fbpx

Az őszi búza okszerű, gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

Írta: Agrárágazat-2024/10. lapszám cikke - 2024 október 04. -Hirdetés

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

őszi búza

Miért fontos számunkra a szakszerű, növényspecifikus tápanyag-visszapótlás?

Mert a hiányos makroelem-ellátás akár 50–60%-kal, a nem megfelelő vagy rossz mikroelem-ellátás 10–25%-kal is csökkentheti a búzatermést, és rontja a minőséget is.

A foszfor ősszel – a nitrogén mellett – az intenzív gyökérfejlődés és bokrosodás motorja. Az őszi búza foszforigényes növény, nagyjából a teljes foszforigényének 1/3-át ősszel veszi fel. Meghálálja a „friss” foszforkijuttatást, ami azt jelenti, hogy még foszforral jól ellátott talajokon is terméstöbblet érhető el egy kisebb adagú foszfor kijuttatásával. Kedvezőtlen kémhatás esetén (talaj pH 5,5 alatt, illetve 8 felett) a foszfátok nagymértékben lekötődnek. Valójában már pH 6-nál is csak a kijuttatott foszforhatóanyag kb. fele érvényesül (1. ábra). Ezért fontos, hogy megfelelő dózist alkalmazzunk, és a talajunk kémhatását is tartsuk a semleges tartomány közvetlen közelében.

Alaptrágyázásra kiválóan alkalmasak a vízoldható, könnyen felvehető foszforforrásból gyártott kompaktált Prémium Genezis NPK-műtrágyák. Nagy előnyük, hogy a kompaktálási technológiának köszönhetően minden szemcse azonos hatóanyagokat tartalmaz, szórásképe jó, így a hatóanyagok táblán belüli eloszlása is megfelelő lesz. Nem alakulhatnak ki fejlettebb és kevésbé fejlett állományok táblán belül. Ráadásul a szemcsék szabálytalan alakjának és a gyártástechnológiának köszönhetően hatóanyagai már alacsony talajnedvesség-tartalom esetén is oldatba mennek, és könnyebben, hamarabb oldódnak, mint a keményebb szemcséjű NPK-műtrágyák.

A fajspecifikus, ként is tartalmazó Genezis NPK 10-20-10 mellett a káliummal jól ellátott, legfeljebb vályog fizikaiféleségű talajokra javasolt Genezis NPK 10-20-5 egy általánosan bevált jó termék. Természetesen az alaptrágyának alkalmazkodnia kell a talaj tápelem- (PK-) ellátottságához. Ezért a káliumszegény talajokra a Genezis NPK 8-16-24 vagy a foszforral jobban ellátott területeken a Genezis NPK 0-10-20, illetve 0-10-28 a jó választás. Olyan területeken, ahol a talaj PK-ellátottsága azonos mennyiségben teszi szükségessé a foszfor és a kálium pótlását, a Genezis NPK 8-15-15 vagy a Genezis NPK 4-24-24 használata javasolt.

Természetesen előállhat olyan helyzet is, hogy egyetlen összetétel sem fedi le pontosan az adott területre javasolt PK-arányokat. Ilyenkor sem kell kétségbe esni. Ebben az esetben búzánál törekedjünk arra, hogy a foszforszükséglet maradéktalanul ki legyen elégítve, mivel a búza a jobb foszforellátásra nagyobb termésreakciót ad, mint a káliumra. Ez persze nem jelenti azt, hogy a káliumra nem kell odafigyelni, hiszen az mind a szárszilárdság és a télállóság (ez manapság talán már nem is olyan fontos), valamint a termésminőség, az ellenálló képesség és a vízháztartás-párologtatás szempontjából nélkülözhetetlen. A búza a káliumigénye negyedét az ősz folyamán beépíti. Sőt, ügyeljünk arra, hogy azonos ellátottsági szinten a lazább talajokban mindig több a felvehető kálium, mint a kötöttebb talajokon, de ez nem jelenti azt, hogy a növény káliumban „dúskál”, hiszen míg a kötöttebb talajok káliumszolgáltató képességét a magas agyagtartalomból adódó nagyobb kálium-visszatartás, addig a laza homoktalajokon a kálium-gyökérzóna alámosódása korlátozza, rontja. Gyakori a szabad szemmel nem érzékelhető ún. rejtett éhség jelensége, ami az állomány későbbi megdőlésében, rosszabb vízhasznosításában, az idősebb levelek sárgulásában, végső soron terméscsökkenésben jelentkezik.

Ha már a sárgulásról beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy sárgulást okoz a kénhiány is, igaz, a fiatalabb növényi részeken. Ezért az NPK megválasztásánál figyelnünk kell annak kéntartalmára, illetve talajunk kénellátottságára is. A kén – a káliumhoz hasonlóan – csapadékos téli-őszi félév esetén lazább talajon könnyen a gyökérzóna alá mosódik, így átmeneti hiányt, terméscsökkenést okoz. Amennyiben a választott NPK összetétele és dózisa nem teszi lehetővé, hogy ősszel legalább 30-40 kg/ha nitrogént kijuttassunk, a hiányzó hatóanyag-mennyiséget Pétisóval javasolt kiadni, starter formájában. Ezzel biztosítva lesz az állomány zavartalan őszi-téli fejlődése.

Használja ki a Genezis NPK adta előnyöket!

  • Garantáltan azonos összetételű szemcsék!
  • Egyenletes szórásképpel szórható kompaktált szemcsék!
  • A frakcionálódásuk kizárt!
  • Precíz kijuttathatóság, egyenletes keresztirányú szóráskép!
  • Kiváló és gyors oldékonyság!

https://www.genezispartner.hu