fbpx

Továbbra is pályázhatók az öntözésfejlesztési támogatások

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 17.

Az agráriumban továbbra is kiemelt terület az öntözéses gazdálkodás fejlesztése, ennek szükségességét támasztja alá az utóbbi évek szélsőséges időjárási viszonyai, a csapadék egyenetlen eloszlása, a súlyos aszályhelyzet. Ezért az ezt támogató rendkívül sikeres pályázati felhívásokat ismét meghosszabbította az illetékes minisztérium.

Öntözés
Öntözés nélkül nem lehet versenyképes az agrártermelés (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

2023. október 01-ig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket

Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” és „Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása” című pályázati felhívásokat újra meghosszabbította, a mezőgazdaság érintett szereplői 2023. október 01-ig nyújthatják be a támogatási kérelmeket.

Nagy István agárminiszter felhívta a figyelmet, hogy a beruházási pályázati kiírás – továbbra is egyebek mellett – tározóterek, új vízkivételei művek kialakításához, új öntözőgépek és csővezetékek telepítéséhez és az elavult öntözőrendszerek elemeinek cseréjéhez biztosít támogatási forrást a gazdák számára. Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása című felhívás keretében pedig a meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelepek üzemeltetésére és az új öntözési beruházások előkészítésére lehet pályázni.

További 70 milliárd forintot fordítanának a területre

A két pályázati lehetőség alapján a termelők együttesen már 50 milliárd forintot meghaladó támogatásban részesültek, a jövőben pedig a KAP Stratégiai Terv keretei között lehet majd támogatást igényelni öntözésfejlesztésre, amelynek révén további 70 milliárd forintot tervez a szaktárca a területre fordítani.

A kormány célja, hogy az öntözött területek mértéke folyamatosan növekedjen, mert alapvetően öntözéses körülmények között lehet biztonságos termelést folytatni – nondta Nagy István.

A pályázati felhívások részletei megtalálhatóak a kormány pályázati portálján:

További támogatásokkal és pályázatokkal kapcsolatos híreinket elérhetik portálunk tematikus rovatában.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc