fbpx

Erősödik a SAATBAU LINZ Magyarországon

Írta: Fodor Mihály - 2023 december 27. -Hirdetés

Nánási István, a cég vetőmag-termeltetési és értékesítési vezetője már három évtizede a vetőmagszakma jeles képviselője, a rendszerváltás hajnalán csatlakozott az ágazathoz. A SAATBAU LINZ Európa egyik legszélesebb szántóföldi növényfaj- és fajtaválasztékával rendelkező cége. Nánási Istvánnal arról beszélgettünk, hogy ez a két történet hol kapcsolódik egymáshoz, és a magyarországi leányvállalatnál történő jelentős fejlődést is áttekintettük. A teljes cikket keressék a MezőHír decemberi számában!

Mik a legfontosabb tudnivalók az anyacégről?

A SAATBAU LINZ egy Ausztriából induló szövetkezet, amelynek 3300 termelő a tulajdonosa. Európában és a régióban is értékesíti a termékeit, az ausztriai tapasztalatokra alapozva. Az elmúlt 15 évben hihetetlenül nagyot fejlődtek, meghatszorozták forgalmukat Európában és az orosz-ukrán piacon. A vállalat „együtt él” a termelőkkel, és az tarja mozgásban, hogy megtalálja a megoldásokat a problémáira! Ez óriási erő, ez a garanciája annak, hogy rendkívül pragmatikusan és termelőre koncentráltan tudnak döntést hozni, terméket fejleszteni. Közel vannak a piachoz, ennél közelebb nem lehetnének!

Az is fontos, hogy ezt a 3300 tulajdonost el kell látnia vetőmaggal a cégnek, így mindenféle növénnyel foglalkoznak. Már a biotemesztésben is nagyot erősödtek, az osztrákok piacon piacvezetők, de Németországban is jelentős pozícióik vannak. Összegezve: ez nem egy multinacionális cég, hanem megoldásokat nyújtó szövetkezet. 85 növényfaj 380 fajtájának vetőmagját kínálja a termelők részére, érti a szakma minden nehézségét és szépségét.

Miért döntött úgy az anyacég, hogy magyarországi pozícióját is megerősíti?

A tulajdonos látta, hogy Magyarországon jól szerepelnek a genetikáink, de a termékek potenciáljához képest az értékesítési volument nem tartotta megfelelőnek. Így 2022 júliusában úgy döntöttek, hogy új csapatot építenek Magyarországon.

Megbíztak engem ezzel a feladattal, és Galankó Attilával, aki hosszú évekig szinte egyedül vitte a céget hazánkban, készítettünk egy üzleti tervet, meghatároztuk a fő lépéseket, célokat. Az osztrák menedzsment a tervet elfogadta, azóta pedig ezen az úton megyünk előre. Így már van egy év mögöttünk, nagyon jól sikerült a kukorica- és a napraforgó-termeltetésünk is, és minőség terén is jók az eredmények. Az értékesítés is megindult, a silókukoricában kifejezetten jó eredményeket hoztunk, de szemes kukoricában is jól sikerült a debütálás. Elindult emellett a kísérleti és teszthálózatunk is, amelyben a magyarországi eredményeket vizsgáljuk, a következő év értékesítési tervét ez alapján finomhangolhatjuk.

Hogyan bővült a csapat?

Kellett még egy másik ember, aki a kereskedelemben tud segíteni. Így Fecsó Zoltán csatlakozott hozzánk, aki majdnem negyedszázada ezen a területen dolgozik, van neve a piacon. A termeltetésben Erdei Sándor kapott feladatot, aki a jó szakmai tapasztalatok mellett a fiatalemberek plusz energiáját is a csapatba hozza. Kell még valaki, aki a hátországot megteremti a könyvelés, logisztika, számlázás terén, az ő felvétele folyamatban van.

A kereskedelemben hogyan, mivel készülnek a szezonra?

Amire fő hangsúlyt helyezünk, az a kukorica, azon belül is a silókukorica, emellett a szója- és a napraforgó-vetőmag a legfontosabb. De hozzáteszem, hogy minden tavaszi növényre van ajánlatunk! Logisztikai szempontból a Dunántúlt Ausztriából el tudja látni az anyacég, keleten pedig van három raktározási partnerünk Törökszentmiklóson, Telekgerendáson és Hódmezővásárhelyen, valamint Debrecenben Fecsó Zoltán kollégánk, aki ezt összehangolja.

Minden növényfajban van jó ajánlatunk, de ha a favoritokat nézzük, akkor például napraforgóban ott van a Starfireés a Melita, kukoricában pedig nekünk van a legkorábbi silókukoricánk a piacon, a Primino. A szemeseknél intenzív körülmények közé az Antaro való, az extenzívebbek körében pedig az Alenaro szerepel jól. Szójában az Adelfiaegy új korai termék, ami a kísérletekben is nagyot futott, az Artesia pedig egy rendkívül nagy terméspotenciálú klasszikus érés idejű fajta.

Emellett fontos az is, hogy a SAATBAU LINZ a biotermesztésben is az élen jár, ez is egy alternatív út lehet. Nyugat-Európa erre már rájött, az osztrák és német piacon is komoly volumenben folyik a gazdálkodás ezen a területen.

Minden gazdánál egyik legfontosabb igény a stabilitás. Az elmúlt három év sok váratlan dolgot okozott a piacon, hogyan érintette az anyacéget?

Ami meglepő, hogy nem volt törés a cégnél a növekedésben. Értékben is, volumenben is minden évben előrébb tudtak lépni. Ez a széles portfólió előnye. Egész Európában volt kukoricafronton visszaesés, ez a SAATBAU-nál is látszott, de a többi növény kisegítette a céget. A szója is nagyot futott, valamint a kalászosok is.

Ebben a helyzetben egy ügyes gazdának diverzifikáltabb vetéstervet kell készítenie. Nálunk megvan a tudás, a gyakorlati tapasztalat – érdemes velünk együtt gondolkodni egy jól működő terv elkészítésénél!