fbpx

Terményárak: ez a rossz hír jó hír lehet a magyar gazdáknak

Írta: Szerkesztőség - 2023 június 28.

Világszerte jellemző, hogy rontanak a terméskilátásokon, ami rossz hír, de a hazai termelőknek, exportőröknek kedvező lehet.

Jobb alkupozíció

Az árpa és búza szempontjából folyamatosan lefelé korrigálják a várható mennyiségeket az európai jelentések. Az ok elsősorban a szárazság: Spanyolország, Románia, Északnyugat-Európa száraz térségei miatt az EU összes várható búzatermését legutóbb 1,3 millió tonnával csökkentették, így az már nem éri el a 129 milliót sem, igaz, ez még mindig több millióval több, mint a 2022-es. Az árpa várható mennyisége viszont már a tavalyi alatt van 3,3 millió tonnával – írja laptársunk. A MezőHír szerint normális piaci viszonyok közt az árpáért 60-65 ezret kellene kínálniuk a hazai kereskedőknek, a búzáért pedig minőségtől függően 70-75 ezret is. Mivel az ukrán áru csak kerülőutakon juthat be az országba, az sem érkezhet ennél olcsóbban – ez kedvezőbb alkupozíció azon gazdáknak, akiknek van némi stabil pénzügyi hátterük.

Romló terméskilátások, várható áremelkedések

Az aratásra váró repce is megjárta a maga hullámvasútját az utóbbi 1 évben. Tavaly még 250 ezer forintot is kínáltak érte, most „ijesztő” 120, de megnyugtatóbb 130-170 ezres árakról is hallani. A magyar ajánlatok hellyel követik a párizsi tőzsde ugrásait. Mivel a Covid és az orosz háború miatt a spekulatív tőke egyre inkább „rászáll” a terménypiacokra is, nagy a nyomás a kereskedéseken, így a szaklap javaslata szerint érdemes a valós kínálatra koncentrálni – azaz a potenciális termést lefelé korrigáló hírekre figyelni. Ebben Ausztrália, Amerika és Európa is érintett az időjárás miatt. terméskilátásain is. Kanada mellett Ausztráliában is, például a tavalyi rekordhoz képest 40 százalékkal kevesebb lesz a behordható repce; az USA-ban sokkal kevesebb szója várható. Noha az ukrán áru most is olcsó – a kereskedők csak a dunai kikötők hosszú távú működésében bízhatnak – a most Konstancában nem sokkal 130 ezer forint felett járó ár várhatóan emelkedni fog. Ezt negatívan érintheti a várható román rekord repcetermés. Alapvetően jelenleg úgy tűnik: 140-145 ezer forint jogos igénynek mondható a repcéért, mivel az uniós importigény másik fele – aminek több hónappal később Ausztráliából és Kanadából kell befutnia – veszélybe került.