fbpx

A hazai és európai piacon is esélyes a magyar prémiumbúza

Írta: Agrárágazat-2025/07. lapszám cikke - 2025 július 30.

A 2025-ös év nagy kérdése: az alkalmazkodás iránti igény felülírja a szokást?

Noha az utóbbi években majdnem kiszorultunk a prémium minőségű búzák európai piacáról, és mezőgazdaságunk hangsúlyosan ráállt a bőtermő fajtákra, az időjárási és piaci változások most kikényszerítik a fordulatot. Vetőmagpiaci szereplők is azt javasolják a gazdáknak, ahol nem érhető el a 7–8 tonnás üzemi átlag, ott forduljanak a magasabb jövedelmet ígérő prémium fajták felé.

búza
Fotó: shutterstock.com

Jönnek a keleti búzák, még nem késő felzárkóznunk

A változó éghajlat és a háborús helyzet folyamatos kihívásokat támaszt a mezőgazdaságban, különösen a kalászos növények, köztük a búza termelése tekintetében. Az utóbbi években a hazai búzatermés átlagos mennyisége mindössze 5,3 tonna körül alakult hektáronként, ami meglehetősen alacsonynak számít, figyelembe véve a globális és hazai piaci környezetet.

A keleti termelőktől, többek között Ukrajnából érkező gabonák áramlása a nyugati vásárlókhoz szintén jelentős hatással van a piacra, mivel az elmúlt gazdasági évben több mint 10 millió tonna gabona érkezett az Európai Unióba, amelynek jelentős része ukrán forrásból származott. A hazai termesztők számára legnagyobb exportpiacon, Olaszországban tavaly jelentős mennyiségű kazah búza is megjelent… Ez a piaci helyzet új kihívásokat jelent a magyar gazdálkodóknak, akik kénytelenek alkalmazkodni a megváltozott környezethez. A Karintia Kft. több évtizedes tapasztalattal és azzal a szándékkal hívja fel a figyelmet a prémiumbúza termesztésének előnyeire és a versenyképesség biztosításának fontosságára, hogy a hazai gazdálkodók is profitálhassanak ebből a termékszegmensből.

Nem kell költséges csodát tenni, elég odafigyelni

A prémiumbúza versenyképessége nem csupán a megfelelő minőség elérésétől, hanem annak sikeres termesztésétől is függ. A gazdálkodóknak tisztában kell lenniük azokkal a kihívásokkal, amelyek a prémiumbúza termesztéséhez kapcsolódnak. A legnagyobb probléma a tudáshi­ány, hiszen sokan úgy gondolják, hogy a prémiumbúza termelésének magasabb költségei vannak, mint a hagyományos, bőtermő búzák esetében. Ez azonban nem igaz, hiszen a magas minőség eléréséhez nem szükséges többlet tápanyagokkal dolgozni, igaz azonban, hogy az időbeli elosztásra jobban oda kell figyelni.

Hogy prémiumbúzát fogunk-e tudni termeszteni, az már a fajtaválasztáskor eldől. Az ugyanis adott, arra alkalmas, fajtákhoz kötött reológiai tulajdonságokkal rendelkezik. Kiemelten fontos, hogy a különböző tételek külön legyenek tárolva, hogy ne rontsák le egymás minőségét. Még akkor is, ha azonos fehérje- és hektolitersúllyal rendelkeznek. A reológiai tulajdonságok döntő hatással vannak a prémium minőségre. Ez a feltétele annak, hogy ki tudjuk használni a prémium árakat, ami akár 15–20 ezer forintos felárat is jelenthet tonnánként.

100 ezres plusz bevétel: a prémiumbúza árképzése

A prémiumbúza és a hagyományos bőtermő búzák közötti árkülönbség jelentős. Egy hektár prémiumbúza termesztése akár 100–120 ezer forintos többletbevételt is hozhat, még akkor is ha a szerény 5,3 tonnás országos átlagot vesszük alapul. Azonban nem csupán a mennyiség számít, hanem a minőség is, hiszen a prémiumbúzák akár 20 ezer forintos felárral is elérhetők. Ha az üzemi átlagunk 6–7 tonna alatt van, akkor a prémiumbúza termesztése már egyértelműen jövedelmezőbb választás lehet, míg a bőtermő fajták választása akkor indokolt, ha az átlagunk 8–9 tonna fölé emelkedik. A prémiumbúza előnyei közé tartozik az átlag feletti betegségellenállóság és a kiváló tápanyaghasznosító képesség. A prémiumbúza-fajták jelentős része a biogazdaságok számára is alkalmas. Az ökológiai termesztés esetén a betegség­ellenálló és a tápanyaghasznosító képesség kiemelt fontossággal bír, ugyanis a tápanyag­utánpótlás és a növényvédelmi beavatkozás lehetősége ott erősen korlátozott. Új korszak köszöntött be Magyarországon. A megváltozott piaci környezet és a klímaváltozás együttesen jelöli ki az új irányt, ami a minőségi – azon belül is a prémium minőségű – termelés megerősödését hozza magával. A 2025­ös év nagy kérdése, hogy a gazdák sikeresen tudnak-e alkalmazkodni az új kihívásokhoz, és mennyire hajlandók a prémiumbúza termesztése felé nyitni.

