fbpx

Szedd magad-eper – ami maradt a kajszit is pusztító fagy után

Írta: Kohout Zoltán - 2023 május 30.

960 és 2000 forint között juthatunk hozzá a finom, egészséges és friss hazai szamócához – ma ha magunk szedjük. Az import sajnos olcsóbb, mint a friss hazai. Ráadásul nem is lesz kevés, pedig a kajszit szinte elpusztító április fagyok a földieper-ültetvényeket sem kímélték.

Ha magad szeded, frissebb, olcsóbb

A földieper – vagy helyesebben szamóca – idén némi késéssel kezdte meg érését szabadföldön a tavaszi hideg időjárás miatt. Így a „szedd magad” szezon is csak most indul be igazán, kitartva június közepéig-végéig. Április elején országszerte voltak mérhetők jelentősebb hajnali fagyok, így a súlyos kajszielfagyások mellett, helyeként a szamócaföldek sem úszták meg a fagykárt. Emiatt mely egyes „szedd magad” földek kényszerbezárásából is látható. A jó hír viszont, hogy jelentős szamócahiányra nem kell számítani, az elmúlt két hét napos időjárásának köszönhetően, kezd beindulni a szabadföldi szezon is. Május 4. hétvégéjén egyre több helyen jelentek meg így a „szedd magad” akciók, június elejétől pedig már az ország minden pontján fogják várni a pirosló fürtök a szüretelni vágyókat. A „szedd magad” szamóca kilónkénti ára jelenleg helyszíntől függően 960-2000 Ft között alakul. Látogatás előtt mindig érdemes tájékozódni, hogy az adott kertészet mikor van nyitva, mit kell magunkkal vinnünk, vagy épp előzetes bejelentkezés szükséges-e. 

Az alábbiakban olvasható a „szedd magad” szamócaföldek listája – érdemes élni a lehetőséggel!

Hazai és import

A hazai fogasztásban a „szedd magad” akciók azért is fontosak, mert hatalmas arán, 45 százalékos(!) a fogasztásunkban a külföldi áru. Laptársunk, a MezőHír idézi a KSH adatait, ami szerint Magyarországon az elmúlt években 4,7–5,4 ezer tonna szamócát takarítottak be évente, a behozatal pedig 5 százalékkal 4136 tonnára nőtt 2022-ben az előző évihez képest. A beszállítások jelentős része a magyar szezon előtt, április–májusban realizálódik ugyan, de így is nyomás alatt tartja a hazai kínálatot. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az import (görög) szamóca idén az első héttől jelen volt a kínálatban. Az import szamóca nagyker ára a piacra lépéséig 2115 forint/kilogramm volt az első bő 3 hónapban, és bár most majdnem 20 százalékkal drágább, mint 2022-ben, az import szamóca még így is tartósan jelen van. A hazai eper ára viszont alig nőtt: a hazai szamóca az idén 3800 forint/kilogramm termelői áron lépett a Budapesti Nagybani Piacra a 15. héten, és termelői ára a 15–20. hetek átlagában 7 százalékkal emelkedett (2618 forint/kilogramm) az elmúlt év azonos periódusának átlagárához képest. Messze nem követte az inflációt, mivel a piac bőséges belső felhozatalra számít. A termelők sem bízhatnak másban, csak a nagy eladott mennyiségben – áll a MezőHír elemzésében.

A kajszi idén is a fagy áldozata

A március végén, április elején – vagyis a virágzás időszakában – érkező mínuszok a hazai kajszibarack-ültetvényekben súlyos károkat okoztak. A fagy egyetlen termőtájat sem kímélt meg, egyes helyeken 90-100%-os terméskiesés várható (jellemzően az Alföldön), és a magasabb területeken fekvő termőterületen is gyakori a legalább 60-70%-os veszteség, ami erősen fajtafüggő, illetve egyes helyeken a nagyon intenzív fagyvédelem tudta még csökkenteni a kár mértékét – jelentették a FruitVebnek. Így idén (is) nagyon kevés hazai termés várható.