fbpx

Akadályozzuk meg a szúnyog túlszaporodását!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 április 30.

Elkezdődött az idei a szúnyoggyérítési program. A biológiai eljárás során egy természetben is előforduló talajlakó baktérium által termelt fehérjét juttatnak a környezetbe, ami kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, minden más élőlényre ártalmatlan.

A katasztrófavédelem által megbízott rovarszakértők március eleje óta rendszeresen, országszerte vizsgálják a szúnyoglárvák számát és fejlődési állapotukat. A felmérések adatai szerint a száraz időjárás miatt eddig csak néhány helyen alakultak ki a szúnyogok kifejlődéséhez alkalmas pangó vizes tenyészőhelyek, ismertette Mukics Dániel, a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

A vérszívók nem csak nádasokban, tavakban és a folyók ártereiben fejlődnek, hanem akár egy pohárnyi víz is a tenyészőhelyükké válhat. Ezért arra kérik a lakosságot, hogy a szúnyogok elszaporodásának megelőzése érdekében mindenki figyeljen a környezetére. A ház körüli vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, ereszekben, gumiabroncsokban, madáritatókban ugyanis akár ezerszámra fejlődhetnek a szúnyoglárvák. Hetente egyszer cseréljük le ezekben a vizet, vagy fedjük le a potenciális tenyészőhelyeket!