fbpx

Idén nem kellett annyi traktor és öntözőgép

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 14.

…de azért nyílnak a pénztárcák. Az első féléves adatok szerint nagyon is látszik, hogy több eső esik, és most a traktorok helyett a kombájnokat vették-vitték, a gazdák, mint a cukrot.

kombájn

Csökkent a traktorok forgalma, nőtt a betakarítóké

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a 2023. január–júniusi időszakban. Ez 6 százalékkal nagyobb, mint az egy évvel korábbi forgalom. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre szűk 44 milliárdot fordítottak, ami 2 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. A leggyakrabban vásárolt termék továbbra is az erőgép, ami az összes mezőgazdasági gépberuházás értékének 63 százalékát teszi ki az idei első félévben is. Ugyanakkor a traktorok forgalma már jelentősen csökkent: a tavalyi év első 6 hónapjában még 1950-et, idén csak 1355-öt adtak el e termékkörben. Idén az első félévben inkább a gabonakombájn-forgalom nőtt: 256 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 34,2 milliárd forintért, ami tavaly csak 220 darab volt szűk 27 milliárdért. A kombájnokhoz pedig kétszer annyi napraforgó-betakarító adapter (30) talált vevőre idén júniusig.

diagram

Kevesebb öntözőgép és szállítójármű

Az öntözőgépek forgalma is jelentősen elmaradt a 2022. I. félévi eladásoktól. Az idei első félévben 3,3 milliárd forintért értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, míg ez a tavalyi első félévben majdnem 5 milliárd volt. A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása is csökkent 34 százalékkal, pótkocsikból 32 százalékkal értékesítettek kevesebbet, összesen 407 darabot adtak el az egy évvel korábbi 598-cal szemben.