Miközben a németeknél hiány volt húsból a húsvéti forgalomnövekedés és általában az állatállomány csökkenése miatt, Magyarországon még mindig kérdés, mi lesz a száj- és körömfájás miatt eladatlan termékekkel.
Rekord marhahúsárak
A németországi szarvasmarhapiacon 2025 áprilisában jelentős áremelkedés tapasztalható, különösen a fiatal bikák és vágótehenek esetében. A kereslet élénk, miközben a kínálat szűkös, ami új rekordárakhoz vezetett a fiatal bikák, a vágótehenek és üszők osztályaiban is. Például a fiatal bikáknál (R3 osztály) 6,50 €/kg a vágósúly, ami 20 centes heti emelkedést jelent, az U3, O3 osztályban 6,55-6,32, a vágóteheneknél 5,7 eurós árakat mérnek, az üszőknél 5,65-6,1 eurós árakat, amik a VEZG (Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch) adatai szerint új csúcsokat jelentenek a német szarvasmarhapiacon.
Ráadásul a húsvét előtti időszakban a vágóhidak megnövekedett kereslete és a déli régiók erős vásárlási igénye tovább fokozta az árakat – írta az Agrarheute. Az északi régiókban a vágóhidaknak magasabb árakat kell kínálniuk, hogy megtartsák az állatokat, mivel a déli kereslet elszívja a kínálatot. A szakértők szerint a húsvét utáni időszakban a kereslet csökkenhet, ami az árak stabilizálódásához vagy enyhe csökkenéséhez vezethet. A szarvasmarha-állomány csökkenése Németországban és Európában is hozzájárul az árak emelkedéséhez. Az AMI (Agrarmarkt Informations-Gesellschaft) előrejelzése szerint 2025-ben tovább csökkenhet a szarvasmarha-termelés Németországban.
Visszaszorul az állattartás
Az állattartás európai visszaszorulása az utóbbi években egyre gyakrabban merül fel. Az utóbbi években mind a szarvasmarha-, mind a sertésszektor felől telepek, gazdaságok felszámolásáról, felhagyásáról érkeztek hírek. Hazánkban is szűkül a szarvasmarhaszektor, de általában is megfigyelhető az állattartó gazdaságok számának csökkenése. A hazai exportviszonyokat illetően fokozzák a zavart most a ragadós száj- és körömfájás utóhatásai. Számos ország az európai szabályozás ellenére sem veszi át a magyar tej- és húsipari termékeket, ami a húsvéti szezonban súlyos gazdasági kiesést jelenthet (erről hamarosan külön cikkben számolunk be!).