fbpx

Ingyen adnak magyar szürke tenyészbikát

Írta: Kristóf Imre - 2022 július 30.

Ingyenes tenyészbikák kihelyezésével segíti a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete a tenyésztőket. A cél, hogy ez a hazánkban őshonos fajta tovább szaporodjon a legjobb vérvonalak átörökítésével. Az egyesület tenyésztési programja rangos elismerést is kapott a húsmarhatenyésztési nagydíj elnyerésével.

Majdnem kihalt

A magyar szürke szarvasmarha hazánkban őshonos, törvény által védett fajta, 2015-óta hungarikum. Korábban évszázadokon át, a környező országokba lábon hajtva az ország egyik legfontosabb exportcikke volt. Az 1960-as és 70-es években az istállózó állattartásban intenzíven nevelhető fajták térnyerésével szinte teljesen kipusztult. Elkötelezett szakembereknek köszönhetően sikerült a fajta vérvonalát megmenteni, és ma már az állomány létszáma emelkedik. Ebben jelentős szerepet vállal a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete is a tenyésztés koordinálásával és fajtatiszta bikák ingyenes kihelyezésével.

Ingyen elvihető

– A mai napig is tart ez a programunk. A tenyészállatokat – igény esetén – ingyen biztosítjuk a tenyésztőknek, természetesen csak a szaporítás céljából, arra az időszakra. A folyamat szakmaiságát a tenyésztő bizottság felügyeli, hisz nekünk is az a célunk, hogy a tenyészbikáinktól minél jobb utódok születhessenek, a tenyésztők olyan bikaborjakat, ill. növendék üszőket neveljenek, amiből később – főleg itt a bikaborjakra gondolok – az egyesület is tudjon vásárolni – nyilatkozta lapunknak Kaltenecker Endre, a magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete titkára.

Egészséges, organikus

A tavasztól őszig szabadban, legelőkön tartott, csak természetes táplálékot fogyasztó szürke marha húsa az egészséges táplálkozás térnyerésével felértékelődött. A takarmányon nevelt, intenzív fajtákhoz képest ezeknek az állatoknak a növekedése lassabb, húsa zsírszegényebb, valamint garantáltan gyógyszer- és vegyszermentes. „Ez természetesen költségesebb, mint a nagyüzemi marhahús előállítása, viszont úgy gondolom, hogy ez a termék magasabb minőséget képvisel – hangzott el riportunkban.

Mindjárt nagydíjas

Az idei Húsmarhatenyésztési Nagydíjat, a húshasznú fajtagyőztes tenyészállatok összevetése alapján a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete kapta Mindjárt nevű felnőtt tenyészbikájáért a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon..

– Én nem is emlékszem még a vásár történetében olyan esetre, amikor magyar szürke nyerte volna a kiállítás nagydíját. Ráadásul ezt a bikát az egyesületünk nevelte fel, jelenleg Fásy Konrád tenyésztőnknek a gazdaságában él, ő tanította be, az ő munkáját is elismerték ezzel, hisz nagyon sok emberi munka, betanítás és nevelés áll a díj mögött – teszi hozzá Kaltenecker Endre, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének titkára.