fbpx

Sertéspestis: féltik az olimpiát a fertőzéstől

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 15.

A német és az olasz határ felől egyre közelebb kerül Franciaországhoz a sertéspestis: féltik is az ottani állattenyésztést a beáramló idegenforgalom miatt az olimpiai játékok idején.

Mióta az afrikai sertéspestis (ASP) egyre közelebb kerül Franciaország határaihoz, a párizsi mezőgazdasági minisztérium fokozottan figyelmeztette a látogatókat és a külföldi munkavállalókat, és arra kérte őket, tegyenek meg minden lehetséges óvintézkedést, hogy megakadályozzák a betegség bejutását az országba. A július 26-án Párizsban megrendezésre kerülő Olimpiai és Paralimpiai Játékok minden látogatójának és résztvevőjének is fokozott óvatosság javasolt, különösen az ASP-fertőzött területekről származó sertéshús vagy sertéshúsból készült termékek behozatalakor. Azt kérik, hogy sertéshúsból készült termékeket ne hozzanak magukkal, az ételmaradékot ne rakják/dobják ki a természetbe, hanem zárt kukákba. Ez az üzenet különösen a nemzetközi teherautó-sofőröket, a mezőgazdaságban és kertészetben dolgozó külföldi idénymunkásokat és a túrázókat célozza meg. A sertés- és sertésszállítóknak a kirakodás után mindig alaposan meg kell tisztítaniuk és fertőtleníteniük kell járműveiket. Minden elhullott vaddisznó felfedezését szintén jelenteni kell.

sertéstelep
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Egyre több ASP-esetet mutatnak ki vaddisznóban Észak-Olaszországban, a Franciaországgal közvetlenül határos régiókban. Németországban a közelmúltban fél tucat új fertőzést találtak Frankfurt közelében, mindössze 100 kilométerre Franciaországtól. A német TopAgrar szerint Nyugat-Németországban tovább nő az ASP-vel fertőzött vaddisznók száma. Félő, hogy a vírus a Rajna-vidék-Pfalz tartományi vaddisznópopulációkban is megjelent.