fbpx

Műtrágya – tartalék vagy csökkenő termés, ez a német dilemma

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 01.

A jövő évtől elkerülhetetlen a betakarítási mennyiségek csökkenése, ha hiány lesz műtrágyából. A német agrárszövetség az egész KAP-ot felülvizsgálná az orosz műtrágyastop miatt.

rakodó, műtrágya
Illusztráció (Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Nemzeti tartalék kell műtrágyából is

A Deutscher Bauernverband (DBV, Német Mezőgazdasági Szövetség) ideiglenes kiigazításokat kért az EU Németországban végrehajtott közös agrárpolitikájában, hogy biztosítsák az élelmiszerellátást Ukrajna orosz inváziója miatt. (Hasonló intézkedési csomagot a lengyelek is kidolgoznak.) Úgy látják, a műtrágyahiány különösen aggasztó, ezért azt javasolják, hogy a gázokhoz hasonló nemzeti tartalékokat hozzanak létre. A helyzet a BDV szerint azzal fenyeget, hogy ha hiány alakul ki, 2023-tól lényegesen alacsonyabb betakarítási mennyiségekkel kell számolni. Oroszország világszerte jelentős műtrágya-exportőr, de az exportot korlátozták február végi ukrajnai invázió óta – írja az AgriCensus.

Enyhítést várnak a KAP-ban és a menekültek foglalkoztatásában

A DBV az EU Közös Agrárpolitikájának módosítását is szorgalmazta a jelenlegi ukrajnai háború fényében, különös tekintettel az ugarra és a vetésforgóra vonatkozó szabályozásra. Ami az állati takarmányt illeti, a szövetség szorgalmazta, hogy az ökológiai gazdálkodás uniós szintű mentességét aktiválják, hogy a gazdálkodók legfeljebb 5 százalékban hagyományos takarmányt használhassanak. Emellett a feldolgozott takarmányok felhasználására vonatkozó nemzeti szabályok enyhítését, illetve a rövid távú foglalkoztatásra megállapított határidők ideiglenes meghosszabbítását is kérték, hogy biztosítsák a megfelelő számú idénymunkás. Ennek részeként az ukrán menekültek munkavállalási engedélyének mielőbbi kiadását és a minimálbér-emelés fokozatos végrehajtását sürgetik.

CÍMKÉK