fbpx

Variációk tarlóhántásra – van ajánlatunk!

Írta: - 2023 július 13. -Hirdetés

Tarlóhántás, tarlóápolás, sekély vagy mélyebb művelés, akár nagy mennyiségű szármaradvány – megtaláljuk a megfelelő munkagépet a Mandam gépgyár kínálatából. Agrotechnológia és erőgép függvényében számos nagyon jó megoldást kínálunk.

Talajművelés
Amennyiben a célnak megfelelő gépet alkalmazzuk, időt, üzemanyagot takarítunk meg, és az eszköz élettartalmát növeljük

Aratás utáni tarlókezelést érdemes mindig a célnak megfelelő eszközzel elvégezni

Adott kultúrnövény, szármaradványok mennyisége, talajszerkezet és talajállapot szempontjából más-más géptípus lehet adott évszakban vagy évben a megfelelő, ezért fontos törekedni, hogy idővel többfajta talajművelő géppel rendelkezzünk. Így minden kultúrnövény után az ideális géppel dolgozhatunk, emellett pedig hosszabbodik gépeink élettartama is. 

Az aratási munkák közepette éppen aktuális kérdéssé válik, hogy mikor milyen gépet válasszunk tarlókezelésre, illetve melyik gép mikre alkalmas még.

Talajművelés
MANDAM KUN-SUPER kitűnő választás a nyári tarlóhántásra

A MANDAM KUN-Super univerzális kultivátor

Hazánkban is kezd egyre elterjedtebb lenni a nyugati nevén csak „Feingrubber”-nek (finomkultivátornak) becézett géptípus. Tőlünk nyugatra már évtizedek óta a nyári tarlóhántás elengedhetetlen kelléke. A KUN-Super esetén egy pár éve továbbfejlesztettgéptípusról beszélhetünk, mely az elmúlt években külsőleg és szerkezetileg is nagyon sokat fejlődött. Felszereltség tekintetében is sokrétűbb lett, teljes mértékben az ügyfél igényeire szabható.

Rendkívül sokoldalú talajművelő eszközről beszélünk, mely elsődlegesen ajánlott a nyári tarlóhántásra, mivel a hagyományos szántóföldi kultivátorokhoz képest még precízebben, és még jobb keverő hatással tudunk sekély művelést végezni. Emellett külön előny, hogy jóval kisebb lóerő igénye van, tehát nagyobb területteljesítményt érünk el gazdaságosabb üzemeltetés mellett. A gabona és repce tarlókezelése mellett alkalmas még vetés előtti művelésre, szántás-elmunkálásra, vagy akár tavaszi mechanikus gyomirtásra egyaránt, tehát tényleg sokoldalú munkagép.

A stabil vázszerkezet lehetővé teszi a nagy terhelések átvitelét a 70×12-es keresztmetszetű kapákról. Négy sorban elhelyezett rugós kapák jó porhanyító hatással és áteresztőképességgel rendelkeznek. Igény szerint lúdtalpkapával (jó forgató hatás) vagy egyenes lándzsás kapával is szerelhető.

Jelentős üzemeltetési költséget spórolhatunk meg, ha a nyári tarlóhántást ezzel az univerzális géppel végezzük, mellette pedig hosszabbíthatjuk hagyományos grúberünk és/vagy rövidtárcsánk élettartamát. Elérhető 3-6,0m-es munkaszélességekben. Tömörítő henger tekintetében is többféle kérhető, ajánlott például a különböző gyűrűs hengerek, illetve henger után a rugós pálcás egyengető.

Talajművelés
MANDAM KUN-SUPER, optimális vázmagasság, erős rugós kapák, jó áteresztőképesség

Egyik legismertebb, hazánkban is elterjedt géptípusok a MANDAM TOP és SPEC szántóföldi kultivátorok

A rendkívül strapabíró, erős vázszerkezettel rendelkező munkagépek, tökéletesen megállják a helyüket bármely talajon az ország minden pontján. Az egyik legnépszerűbb MANDAM géptípus hazánkban, gyakorlatilag használható bármely kultúrát követő tarlóhántásra, sekély és mélyebb művelésre egyaránt. Csupán a technológia és az erőgép szabja meg a határt, hogy hány menetben és milyen mélyen szeretnénk dolgozni.

Szárnykapái teljes munkaszélességben elvágják a gyökérzetet és jobbra-balra ívelt kormánylemezei nagyon jó keverő hatással dolgoznak. Amennyiben kellő teljesítménnyel rendelkezünk, úgy a munkamélység 33 cm-ig terjed. A kapaorr esetében többféle kialakítású és keményfém betétes kopóalkatrész is elérhető, talajtípushoz megfelelően. A három sorban elhelyezett kapák mögött egy hatékony visszatakaró és keverő tárcsasor dolgozik, majd azt követi a lezáró henger, mely általában a jól bevált 600mm-es ékgyűrűs henger. A Mandam TOP kultivátor elengedhetetlen kelléke minden gazdaságnak, mely jól beilleszthető gép a tarlóhántástól a szántáskiváltáson át egészen a magágy előkészítéséig. Munkaszélesség elérhető 2,5-től 6 m-ig.

Talajművelés
A kapaorrhoz többféle kialakítású és keményfém betétes kopóalkatrész is elérhető

A SPEC típusok egyedisége a hajlított kapaszár, mely még erősebb talajellenállásra képes, így extrém kötött talajokra is ajánlott. Kitűnő munkát végeznek velük a gazdák szerte az országban, így számtalan referencia igazolja a Mandam kultivátorok kiváló minőségét.

Talajművelés
A SPEC minden talajtípus esetén megállja a helyét, bekeverik a szármaradványokat

Tarlóhántás szintén gyakori képviselője a rövidtárcsa

A MANDAM rövidtárcsák viszonylag sekély vagy középmély művelésre alkalmasak, aprítás után jól bekeverik a szármaradványokat. Elég tág családról beszélünk: a MANDAM GAL / TAL / SAL rövidtárcsák függesztett és félig függesztett kivitelben is elérhetők, azon belül is gumibakos, laprugós és spirálrugós kapafelfüggesztéssel. Kis, közép és nagyobb gazdaságok számára is kínálunk gépeket, hisz a munkaszélesség 2,5m-től egészen 12m-ig terjed.

Egy igazi kompakt eszköz, mellyel nagyon hatékony és gyorsabb ütemben lehet tarlóhántást és sekélyebb talajművelést végezni. Megfelelő vázmagasság és a 100 cm tárcsasorok között távolság jó áteresztőképességet biztosít. Igényekhez igazodva gömbsüveg, vagy egyenesebb tárcsalappal is szerelhetők 560 vagy 610mm-es átmérővel, valamint finomabb csipkézetű tárcsalappal is az igazán finom műveléshez.

Talajművelés
MANDAM GAL 4,0H rövidtárcsa

A MANDAM rövidtárcsák jól kevernek és aprítanak, a robosztus szerkezet által száraz kötött talajba is könnyen belevágnak.

A GAL gumibakos tárcsafelfüggesztésű típus alkalmas kemény kötött talajok megmunkálására is, a legújabb SAL spirálrugós felfüggesztésű típus lazább vagy középkötött talaj esetében még jobban porhanyít, de kifejezetten ajánlott köves, kavicsos területre. A speciálisan hajlított és karcsúsított tárcsafelfüggesztésnek köszönhetően rendkívül jó az áteresztő képessége, különösen 610mm-es tárcsalapokkal.

A rövidtárcsák általában drágább üzemeltetésű munkagépek, de kiemelt tulajdonsága a MANDAM rövidtárcsáknak, hogy a kétsoros gondozásmentes SKF csapágyra egyedülálló módon már több év garanciát adunk. Ezáltal garantáltan gazdaságos a MANDAM rövidtárcsák üzemeltetése, minimális az alkatrész igényük.

Talajművelés
SAL spirálrugós típus lazább és középkötött talajra ajánlott. Kialakításának köszönhetően még jobban porhanyít

A tarlóápolás eszköze a MANDAM GROT talajlazító

Ez a korszerű eszköz megfelelő teljesítményű erőgéppel akár első menetként is jól alkalmazható. Kifejezetten erős, robusztus vázzal rendelkeznek, így elengedhetetlen a megfelelő lóerő. 5 és 7 késés változatok függesztett kivitelű munkagépek. Finomszemcséjű acélból készült strapabíró keretre épül, melynek vázmagassága 85cm.

Talajeltömődés nélkül 30-60cm-es munkamélységben tudunk vele dolgozni. A lazítókéseken fordítható orrbetét/vágóél és két oldalt emelő szárnyak találhatók, utóbbiak magassága is állítható. A kések és kopóalkatrészek anyagminőségüknek köszönhetően hosszú élettartamúak.

Tandem, tüskés elmunkáló henger jó talajaprítást és keverést végez, homogén talajfelszínt hagyva maga után. A lazító munkamélysége hidraulikusan állítható. Lazítókapák kőbiztosítása nyírócsapos, vagy opcionálisan non-stop hidraulikus (GROT NS) kivitel áll rendelkezésre.

Talajművelés
A tüskés elmunkáló henger jó talajaprítást és keverést végez

A MANDAM talajművelő gépek már széleskörű, országos referenciával rendelkeznek, melyek nagymértékben tudják segíteni a leendő vásárlók döntését, emellett cégünk kedvező árakkal és lehetőség szerint széles készletállománnyal tud még hozzájárulni a pozitív döntéshez.

Satogepceg