fbpx

Bő termés és maximális védelem LG prémium napraforgóval

Írta: Agrárágazat-2023/01. lapszám cikke - 2023 január 09. -Hirdetés

Az LG 50.479 SX a szélsőségek évében is bizonyított

Soha ekkora területen nem vetettek napraforgót, és az elmúlt 20 évben soha nem volt ilyen alacsony az átlagtermése Magyarországon (1. ábra). Hazánkban a napraforgó vetésterülete 2022-ben 690 ezer ha körül alakult, ami minden idők legmagasabb értéke. Az országos termésátlag 1,7 t/ha lett, mely az utóbbi 20 év legalacsonyabb terméseredménye.

A legjobb termésátlag Vas megyében (2,8 t/ha), míg a legalacsonyabb Pest megyében (1,1 t/ha) született. Az aszály okozta nehézségek azonban nem vették el a termelők kedvét a napraforgó-termesztéstől. A kultúra profitabilitása miatt a jövő évben további vetésterület-növekedés várható. Azonban számolnunk kell azzal, hogy a szélsőséges időjárás és a szűkülő vetésforgó miatt nőni fog a napraforgó-betegségek megjelenési kockázata, így fel fog értékelődni a hibridek betegségekkel szembeni ellenálló képessége.

2023-ban a Limagrain Hungária Kft. olyan, rasszspecifikus rezisztenciagén-kombinációval rendelkező, két új linolsavas hibridet (LG 50.550 CLP és LG 58.630 CL) vezet be, amelyek biztos védelmet élveznek a Magyarországon jelenleg előforduló összes peronoszpóra-patotípussal szemben.

Az újdonságokon kívül természetesen továbbra is elérhető a – Magyarországon egyedülálló módon – Evorelle® Express™-szel is kezelhető LG 50.479 SX hibridünk.

Az LG 50.479 SX hibrid az elmúlt években bizonyította, hogy Magyarország összes napraforgókörzetében sikerrel termeszthető. Express™ 50SX-szel és a szélesebb hatásspektrumú, hatékonyabb Evorelle® Express™ gyomirtó szerrel egyaránt kezelhető. Terméspotenciálja és termésstabilitása kiváló, melyet több kísérleti hálózatban bizonyított. Teljes körű peronoszpóra-ellenállósággal rendelkezik, melynek köszönhetően az összes, Magyarországon jelen lévő peronoszpórarasszal szemben ellenálló.

Kimagasló terméspotenciálját legutóbbi saját kísérleteink is bizonyították (2. ábra), és évek óta az IKR kísérleteiben is kiválóan szerepel. Jó példa erre, hogy a 2021-es IKR-kísérletekben a linolsavas, Express-toleráns hibridek közül egyedül az LG 50.479 SX tudott 5 t/ha-nál magasabb termést elérni a kísérletben szereplő hibridek közül (3. ábra). 2022-ben Nagyigmándon, 37 hibrid összehasonlító kísérletében pedig az első helyen végzett (4. ábra).

Az idei évben termelőink körében közvélemény-kutatást végeztünk az LG 50.479 SX hibriddel kapcsolatban. Termelőink a terméspotenciálon túl a hibrid koraiságát, jó kezdeti fejlődését, homogenitását, stressztűrését és betegség-ellenállóságát említették meg mint a hibridre jellemző, általuk is fontosnak tartott tulajdonságot.

Dr. Szűcs Péter
Limagrain Hungária Kft.
kukorica- és napraforgó-fejlesztési vezető

Express™ 50SX vagy Evorelle® Express™ gyomirtó szerekre kifejlesztve.
Az Express™ és/vagy Evorelle® Express™ az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei, a jogtulajdonos engedélyével a Limagrain Europe S.A.S. és leányvállalatai által felhasználha
tó.

limagrin