fbpx

Takarónövény idén: ha ez a fotó nem meggyőző, akkor semmi

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 22.

Így védte meg özönvíztől és aszálytól az alább látható két táblát a takarónövény. De nemcsak erről van szó: így lehet ügyesen kihasználni az AGK-s zöldtrágyázás-programot.

Nem kell sietni a döntéssel!

Izgalmas összeállítás közölt laptársunk, a MezőHír júniusi számában Diriczi Zsombor, Molnár Tamás. A talajóvó művelésmódok ismert hazai alakjai a vetésforgó és zöldítés terén azt javasolják: ne siessünk a döntéssel, a zöldítést érdemes egy őszi növény betakarítása és egy tavaszi kapásnövény vetése közé beilleszteni. A búza-takarónövény-kukorica, a búza-takarónövény-napraforgó, de a repce-takarónövény-kukorica is kifejezetten javasolt, remek megoldás. Így nem ártunk az őszi kalászosoknak, nem kell júliusban elvetni a takarónövényt, a tápanyagra igényesebb tavaszi kapások előtt feltáródik a talajban lévő tápanyag, és extra nitrogént köthetünk meg a légkörből. Sőt, az őszi munkacsúcsot nem súlyosbítja a takarónövény ledolgozása.

takarónövény
Muraszerdahelyen (Horvátország) 30 mm eső zúdult le 25 perc alatt: az alsó képen a takarónövény-keverékbe direktben vetették a kukoricát. Az alsó kép a takarónövényes terület mellett készült: ott a zöldtrágyát ősszel beszántották, majd tavasszal egy menetben készítettek magágyat

Megfogták a vizet

A másik izgalmas gondolat a takarónövény jelenlétének közvetlen előnye. Mint az alábbi fotók is mutatják: ha özönvízszerűen jön a csapadék, akkor szivacsként szívják fel, „fogják meg” a vizet. Amikor pedig a csapadékban szegény klímát még tartós aszályok is súlyosbítják, akkor védi a kipárolgástól a főnövényt. Ezzel még kitett vidékeken is megmenti, sőt, akár szép hozamokra teszi képessé a kultúrát.

takarónövény
Takarónövényezés Észak-Olaszországban, magyar tudásra építve. A TillageMix Keve mixbe direktvetéssel került a napraforgó, amely szépen kisorolt és gyönyörűen fejlődik az évi 400 mm csapadékot kapó, szinte teljesen fagymentes régióban

Az előrelátás előnyei

Diriczi Zsombor és Molnár Tamás hozzáteszik: érdemes egy kis előrelátással inkább a nyári tarlót meglazítani egy egyenes késes lazítóval (szárnyak és tüskék nélkül), majd abba vetni egy jó takarónövényt. Ennek döntő részét „elintézi” a fagy, ám tavasszal egy sekély művelés, egy totális és egy posztemergens gyomirtás megoldja a többi gondot, míg a talaj jó állapotú marad. És még egy jó tanács: bár a mostani AKG-ban egy fajjal is lehet zöldtrágyázni, célszerű 5-6 fajból álló keveréket vetni. Ettől több is lesz elvárható: talajlazító, nitrogénkötő, tápanyag-feltáró hatások, beporzók táplálása és más. Célszerű hát a takarónövényeket is úgy kezelni, mint a főnövényeket: gondosan, jól eltervezetten.

forrás: Talajreform, Diriczi Zsombor, Molnár Tamás