fbpx

Itthon és Európában is történelmi rekord érik szójából

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 30.

A szójatermesztés várhatóan 5-10 százalékkal nő idén Európában, rekord mennyiségre: 5,3-5,7 millió tonnára számíthatunk. Itthon is jelentősen nőtt, sőt, az Egységes Kérelmek alapján a korábbinak majdnem a duplája, 120 ezer hektáros(!) a fehérjenövény-vetésterület.

Hatalmas piaci igény, támogatás, termesztési előnyök

A Donau Soja piaci jelentése szerint az európai szójaterület az előrejelzések szerint 2024-ben 14 százalékkal nő, ami történelmi csúcsot – +8 százalékkal, 1,15 millió plusz hektárral – 5,8 millió hektárt jelent. Ez lesz egyben a 4. olyan év, amikor nő a vetésterület. A kibocsátás is rekordnak ígérkezik 2024-ben, még sosem állított elő a kontinens 13 tonnát, ami egyben 7 százalékos növekedés az előző szezonhoz képest. Az EU termelése ebből az előrejelzések szerint szintén új rekord, 3 tonna lesz. A növekedést több tényező között elsősorban a piaci igények hatalmas volumene hajtja: az európai felhasználási igény mintegy 30-33 millió tonna, a GMO-mentes európai termés azonban eddig még sosem haladta meg a 11-12 millió tonnát. Ugyancsak támogatja a termelés növekedését az, hogy a GMO-mentes uniós szója nem szenvedte el a génmódosított áruk 10-15 százalékos árcsökkenését, erőteljesen hatnak az EU támogatási kifizetései, továbbá ebben a szezonban eddig relatíve kedvezett az időjárás a szemes-fehérjenövénynek.

Mindezen előnyök mellett a szója nitrogénműtrágya-igénye sokkal alacsonyabb vagy zéró a konkurens nagy kultúrákhoz képest, kevesebb a szárítási és logisztikai költség, morfológiai-növényélettani okokból továbbá a szója jobban bírja a meleg, száraz időjárást is.

szója

Hatalmas területnövekedés

Itthon a termeléshez kötött támogatások benyújtása során derült ki, hogy – különösen a 2022-es aszály és az azóta sem nyugvó piaci kiszámíthatatlanság miatt – egyre több gazda fordul(t) a fehérjenövény felé. Tény, hogy például 2022-ben a kukorica bő 50, a napraforgó bő 30, a szója csak 24 százalékos terméscsökkenést szenvedett el. Így már nem csoda, hogy a tavalyi 73 ezer után dinamikusan tovább nő a szójatermesztési kedv: 120 ezer hektárt meghaladó területen nyújtottak be támogatási igényt szemes fehérjenövény támogatására, ami közel a duplája a 2023-as értéknek. Az EU Magyarországot érintő becslése idén 182 ezer tonna, ami szűk 3 százalékkal lenne több, mint a tavalyi.

Ezzel ugyancsak megint elmaradunk a környező országokban tapasztalható növekedéstől. Romániában várhatóan csaknem 24, Horvátországban 27, Ausztriában 9, Németországban 10 százalékkal fognak többet aratni, mint tavaly.