fbpx

Esőisten és az agrárium menti meg a magyar GDP-t

Írta: Kohout Zoltán - 2023 augusztus 24.

A mezőgazdaság az időjárás miatt nem nevezhető stabil nemzetgazdasági ágazatnak, de jó éveiben képes kiegyensúlyozni, fékezni, enyhíteni a hazai gazdaság – most például – lefelé tartó trendjét.

Trendfordulóhoz a mezőgazdaság kell

Közismert, mindannyian érezzük, hogy a gazdaság egésze erőteljesen lefelé tart, magas az infláció, a pazarló költségvetési kiadásokat kiadáscsökkentésekkel és magas kamatokkal ellensúlyozza az állam, csökken az ipar és az építőipar teljesítménye. A gazdaság teljesítménye márciusig 1, az év felére már 1,5 százalékkal romlott tavalyhoz képest. Mégis sok gazdasági és politikai szereplő reménykednek abban, hogy az év második felétől erőteljesebb növekedés indul, ami ellensúlyozza, megállítja a hanyatlást. Ám ahhoz, hogy ne csak lassuljon, hanem forduljon a trend, és netán 0-ra vagy akár pozitívra álljon a gazdaság éves teljesítménymutatója, ahhoz az év második felében (negyedévenként) legalább1, de inkább 2 százalékos növekedés kellene. Jelenleg úgy fest, ezt kizárólag a mezőgazdaság képes produkálni a magyar gazdaság számára.

aratás kalászos kombájn
Ha rekord nem is lett, erős-közepes a búzatermés idén

Covid, aszály, eső

Nem először – igaz, nem is túl gyakran – fordul elő, hogy a hazai összgazdasági teljesítményben a mezőgazdaság a főszereplő. Ennek az az oka, hogy az agrárium általában 3-4 százalékot ad hozzá a GDP-hez. A Covid-járvány idején például, amikor az ipar, a kereskedelem és a szolgáltatóágazat is satuféket nyomott, a mezőgazdaság- és élelmiszeripar teljesítménye csökkent a legkevésbé. Ám mivel az agrárium totálisan kiszolgáltatott egy döntő objektív körülménynek, az időjárásnak, logikus és ismert, hogy a tavalyi katasztrofális aszály – a maga súlyos terméshozam-eredményeivel, és kedvezőtlen piaci helyzetével – például negatívan hatott a teljes magyar összteljesítményre.

Idén azonban ez várhatóan fordítva lesz. Az ősz óta rendszeresen és bőségesen érkező csapadék kedvező terméskilátásokat jelent. Idén pont az a helyzet, hogy a nagyon rosszul teljesítő, az EU egyik leggyengébbjének minősülő magyar gazdaság mínuszos teljesítményét az agrárium javíthatja meg. Különösen a kukorica kilátásai tűnnek most jónak. A búzával kapcsolatos tavaszi rekord-várakozások vélhetően nem jönnek be, de így is erős-közepes termés lesz.

aratás kukorica kombájn
Nagyok a várakozások a hazai kukoricatermés felé

Mindez a többi főnövénnyel együtt az MNB szerint 0,8 százalékpontos agrár-hozzájárulást jelent a GDP-ben. Ha így lesz, akkor az enyhe mínuszos GDP-t a mezőgazdaság húzza fel a pozitív tartományba – erősítette meg a Portfolio.