fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Agrárágazat-2020/09. lapszám cikke - 2020 szeptember 03.

Az elmúlt hetek bővelkedtek a változatos hírekben, melyek lefelé majd felfelé mozdították az árutőzsdék jegyzéseit. Sok a kérdőjel a pandémiával kapcsolatban is.

Kukorica

Az ezen a hasábokon már sokat emlegetett USDA WASDE augusztusi jelentése tovább erősítette a korábbi hónapok várakozásait. Az USA-ban rekordközeli termést vártak, mintegy 381 millió tonna tengeri az idei becslés, mely a tavalyi 346 millió után jelentős többletet jelentett. Azonban a riport megjelenése utáni napokban hatalmas vihar csapott le a közép-nyugati „kukoricaövi” államokra, főként Iowa volt az epicentrumban, de Illinois és Indiana államokban is hatalmas kár keletkezett a földeken és a tárolt áruban egyaránt. A sok helyen 160 km/h-s szél több millió hektáron okozhatott kárt, sok helyen eltörte a kukorica szárát, máshol csak elhajlította. A kárfelmérés a cikk írásakor még folyamatban volt. A vihar ezenkívül óriási kárt okozott silókban, tárolókban is, sok helyen teljesen összedöntve azokat. A gazdák a tengerentúlon a megszokottnál több árut tároltak, ezt az USDA riport is jelezte, 3,68 millió tonnával többet, mint tavaly. Ennek az árunak jó része most megsemmisült. A tőzsdék azonnal emelkedésbe is kezdtek, bár a kár konkrét felméréséig még szolid emelkedésről beszélhetünk. Ez a vihar azonban hatással lesz az átmenőkészletekre is, melyet idén rekord méretűnek gondolnak a szakértők. A tavalyi 1.113 millió tonna után idén – az amerikai vihar előtti becslés szerint – 1.163 millió tonna tengeri vár betakarításra. Ez a viharkár a pandémia és a kereskedelmi háború káros hatásai után komoly anyagi problémát fog jelenti a termelőknek.

 


Kukorica, 2020. december, CBOT


Kukorica, 2020. november, MATIF

 

A tengerentúli kontinens déli féltekéjén befejeződött a betakarítás, Argentínában 50 millió tonna, Brazíliában 107 millió tonna áru került a magtárakba. Európában vegyesek a várakozások. Ukrajna 39 millió tonnát (tavaly 36 millió tonna), Franciaország 14,4 millió tonnát vár, míg Romániában lefelé korrigálták a várakozásokat, ott 12-12,5 millió tonna terményt várnak. Szintén romlott a helyzet Bulgáriában, bár ezt némileg ellensúlyozza az erősnek ígérkező szerb és horvát várakozás. Magyarországon – azt hiszem – kijelenthetjük, hogy egy erős, átlag feletti évnek nézünk elébe. Sok régióban a gazdák a tavalyit is meghaladó hozamokat várnak, míg valahol ez elmarad a tavalyitól. Toxinprobléma sehol nincs jelenleg. Az elmúlt két hét erős esőzései megkérdőjelezik a betakarítás kezdetét.
Az EU termésvárakozása a vegyes képnek köszönhetően némileg magasabb, mint a tavalyi termelés (66 millió tonna tavaly, 68 millió tonna az idén), a nagy kérdés továbbra is a felhasználás szintje lesz. Tud-e vajon a takarmányipar vagy az egyéb ipari felhasználás erősödni vagy a covid hatása még érződni fog ezek csökkenésében? Sokan sokféle választ adtak erre az elmúlt hónapokban. A válasz talán megint csak globális lehet. Ha a kínai felhasználás erősödik, és továbbra is csak limitáltan vesznek az USA-ból, akkor a hiány nagy részét Ukrajnából fogják pótolni. Ez növelheti a fekete-tengeri árakat, főként, hogy Románia és Bulgária kicsit szerényebb aratás elé néz. Ha azonban az USA felhasználása nem fog tudni érdemben nőni, akkor még a vihar általi károk következtében megcsappant készletek is jelentős többletet jelentenek, mely áru előbb vagy utóbb megtalálja helyét a világban. Ezekre a kérdésekre most nagyon nehéz válaszolni, egy biztos, ezek fogják megmondani, hogy a kereslet-kínálat milyen irányba mozdul, ennek következtében pedig az árak felfelé, lefelé esetleg stagnálni fognak a következő hónapokban.

Búza

A betakarítás befejeződött az öreg kontinensen, 135 millió tonna előzetesen számolt mennyiséggel. Ez a volumen némileg csökkent az előző havi 139 millió tonnás becsléshez képest. Ellenben azt is jelenti, hogy fedezve lesz az európai igény, és csökkenni fog az exportált mennyiség az EU-n kívüli országokba. Ez már meg is látszott némely földközi-tengeri ország tenderén, ahol a szokásos francia beszállító nem tudott nyerni, és Ukrajnából, valamint Oroszországból került más a helyére.

 


Búza, 2020. szeptember, CBOT


Búza, 2020. szeptember, MATIF

 

Magyarországon is befejeződött a 900 ezer hektáron vetett őszi búza betakarítása. A termésátlag 5,3 tonna/hektár lett, ami kicsivel a tavalyi átlag felett van. Az összes betakarított mennyiség így 4,6 millió tonna lett, ami bőven fedezi a hazai igényeket, még úgy is, hogy arányában több lett a takarmány minőség, mint az étkezési. A jelenlegi FOB Duna árak 155–156 euró körül mozognak, de a piac az elmúlt pár hétben lelassult, úgy tűnik, aki el akarta adni a terményét, az eladta. A szűkebb európai mennyiség mellett kérdés lesz a felhasználás alakulása, főként a takarmányipar által felvett mennyiséget lesz érdekes figyelni.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató