetbarát módon

Írta: - 2024 június 07. -Hirdetés

Az egészséges, humuszban gazdag talajokban, legfőképp a gyökerek közvetlen környezetében rendkívül gazdag mikrobaközösség él. Ezek a mikrobák alapvető szerepet töltenek be a növények életében, jelenlétük számos pozitív hatást gyakorol a kultúrnövényekre. Ezeket a hasznos mikroorganizmusokat ma már különböző készítmények formájában megvásárolhatjuk és kijuttathatjuk a termőföldekre.

A hasznos mikroorganizmusok változatos módon segítik a velük együtt élő növények fejlődését, így biztosítva a nagyobb terméshozamok elérését. Néhány rizoszférában élő mikroba képes növényi növekedést serkentő szerves anyagokat, vitaminokat, hormonhatású molekulákat termelni. Ezen anyagok bizonyítottan csökkentik a növényeket érő különböző stresszhatásokat.

Napjainkban a világ legtöbb országában, így az Európai Unió országaiban is erős törekvések vannak a környezetbarát mezőgazdasági termelés fejlesztésére a klímaváltozás és a környezetszennyezés mérséklése érdekében. A mai modern fogyasztói társadalomban jogos elvárás az élelmiszerek felé, hogy azok egészségesek legyenek, lehetőleg minél kevesebb mennyiségű vegyszermaradványt tartalmazzanak. Fontos és egyre sürgetőbb probléma még a termőtalajok eróziója és termőképességük csökkenése is. Ez legfőképp a nem megfelelő talajművelés alkalmazására, a szervestrágyázás hiányára és a szármaradványok termőföldről való elvitelére vezethető vissza. Ezen okok következményeképp a termőtalajok mikrobiális összetétele nem megfelelő kultúrnövényeink számára.

A KITE Zrt. éppen ezért elhivatott az új biológiai készítmények tesztelésében, forgalmazásában és azoknak a technológiába való beillesztésében. A KITE portfóliójában ma már számos olyan biológiai termék és technológiai ajánlás megtalálható, melyek környezetbarát módon, vegyszermentesen képesek javítani a talajok állapotát, szénmegkötő képességét, illetve növelik a növények kórokozókkal szembeni ellenállóságát.  

Portfóliónkban megtalálható az Indigo Agriculture kettő por formulációjú, illetve egy folyékony formulációjú vetőmagkezelő készítménye, melyek a jelen és a jövő elvárásainak megfelelő módon segítik hozzá a termelőket a magasabb terméshozam eléréséhez.

A Biotrinsic™ i30 FP és az Indigo 30 WD készítményekben található Bacillus simplex baktériumok képesek szimbiózisban együtt élni a növényekkel, így javítva azok aszállyal és hőséggel szembeni stressztűrő képességét. Az aszálynak kitett növényekben szabad gyökök, vagy másnéven reaktív oxigénformák (ROS) keletkeznek, melyek károsítják a növényeket. A készítményekben található baktériumok képesek olyan enzimeket termelni, melyek semlegesítik a toxikus ROS-t, így enyhül az aszály okozta stressz hatása a növényekre. A jobb stressztűréssel a növények könnyebben átvészelik a kritikus fejlődési fázisokat, mint például a virágzás vagy a termésképzés időszaka. Mind a két készítmény felhasználható kukorica- és kalászos kultúrában.

Indigo

A Biotrinsic™ i280 FP mikrobiológiai vetőmagkezelő porkészítmény kifejezetten napraforgó-kultúrára lett kifejlesztve. A készítmény a Cladosporium tenuissimum mikorrhiza gombafaj spóráit tartalmazza, mely képes szimbiózist kialakítani a haszonnövénnyel. A szimbionta kapcsolatban a gombafonalak hozzákapcsolódnak a növény gyökereihez, ami által a növény több vizet és tápanyagot képes felvenni a talajból. A gombafonalak továbbá képesek mobilizálni a talajban kötött formában jelenlévő foszfort, káliumot és vasat, így azok a növények számára hozzáférhető formává alakulnak.

A készítmények használata pontot jelent az Agro-ökológiai Programban, további információkért keresse a KITE Zrt. agronómiai kereskedő szaktanácsadóit!