búza kenyér
Fotó: shutterstock.com

Miért szükséges alkalmazkodni a prémiumbúzával?

Bár a bőtermő fajták továbbra is népszerűek, a prémiumbúza termesztése a jövőben egyre nagyobb teret fog szerezni magának. Tovább gyorsítja ezt a folyamatot, ha az országos átlag alacsony marad. A gazdálkodók számára egyre inkább a prémium minőségű búza termesztése mutathatja a kiutat, mivel a magyar búza legjelentősebb felvevő piacai – pl. Olaszország és Ausztria – előnyben részesítik a magas reológiai paraméterekkel rendelkező minőségi búzát, amelyek a keleti, alacsonyabb minőségű búzáktól határozottan el tudnak a piacon különülni.

Újra érték a minőség

A 2025-ös év várhatóan kulcsfontosságú lesz a prémiumbúza piacának, mivel az Európai Unió és az unión kívüli keleti országok közötti együttműködés erősödni fog. Ukrajna – az ideiglenesen(?) visszaálló importkvóta rendszer ellenére is – és más keleti országok egyre nagyobb szerepet játszanak a gabonapiacon, és ez tartós kihívást jelent a magyar gazdálkodók számára. Ugyanakkor a prémiumbúza, ha előállítása megfelelő termesztéstechnológiai ismeretekkel párosul, komoly versenyelőnyt biztosíthat a magyar búzatermesztőknek. A prémiumbúza termesztése nemcsak a versenyképességet növeli, hanem a gazdálkodók számára is hosszú távú pro‑tot biztosít. Elengedhetetlen, hogy folyamatosan alkalmazkodjunk a piaci trendekhez. A háború kezdetéig a végeláthatatlannak tűnő keresleti piac elhitette velünk, hogy csupán a mennyiségre kell koncentrálnunk. Mára bebizonyosodott, hogy tévedtünk.

A Karintia ugyanakkor – okkal – nemcsak az export-, hanem a belföldi malomipari piacon is jelentős előrelépési lehetőségeket lát. – Hazánk évente körülbelül 1 millió tonnányi búzát használ fel. A malomipar egyre határozottabban tart igényt a kiváló minőségű alapanyagra. Ez egy új lehetőség a magyar gazdák számára, hiszen itthon is nő a prémium beltartalmi értékű búza iránti igény – mondja Bene Zoltán (lásd keretes anyagunkat!).



A Karintia Kft. és Szabi a pék összefogása a hazai búzatermesztés és a magyar kenyérkultúra színvonalának emeléséért jött létre – mert a jövő kenyere a fajtaválasztással kezdődik (Bene Zoltán és Szabadfi Szabolcs)

Szabi a pék is szorgalmazza a hazai prémiumbúza-termesztés bővülését

A prémiumbúzák termesztésének és a minőségi kenyérkultúra szellemének terjesztése érdekében stratégiai együttműködést kötött Szabadfi Szabolcs, vagy ahogy az egész ország ismeri, Szabi a pék és a Karintia Kft. Szabadfi Szabolcs több mint gasztronómiai ikon a magyar kézműves pékáruk világában. Híve a nagy múltú magyar pék- és kenyérkultúra ügyének is.

búza pék

Az összefogásuk célja a hazai prémium búza-termesztés elterjesztése és megerősítése. Az együttműködés aktualitását – mint a fenti cikkünkből is kiderül – a klímaváltozás és a megváltozott piaci környezet indokolja, ugyanakkor a teljes értéklánc – a vetőmag-előállítók, a termelők, a malmok és a pékségek – aktív párbeszédét igényli. A kétoldalú megállapodás résztvevői megerősítették: nem elég, hogy a szektor szereplői egymás mellett dolgoznak, egymásért is kell tevékenykedniük. „Az egymásra utaltságunk jelentős, és csak akkor érhetünk el valódi sikereket, ha megértjük és figyelembe vesszük egymás igényeit és kihívásait.”


Kohout Zoltán